Ο επικεφαλής του ΕΚΤ Μάνφρεντ Βέμπερ | REUTERS/Darrin Zammit Lupi/File Photo
Επικαιρότητα

Υποψήφιος διάδοχος του Γιούνκερ και επισήμως ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ πήρε νωρίς θέση στον αγώνα ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου, ενώ από τώρα τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να μπει σε ένα νέο κεφάλαιο
Protagon Team

Οπως αναμενόταν από τους αναλυτές των ευρωπαϊκών θεμάτων, οι αλλαγές στελεχών στους σημαντικότερους θώκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι απλώς ζήτημα χρόνου, αφού η σχετική διαδικασία ήδη ξεκίνησε.

Η πρώτη κίνηση στη σκακιέρα της διοίκησης της Ενωσης γίνεται για την καρέκλα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανοίγει, λοιπόν, για τα καλά η άτυπη προεκλογική περίοδος για την προεδρία της Κομισιόν με την ανακοίνωση από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ ότι θα είναι υποψήφιος για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σχεδόν εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο «σκληρός» Βαυαρός Βέμπερ είναι ο πρώτος που ανοίγει τα χαρτιά του.

«Θέλω να γίνω ο κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 και να είμαι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε στο Twitter ο 46χρονος Βέμπερ στη διάρκεια συνεδρίασης με μέλη του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

Εξηγεί ακόμη στο tweet ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αρχή και περισσότερη δημοκρατία».

Προσθέτει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως είμαστε τώρα στην ΕΕ. Θα βοηθήσω να φέρουμε πίσω στην Ευρώπη τους πολίτες και να επανορθώσω τον δεσμό μεταξύ των πολιτών και της ΕΕ. Θέλω να εγκαινιάσω ένα νέο κεφάλαιο στην ΕΕ».

Ο Βέμπερ, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φαίνεται πεπεισμένος ότι θα έχει την υποστήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Αναμένεται όμως να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, ακόμη και από άλλους συντηρητικούς, καθώς και αντίσταση από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και άλλους.

Οι ευρωεκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στον απόηχο του Brexit τον ερχόμενο Μάρτιο (όποια μορφή και αν πάρει η αποχώρηση της Βρετανίας), καθώς και μέσα σε ηχηρές εθνικιστικές διαμαρτυρίες εναντίον των Βρυξελλών σε πολλές από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.