Κουζίνα

Τσιπς λαχανικών με ζαατάρ, το μυρωδάτο χαρμάνι

Πατάτες, γλυκοπατάτες λευκές και κόκκινες, παντζάρια... όλα κομμένα πολύ λεπτά!
Bostanistas

Tα τσιπς λαχανικών ήθελα καιρό τώρα να τα δοκιμάσω. Παλαιότερα είχα δοκιμάσει μια-δυο φορές, αλλά στο τηγάνι.

Αυτό που ήθελα, βέβαια, είναι βρω έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για τσιπς λαχανικών ψημένα στον φούρνο. Μάζεψα, λοιπόν, διάφορα λαχανικά, πήρα το μαντολίνο μου και άρχισα να κόβω. Νομίζω πως αυτός ο τρόπος, που σας προτείνω σήμερα, είναι μια πολύ καλή λύση για νόστιμα και υγιεινά τσιπς για να συνοδέψουν το ποτό ή το αναψυκτικό σας.

Το ζαατάρ το είχα γνωρίσει σε κάποια ταξίδια μου στη Μέση Ανατολή. Είχα αγοράσει για το σπίτι και έκανα αρκετούς πειραματισμούς που θα μοιραστώ μαζί σας στο μέλλον.

Πρόκειται για ένα μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών, το οποίο πιθανόν να το συναντήσετε και σε παραλλαγές, που στην αραβική κουζίνα το χρησιμοποιούν σχεδόν παντού. Αρωματίζουν τις πίτες τους, κοτόπουλο, χούμους…

Ζαατάρ σημαίνει δύο πράγματα: το άγριο θυμάρι (Origanum syriacum), που φύεται στα ορεινά των αραβικών χωρών, αλλά και το μείγμα που σας δίνω σήμερα. Η δοσολογία των υλικών είναι καθαρά θέμα γούστου.

Αν το θέλετε πιο λεμονάτο, προσθέστε περισσότερο σουμάκ, αν σας αρέσει το σουσάμι, αυξήστε την ποσότητα. Φτιάξτε το, λαδώστε ελάχιστα μερικές αραβικές πίτες, πασπαλίστε τις με αυτό και ψήστε τις.

Κι αν έχετε φτιάξει τις μπαλίτσες από τυρί γιαουρτιού, συνδυάστε τα και θα με θυμηθείτε!

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.