Διερευνητικό χαρακτήρα των προθέσεων της μίας και της άλλης πλευράς είχε το δείπνο στο οποίο παρακάθησαν το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.
Παρά το καλό κλίμα, το δείπνο δεν κατέληξε σε συμφωνία για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό
Στο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα στον χώρο του Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη, παρακάθησαν μόνο οι δύο ηγέτες και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Ηταν η πρώτη συνάντηση μετά από προσχηματική αποχώρηση του κ. Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 16 Φεβρουαρίου, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα ως προαπαιτούμενο για τον ορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
Αργά την Κυριακή, μετά από συζήτηση που κράτησε τεσσερισήμισι ώρες, τα Ηνωμένα Εθνη εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Απόψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης είχαν μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες.
»Επιπλέον αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον δρόμο που απομένει.
»Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντα θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό».
Oπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μουσταφά Ακιντζί ανάλωσε πολύ χρόνο εμμένοντας στην ακύρωση της απόφασης της Βουλής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα. Ακόμη, αναφέρθηκε στη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ζήτησε τη χωρίς όρους και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Τα Ηνωμένα Εθνη, δια του εκπροσώπου του κ. Αϊντα, αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες αρχικά συζήτησαν για το ψήφισμα το οποίο παρέδωσε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, στο οποίο οι δύο ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις για επανάληψη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στη λύση.