Τόπος: Τελ Αμπιάντ, Συρία. Πρωταγωνιστές: τζιχανιστές φύλακες και κρατούμενοι διάφορων εθνικοτήτων. Σημείο δράσης: μια φυλακή. Δεν είναι σκηνοθετικές οδηγίες για κινηματογραφική ταινία, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα.
Οι τζiχαντιστές φύλακες έχουν χαράξει μια προειδοποίηση πάνω από τις σκάλες που οδηγούν στην υπόγεια φυλακή τους: «Απαγορεύεται η είσοδος». Αρκετά κάτω από το έδαφος, σε ένα ανήλιαγο δωμάτιο, υπάρχει μόνο μια σκονισμένη καρέκλα πίσω από ένα βαρύ γραφείο. Πριν από λίγο καιρό αυτή ήταν η θέση του φύλακα για να παρατηρεί τους πάντες και τα πάντα. Τώρα, η φυλακή είναι άδεια. Ο μόνος ήχος που διαπερνάει το χώρο είναι οι στάλες που πέφτουν από τους τοίχους και τα μόνα σημάδια τρόμου που ξέμειναν στο χώρο είναι τα μηνύματα που έγραψαν οι κρατούμενοι στους τοίχους. Μηνύματα όπως: «Ο θάνατος έρχεται σε εσένα. Ο Θεός είναι μέγας».
Η συγκριμένη φυλακή, την οποία παρουσιάζει ο αμερικανικός ιστότοπος Buzzfeed, βρίσκεται στην πόλη Τελ Αμπιάντ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι τζιχαντιστές την κατέλαβαν τον Ιούνιο του 2014 και την κατείχαν για ένα χρόνο, μέχρι που απωθήθηκαν από αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις. Παρά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η συριακή αεροπορία στην ευρύτερη περιοχή, η συγκεκριμένη φυλακή έμεινε ανέπαφη.
Το μεγαλύτερο δωμάτιο του υπογείου φιλοξενούσε τους κρατούμενους που είχαν καταδικαστεί να πεθάνουν με τη φρικτή διαδικασία του αποκεφαλισμού. Οι φύλακες τους υποχρέωναν να διαβάζουν περικοπές του Κορανίου, καθώς περίμεναν τη μοιραία στιγμή του θανάτου τους. Ολοι οι υπόλοιποι φυλακισμένοι κρατούν σε μικρότερα δωμάτια, τα οποία είναι κατάστικτα από κρυπτογραφημένα μηνύματα ή φράσεις γεμάτες οδύνη και πόνο, όπως «ζήτα συγχώρεση από τον Θεό» ή «ο Θεός δείχνει οίκτο». Κάποιοι άλλοι είχαν γράψει τα ονόματά τους, ενώ ορισμένοι κρατούσαν κάτι σαν ημερολόγιο φυλακής. Ενα από αυτά είχε σταματήσει στην 46η ημέρα, ενώ δεν λείπουν ακόμη και αριθμοί κινητών τηλεφώνων.
Τώρα, τα μηνύματα μοιάζουν απονεκρωμένα – όπως και η φυλακή. Ο δημοσιογράφος του Buzzfeed αποτόλμησε να καλέσει στο κινητό έναν αριθμό που βρήκε σε ένα κελί. Το ευτύχημα είναι ότι ο κάτοχός του το σήκωσε – ζούσε, είχε καταφέρει να γλυτώσει.
Ηταν ένας 26χρονος άνδρας που είχε συλληφθεί μαζί με τον πατέρα του την περασμένη άνοιξη. Πριν από τον πόλεμο πουλούσαν λαχανικά στο Τελ Αμπιάντ, αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να κάνουν λαθρεμπόριο τσιγάρων. Οι μαχητές του ISIS τους έπιασαν και τους έκλεισαν στη συγκεκριμένη φυλακή.
Ο άντρας, έπειτα από μια αρχική συστολή, ;άρχισε να λέει κάποια πράγματα για το θρίλερ που έζησε μέσα στο υπόγειο. Κατάφερε να γλυτώσει. αλλά ακόμη και τώρα φοβάται ότι οι τζιχαντιστές θα τον κυνηγήσουν εκ νέου για να τον συλλάβουν. Είχε περάσει ένας μήνας στη φυλακή, όταν ένα πρωί άκουσε τους φύλακες να φωνάζουν το όνομα του πατέρα του. Δεν έτρεφε ελπίδες για την τύχη του. Επειτα από ημέρες τον ανέβασαν κι αυτόν από το υπόγειο και του είπαν πως σκότωσαν τον πατέρα του γιατί δεν ασπάστηκε τις πρακτικές των τζιχαντιστών. Ο νεαρός παραδέχεται πως ο ίδιος δέχθηκε τα πάντα, υποτάχθηκε στους τζιχαντιστές, υποσχέθηκε να σταματήσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων και τελικά αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποχωριστεί την ενοχή που κουβαλάει μέσα του. «Εγώ σώθηκα, αλλά ο πατέρας μου είναι νεκρός», λέει με πόνο.
Η αφήγησή του είναι δραματική: κάθε μέρα στη φυλακή άρχιζε με τους φύλακες να ξυπνούν βιαίως τους φυλακισμένους. Πολύ συχνά τους χτυπούσαν και τους ανάγκαζαν να προσευχηθούν. Οι φυλακισμένοι τρέφονταν μια φορά την ημέρα, συνήθως το απόγευμα, αλλά σε μικρές ποσότητες. Οι φυλακισμένοι γνώριζαν ότι υπάρχουν κι άλλοι στη φυλακή, αλλά δεν μπορούσαν να τους δουν – μπορούσαν μόνο να ακούσουν τις κραυγές τους, καθώς δέχονταν τα βασανιστήρια των τζιχαντιστών.
Οι φυλακισμένοι ήταν συνήθως μικροκακοποιοί, πολεμιστές ή άνθρωποι που καταπάτησαν τους δρακόντειους νόμους των τζιχαντιστών. Ο δημοσιογράφος, συν τω χρόνω, κατάφερε να συλλέξει κι άλλες μαρτυρίες από ανθρώπους τρομαγμένους που δεν ήθελαν στην πραγματικότητα να πουν την αλήθεια. Κάποιος μάλιστα του είπε ότι οι μαχητές τον συνέλαβαν γιατί ήταν «κακός άνθρωπος» και ότι περιμένει τώρα τη στιγμή να ενταχθεί στον ISIS.