Το Reuters στις φυτείες του κρόκου Κοζάνης
Το διεθνές πρακτορείο ταξίδεψε με τον φακό του στα μωβ χωράφια της Κοζάνης όπου παράγεται ο περίφημος κρόκος. Το σαφράν αποκαλείται και «κόκκινος χρυσός». Πέρα από τις φαρμακευτικές και γαστρονομικές του ιδιότητες έχει και οικονομικά οφέλη, καθώς έφερε δουλειές σε μια περιοχή που μαστιζόταν από την υψηλή ανεργία
Το μωβ λουλούδι σαφράν ή κρόκος, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία... αλλά και στην μαγειρικήREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Ο ήλιος ανατέλλει πάνω από ένα χωράφι με λουλούδια σαφράν στην πόλη Κρόκος, 5χλμ έξω από την ΚοζάνηREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Η Ευαγγελία Πατσιούρα κάνει ένα διάλειμμα από τη συγκομιδή κρόκου στο χωράφι της οικογενειακής επιχείρησηςREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Μαζεύοντας λουλούδια σαφράν στα χωράφια του Κρόκου. Για 1 κιλό έτοιμο κρόκο χρειάζονται 150.000 με 170.000 λουλούδιαREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Τα παιδιά της οικογενειακής επιχείρησης ρίχνουν τα λουλούδια σαφράν σε ένα μεγάλο καλάθιREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Μία μέλισσα ανάμεσα στα πανέμορφα μωβ λουλούδια του κρόκουREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Μέλη της οικογένειας Πατσιούρα επί το έργον. Η συγκομιδή ξεκινάει στα μέσα Οκτωβρίου και διαρκεί περίπου 30 ημέρες REUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Η συγκομιδή είναι αρκετά απαιτητική: οι καλλιεργητές μαζεύουν με το χέρι τα λουλούδια μόλις ανθίσουν, πριν μαραθούν οι ίνεςREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Υστερα ξεχωρίζουν τα στίγματα από το λουλούδι με μεγάλη προσοχήREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
...και τα τοποθετούν σε ένα τελάρο για να στεγνώσουν. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νίκος ΠατσιούραςREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Μία υπάλληλος κρατάει τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα του ξεραμένου σαφράνREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Ενώ μία άλλη τα ζυγίζει. Αξίζει να αναφερθεί ότι για κάθε γραμμάριο κρόκου χρειάζονται 160 - 170 στίγματα, για αυτό και το συγκεκριμένο μπαχαρικό θεωρείται από τα ακριβότερα και καλύτερα στον κόσμοREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Υπάλληλοι του συνεταιρισμού ετοιμάζουν τις συσκευασίες ενός γραμμαρίου ξερού σαφράνREUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
Και το συσκευασμένο σαφράν ξεκινάει το ταξίδι του από τον Κρόκο Κοζάνης για να θεραπεύσει και να δώσει νοστιμιά...REUTERS/Alkis Konstantinidis
▲
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14