Προχθές είχα κάτσει σε μια γωνιά σε ένα μεγάλο σούπερ – μάρκετ και παρατηρούσα τον κόσμο που αγόραζε ελαιόλαδο από τα ράφια. Όχι πως δεν περίμενα να δω αυτό που είδα αλλά… άλλο να το υποψιάζεσαι και άλλο να βλέπεις να φεύγουν σύννεφο τα ραφιναρισμένα λάδια, δηλαδή τα πιο υποβαθμισμένα, και τα εξαιρετικά παρθένα να μένουν απούλητα. Μα τι στο καλό παθαίνουμε εδώ, σε αυτή τη χώρα; Ειδικά με το ελαιόλαδο, η κατάσταση είναι απίθανη! Το πιο τρελό; Πόσο τοις εκατό από τα ελαιόλαδα που πουλιούνται στο ράφι είναι εξαιρετικά παρθένα; Τρεισήμισι τοις εκατό (3,5%)! Τα δε ραφιναρισμένα ελαιόλαδα 93%!
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από σχετική έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. το 2011 και έγινε στον δήμο Αγ. Δημητρίου στην Αθήνα (infoil.tuc.gr) στα σούπερ – μάρκετ Δούκας. Πριν διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου, καλό είναι να θυμηθούμε τι είναι το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»: είναι ο χυμός της ελιάς που τον παραλαμβάνουμε μέσα από μια ήπια, φυσική διαδικασία στο ελαιοτριβείο με σπάσιμο, κίνηση της πάστας ελαιολάδου με χαμηλή θέρμανση και φυγοκέντρηση για να διαχωριστεί το ελαιόλαδο από τα νερά της διαδικασίας. Έτσι, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κρατάει όλα τα ιδιαίτερα συστατικά του (πολυφαινόλες, βιταμίνες κλπ), που έχουνε κάνει ένα πολύτιμο είδος διατροφής σε όλο τον κόσμο.
Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.