Την νύχτα που η πόλη κοιμάται, ένας μικρόκοσμος ζωντανεύει στο λιμάνι Ηρακλέους στο Κερατσίνι, με χιλιάδες ψάρια να αλλάζουν χέρια για λίγες ώρες μέχρι το ξημέρωμα. Στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, τη μεγαλύτερη της Ελλάδας, συγκεντρώνεται το 50% των αλιευμάτων της χώρας, το οποίο στη συνέχεια τροφοδοτεί ιχθυοπώλες, εστιατόρια και λαϊκές. Ενα σκληρό παζάρι στήνεται, ένα χρηματιστήριο με τις τιμές των φρέσκων ψαριών να μεταβάλλονται σαν μετοχές
25/01/2017, 07:42
Περιμένοντας τους πρώτους πελάτες
Menelaos Myrillas / SOOC
▲
Οσα ψάρια δεν πουληθούν ούτε τη δεύτερη μέρα πηγαίνουν σε ιδρύματα και εκκλησίες
Menelaos Myrillas / SOOC
▲
Ενα μικρό διάλειμμα από μια σκλήρη και απαιτητική δουλειά
Menelaos Myrillas / SOOC
▲
Αναλόγως με το τι φέρνουν τα καΐκια, διαμορφώνονται και οι τιμές. Τη μία στιγμή ο γαύρος μπορεί να έχει 2 ευρώ το κιλό και την επόμενη ώρα να φτάσει τα 5 ευρώ
Menelaos Myrillas / SOOC
▲
Η ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, η μεγαλύτερη από τις 11 που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, λειτουργεί από το 1966
Menelaos Myrillas / SOOC
▲
Οι ιχθυόσκαλες δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της αλιευτικής πολιτικής και νομοθεσίας για τη σωστή διαχείριση των αλιευμάτων
Menelaos Myrillas / SOOC
▲
Μικρές επιχειρήσεις λειτουργούν στον χώρο της ιχθυόσκαλας για να προμηθεύουν τους εκατοντάδες εργαζόμενους. Μια μικρογραφία της κοινωνίας στη νυχτερινή της εκδοχή
Menelaos Myrillas / SOOC
▲
Ψαροκασέλες και πλαστικά γάντια, τα σήματα κατατεθέν της ιχθυόσκαλας
Menelaos Myrillas / SOOC
▲
Στις 8 το πρωί σταματούν οι αγοραπωλησίες και βγαίνουν τα λάστιχα πλυσίματος
Menelaos Myrillas / SOOC
▲
Ο,τι χρειάζεται για μια νύχτα δημοπρασίας... μπόλικος καφές, τεφτέρια και κομπιουτεράκια
Menelaos Myrillas / SOOC
▲
Λίγο πριν βγει ο ήλιος τα τελευταία κουτιά απο φελιζόλ φορτώνονται, σίγουρα σε καλύτερες τιμές
Menelaos Myrillas / SOOC
▲
Αντρες, κυρίως, όλων των ηλικιών και διαφόρων εθνικοτήτων εργάζονται στην ιχθυόσκαλα. Βασικό προαπαιτούμενο... οι γαλότσες