Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσερχόμενος στη σύσκεψη στην Πάτρα το πρωί της Δευτέρας | @ Intime
Επικαιρότητα

Χρυσοχοΐδης από την Πάτρα: Αυστηρές ποινές για όσους μετατρέπουν μπαρ και καφέ σε «ορθάδικα»

Σε δραματικούς και αυστηρούς τόνους η παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην αχαϊκή πρωτεύουσα εν μέσω έξαρσης της επιδημίας. «Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα, κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ας το ξεχάσουμε και για φέτος, γιατί είναι επικίνδυνο και να το συζητάμε»...
Protagon Team

Η επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Πάτρα είχε χαρακτηριστικά déjà vu. Τελευταία φορά είχε βρεθεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα παραμονές της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, τέλη Νοεμβρίου, όταν είχε παρακαλέσει τους πολίτες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα ώστε να μη γίνει η πόλη τους νέα Θεσσαλονίκη. Τώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέστρεψε, καθώς η πόλη βρίσκεται και πάλι σε υγειονομικό συναγερμό, έχοντας μάλιστα καταγράψει 11 περιστατικά μολύνσεων με την αποκαλούμενη «βρετανική» μετάλλαξη του κορονοϊού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν o περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο δήμαρχος Πατρέων, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ Δυτικής Ελλάδας, ο διοικητής της ΥΠΕ, ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου του Ρίου και ο διοικητής του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος –στόχος η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

«Σας παρακαλώ πολύ, βάλτε όλοι πλάτη. Σας παρακαλώ πολύ, κάντε κουράγιο, μέχρις ότου βγούμε από το τούνελ, την άνοιξη», είπε μετά τη σύσκεψη ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρακαλώντας για μια ακόμη φορά τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια. Ηταν όμως και ιδιαίτερα αυστηρός, ιδίως προς τους επιχειρηματίες των καφέ και των μπαρ που έχουν  μετατρέψει τις take away επιχειρήσεις τους σε «ορθάδικα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε:

«Βρίσκομαι στην Πάτρα μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, γιατί και πάλι υπάρχει ανάγκη και η ανάγκη συνίσταται σε αυτό που βλέπετε. Δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα στην πόλη της Πάτρας. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορεί να οδηγηθούμε στο “κόκκινο” και να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα για να σταματήσουμε τη διάδοση του ιού στην πόλη.

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν και γίνονται πια κανονικά και συστηματικά. Σας παρακαλώ πολύ, βάλτε όλοι πλάτη. Σας παρακαλώ πολύ, κάντε κουράγιο έως ότου βγούμε από το τούνελ, εκτιμώ την άνοιξη, οπότε και θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού των ευάλωτων και ηλικιωμένων ανθρώπων.

Για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριές τους σε “ορθάδικα”, θα υπάρξουν αυστηρές ποινές. Έχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, η κυβέρνηση τους βοηθάει πάρα πολύ με μια σειρά από οικονομικά μέτρα, αλλά δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και αυτό αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα. Θα υπάρξουν λοιπόν αυστηροί έλεγχοι σε ό,τι αφορά τη μετατροπή των μπαρ και των καφετεριών σε “ορθάδικα”.

Ας κάνουμε όλοι μας κουράγιο, ας σφίξουμε τα δόντια μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η Πάτρα, δυστυχώς, έχει προβλήματα και με τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε σε ορισμένα clusters. Συνεπώς, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ο κάθε ένας θεσμός, ο κάθε εκπρόσωπος του λαού, εκλεγμένος ή μη, είτε περιφερειάρχης, είτε δήμαρχος, είτε οι άλλοι θεσμοί, όλοι μαζί, είμαστε συνυπεύθυνοι για να πάμε μέχρι το τέλος, ώστε κάποια στιγμή, με το εμβόλιο, να απελευθερωθούμε.

Σχετικά με το Καρναβάλι της Πάτρας

«Δεν μπορούμε να συζητάμε για τέτοιου είδους εκδηλώσεις αυτή τη στιγμή. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα, κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ας το ξεχάσουμε και για φέτος, γιατί είναι επικίνδυνο και να το συζητάμε».

Για όσους θυμούνται, επισήμως, καρναβάλι δεν είχε γίνει ούτε πέρυσι, στην έναρξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ομως χιλιάδες ήταν εκείνοι που είχαν αψηφίσει τις συστάσεις και τις εκκλήσεις και είχαν σπεύσει να στριμωχτούν στους δρόμους, παρελαύοντας μασκαρεμένοι. Μετά, ήρθε το καθολικό lockdown…