Τα αποτελέσματα της εξέτασης των ελβετών ειδικών σε δείγματα που έδωσε η Γεωργία Μπίκα δείχνουν ότι είχε καταναλώσει υψηλή ποσότητα αλκοόλ, αλλά και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις λήψης «χαπιού του βιασμού».
Το πόρισμα του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, Τοξικολογίας και Χημείας της Βέρνης, όπως ανέφερε το thesstoday.gr, αφορά δύο δείγματα ούρων της Μπίκα που παρελήφθησαν στις 20 Ιανουαρίου.
Στο τρισέλιδο έγγραφο στα αγγλικά αναφέρεται ότι η ώρα του «υπόπτου συμβάντος», δηλαδή του βιασμού με χρήση ναρκωτικών ουσιών, ήταν στις 04:30 το πρωί της 1ης Ιανουαρίου, ενώ η δειγματοληψία ούρων πραγματοποιήθηκε στις 21:00 της ίδιας ημέρας, δηλαδή έπειτα από παρέλευση 16 ωρών και πλέον.
Το πόρισμα επισημαίνει μεταξύ άλλων:
- Μεταξύ του υπόπτου συμβάντος και του χρόνου λήψης των δειγμάτων ούρων πέρασαν πάνω από 16 ώρες. Είναι λοιπόν πιθανόν η αιθανόλη [δηλαδή το αλκοόλ] να είχε αποβληθεί από το σώμα. Η ανάλυση έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις των άμεσων αλκοολικών δεικτών αιθυλογλυκουρονίδιου (EtG) και θειικού αιθυλεστέρα (EtS), που υποδηλώνουν ότι προηγουμένως είχε καταναλωθεί υψηλή ποσότητα αιθανόλης. Η ακριβής συγκέντρωση αιθανόλης στο αίμα τη στιγμή του συμβάντος δεν μπορεί να εξαχθεί από τις συγκεντρώσεις EtG και EtS στο δείγμα ούρων.
- Το γαμμαϋδροξυβουτυρικό οξύ (GHB, «ΥΓΡΟ ΕΚΣΤΑΣΙ») δεν ήταν ανιχνεύσιμο στο δείγμα ούρων που εστάλη.
- Η ανάλυση δεν αποκάλυψε στοιχεία για την πρόσληψη εξωγενών ουσιών εκτός από την καφεΐνη.
Οι ελβετοί ιατροδικαστές επισημαίνουν ότι η λήψη δειγμάτων ούρων έγινε πάνω από 16 ώρες μετά το συμβάν. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ίχνη αλκοόλης θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί. Οι ιατροδικαστές της Βέρνης καταλήγουν ότι εάν είχε γίνει λήψη αίματος (κάτι που ποτέ δεν συνέβη), θα ήταν ακριβής και δυνατός ο εντοπισμός της ποσότητας αλκοόλης στο σώμα.
Τονίζει ακόμη το πόρισμα ότι καθίσταται αδύνατος ο εντοπισμός ουσιών όπως «Υγρό Εκστασι», ξενοβιοτικά και φάρμακα κατάχρησης μετά την παρέλευση τόσο πολλών ωρών μεταξύ της ώρας του συμβάντος και της λήψης των ούρων.
Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν εστάλησαν ούτε βασικά στοιχεία, όπως το ύψος και το βάρος της Γεωργίας, τα οποία θα διευκόλυναν τους υπολογισμούς για την ανίχνευση ουσιών στον οργανισμό της.