Από αριστερά, η διευθύντρια του Guardian Κάθριν Βάινερ, η νέα διευθύντρια των Financial Times Ρούλα Kαλάφ και η Ζάνι Μίντον Μπέντοουζ, διευθύντρια του Economist | Twitter/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Υes Μadam: τρεις γυναίκες στο τιμόνι για τρία εμβληματικά ΜΜΕ

Μετά την Κάθριν Βάινερ, που διευθύνει τον Guardian από τον Ιούνιο του 2015, τώρα ήρθε η σειρά της Ρούλα Kαλάφ να γίνει η πρώτη γυναίκα διευθύντρια των Financial Times. Είχε προηγηθεί, τον Φεβρουάριο του 2015, η Ζάνι Μίντον Μπέντοουζ, στον Εconomist: η αγγλόφωνη δημοσιογραφία έχει πλέον έντονο θηλυκό άρωμα
Protagon Team

Θα μπορούσε να γίνει λόγος για την «πόλη των γυναικών», τουλάχιστον όσον αφορά τη δημοσιογραφία. Γιατί από το πρωί της περασμένης Τρίτης, 12 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο τα ηνία των δύο πιο σημαντικών και έγκριτων εφημερίδων της Βρετανίας τα κρατούν πλέον γυναίκες. Μετά την Κάθριν Βάινερ (Katherine Viner) η οποία ανέλαβε την διεύθυνση του Guardian τον Ιούνιο του 2015, τώρα ήρθε η σειρά της Ρούλα Kαλάφ (Roula Khalaf) να γίνει η πρώτη γυναίκα διευθύντρια των Financial Times από την ίδρυσή τους , πριν από 131 χρόνια, τον Ιανουάριο του 1888. Μια άλλη βρετανίδα δημοσιογράφος, η Ζάνι Μίντον Μπέντοουζ (Ζanny Minton Beddoes) κρατούσε ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2015, τα ηνία του επίσης εμβληματικού περιοδικού The Economist.

Η διάδοχος του Λάιονελ Μπάρμπερ, του μακροβιότερου διευθυντή της ιστορικής λονδρέζικης εφημερίδας, γεννήθηκε στη Βηρυτό και μεγάλωσε στον Λίβανο του εμφυλίου πολέμου. Σπούδασε στις ΗΠΑ (στο Columbia) και στον κόσμο της δημοσιογραφίας εισήλθε μέσω του Forbes στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως εσωτερική συντάκτρια για περίπου μια τετραετία. Πρόλαβε, ωστόσο, να διακριθεί, υπογράφοντας ένα άρθρο για τον Τζόρνταν Μπέλφορτ, τον απατεώνα χρηματιστή από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος το 2013 έγινε, χάρη στον Μάρτιν Σκορσέζε, ευρέως γνωστός ως ο «Λύκος» της Γουόλ Στριτ.

Για την εφημερίδα την οποία επίσημα θα ξεκινήσει να διευθύνει τον ερχόμενο Ιανουάριο, η Ρούλα Καλάφ άρχισε να δουλεύει το 1995, αρχικά ως ανταποκρίτρια στη Νότια Αφρική και μετά στη Μέση Ανατολή, καλύπτοντας τον πόλεμο του Ιράκ αλλά και τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης, το 2011.

Στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής του γραφείου Μέσης Ανατολής και μετά του τμήματος Εξωτερικών Ειδήσεων (με περισσότερους από εκατό ανταποκριτές), πριν ανέλθει το 2016 τη θέση της υποδιευθύντριας των Financial Times. Επειτα από είκοσι τέσσερα χρόνια στην εφημερίδα του City, η Ρούλα Καλάφ πρόκειται να αναλάβει τώρα την διεύθυνση αλλά και τη γενική εποπτεία μίας από τις πιο αξιόπιστες εφημερίδες στον κόσμο. «Είναι δίκαιη, είναι σοφή και είναι σκληρή», σημείωσε ο Μπάρμπερ, μιλώντας στο προσωπικό της εφημερίδας, μετά την ανακοίνωση της επικείμενης αποχώρησής του.

O Λάιονελ Μπάρμπερ στα γραφεία των Financial Times ανακοινώνει την επικείμενη αποχώρησή του και δεξιά, η διάδοχος του Ρούλα Kαλάφ

Η περίπτωση της Ρούλα Καλάφ, ωστόσο, δεν είναι μεμονωμένη και αποτελεί έκφραση μιας ευρύτερης τάσης που καταγράφεται εδώ και μερικά χρόνια στη βρετανική δημοσιογραφία. Γιατί όταν η Κάθριν Βάινερ ανέλαβε τη διεύθυνση του Guardian, μια άλλη διάσημη βρετανίδα δημοσιογράφος, η Ζάνι Μίντον Μπέντοουζ, κρατούσε ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2015, τα ηνία του The Economist. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο πως επικεφαλής της αρχισυνταξίας του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC είναι από τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς η Λόρα Κένσμπεργκ, η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος που διορίστηκε στην εν λόγω νευραλγική θέση στην πολυετή ιστορία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Βρετανίας.

Οσον αφορά τον κόσμο των βρετανικών ταμπλόιντ, η απόλυτη πρωταγωνίστρια εξακολουθεί να είναι, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Ρεμπέκα Μπρουκς, η δημοσιογράφος που εκτίναξε τις πωλήσεις των εντύπων της αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοκ στη Βρετανία, ως η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την αρχισυνταξία της Sun από το 2003 έως το 2009. Στη συνέχεια η Μπρουκς ανέλαβε χρέη διευθύνουσας συμβούλου ολόκληρης της News UΚ, του δημοσιογραφικού οργανισμού που εκδίδει τους λονδρέζικους Times και τη Sun, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2011 λόγω της εμπλοκής του ονόματός της σε ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών. Αθωώθηκε, ωστόσο, το 2014 και επέστρεψε στη θέση της την επόμενη χρονιά.

Τα γραφεία των Financial Times στο Σάουθγορκ του Λονδίνου, στις όχθες του Τάμεση

Ανεξάρτητα, όμως, από το γεγονός πως η ισότητα των φύλων στη βρετανική δημοσιογραφία τείνει χρόνο με το χρόνο να καταστεί πραγματικότητα, ο Λάιονελ Μπάρμπερ, θέλησε να επισημάνει πως η επιλογή της Ρούλα Καλάφ δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μια «κίνηση ευαισθητοποίησης» (woke gesture) επί του ζητήματος, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times. «Δεν έχει καμιά σχέση με αυτό. Είναι μια από τις πιο επιφανείς δημοσιογράφους μας. Διετέλεσε υποδιευθύντρια επί μία τετραετία. Εχει δοκιμαστεί σε όλα τα τμήματα, και για αυτό είναι η επόμενη διευθύντρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάρμπερ.