Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης δεν φρενάρει, αντίθετα επιταχύνεται, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην εισήγησή του και αφού ανακοίνωσε την πρόταση της ΝΔ να συνεχιστεί κανονικά το καλοκαίρι η λειτουργία της Βουλής (χωρίς δηλ. θερινά τμήματα), προανήγγειλε την κατάθεση 26 νομοσχεδίων μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Η δε εκτεταμένη, λόγω των έκτακτων συνθηκών, χρήση νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) – παρά το γεγονός ότι κυρώθηκαν άμεσα από τη Βουλή – φτάνει στο τέλος της.
Οι ΠΝΠ, επεσήμανε, «κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν. Η Βουλή ουδέποτε σταμάτησε να λειτουργεί κατά το διάστημα της κρίσης, απλά προσαρμόστηκε και αυτή στις υποδείξεις των ειδικών».
Ενα από τα νομοσχέδιο (σ.σ. του υπουργείου Παιδείας), σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «είναι, ήδη, σε συζήτηση στη Βουλή, για επτά νομοσχέδια έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαβούλευση κι έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Ένας σημαντικός αριθμός θα συζητηθεί σήμερα και θα απαιτηθεί πάρα πολύ μεγάλη πειθαρχία έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε αυτόν τον προγραμματισμό, για να αποδείξουμε και έμπρακτα ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν φρενάρει αλλά αντίθετα επιταχύνεται»,
Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι η προστασία της απασχόλησης, των θέσεων εργασίας, και των επιχειρήσεων, ενόψει της παγκόσμιας ύφεσης, διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού μετά την ανακοίνωση του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.
«Ολοι γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε απέναντι σε μία παγκόσμια, πολύ βαθιά ύφεση και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Εχουμε απλώσει, όμως, ένα πλέγμα προστασίας, κυρίως για την απασχόληση, για τις επιχειρήσεις. Και αυτό θα εξακολουθεί να είναι το πρώτο μας μέλημα, καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, ευχόμενος να είναι η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Αυτό βέβαια», τόνισε, «σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη συνολική επιτυχία εφαρμογής του σχεδίου για τη σταδιακή μετάβαση στην επόμενη φάση, το οποίο ανακοινώθηκε χθες και αναλύθηκε από τους έξι υφυπουργούς».
Ο Πρωθυπουργός εξήρε κατά τα άλλα τη συνεργασία μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου η οποία οδήγησε στην επιτυχή «αντιμετώπιση μιας εξαιρετικά σύνθετης κρίσης, η οποία είχε χαρακτηριστικά όχι μόνο ιατρικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά».
Γιατί όπως σημείωσε, «απαιτήθηκε πολύ μεγάλη συνεργασία και συστράτευση δυνάμεων για να μπορούμε πια τώρα να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση, από τη στιγμή που πετύχαμε τον αρχικό μας στόχο, που είναι ο δραστικός περιορισμός της επιδημίας και η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Ακόμη πιο σημαντικό, όπως, τόνισε, είναι να γίνουν τώρα οι αναγκαίες εκείνες αλλαγές «για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στην ανάκαμψη -οπότε αυτή έρθει- να είναι μία ανάκαμψη δυναμική. Να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και να βγούμε τελικά και οικονομικά νικητές από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση».
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ταχύτητα με την οποία αντεπεξήλθε το Δημόσιο στις ανάγκες που προέκυψαν.
«Αυτή την έννοια του επιταχυντή θα πρέπει να την κάνουμε κανόνα, να μην είναι μόνο η εξαίρεση. Θα πρέπει να μπορούμε να υλοποιούμε δράσεις, είτε είναι νομοθετικές είτε είναι εφαρμοστικές, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το έχουμε κάνει μέχρι τώρα», κατέληξε στην εισήγησή του ο Πρωθυπουργός.
Μετά την ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, καθώς επίσης και το νομοσχέδιο υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χωροταξία και πολεοδομία.
Στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού βρέθηκαν επίσης:
-Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
-Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ.
-Παρουσίαση νομοσχεδίων Υπουργείου Δικαιοσύνης για α) ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ και β) Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου.
-Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του Υπουργείου.