«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, στις αναστολές εργασίας άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές που κατηγορίες, που επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν.
«Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε να θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων.
«Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση», σημείωσε ο υπουργός.
Για το Δημόσιο, επεσήμανε ότι δεν υφίσταται συνταγματική δυνατότητα για απολύσεις και στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης επέκρινε έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα, για τη στάση που τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, πατώντας σε δύο βάρκες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Η μεγαλύτερη ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων -και γι’ αυτό κατηγορώ τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ- είναι σε αυτές τις οριακές στιγμές που ζει η πατρίδα μας να το παίζουν σε δύο βάρκες. Η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού υγείας, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, να εφαρμόζει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε κάποια κατηγορία εργαζομένων ή πολιτών είναι μια νομοθετική πρόβλεψη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό και τότε είχε προβάλει ως επιχείρημα την επανεμφάνιση της ιλαράς», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανσή του.
Ερωτηθείς αν η υποχρεωτικότητα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης αρκέστηκε να πει ότι «αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγηθεί στον υπουργό Υγείας και για άλλους κλάδους, προφανώς θα τη θεσπίσουμε».
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις εικόνες της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας από τη συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών, ο κ. Γεωργιάδης, αφού έκανε λόγο για γραφικούς και ανορθολογιστές, σημείωσε ότι πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που συμμετείχαν στους «αγανακτισμένους» την περίοδο 2010-2011 και στο «όχι» για το δημοψήφισμα του 2015.
«Δεν πιστεύω ότι αυτοί που διαδήλωσαν χθες, απηχούν ένα κοινό μας αίσθημα. Είναι ένα περιθωριακό κομμάτι του πολιτικού συστήματος των ψηφοφόρων αναμφίβολα. Προφανώς υποκινούνται από ακραίους πολιτικούς χώρους, γιατί τα συνθήματα που ακούγονταν ήταν χυδαία», παρατήρησε ο υπουργός Ανάπτυξης στο σχόλιό του.