Επικαιρότητα

Χρυσόγονος: «Δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί για την επιστροφή της τρόικας»

Προσγειώνει τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

Τον ρόλο του ως μια ψύχραιμη φωνή εντός του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Χρυσόγονος.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Focus 103,6 της Θεσσαλονίκης για τη συμφωνία του Eurogroup είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατά μικρό καλάθι. «Η διαδικασία συνεχίζεται, καλό είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο staff level agreement, έως τότε ας κρατάμε μικρό καλάθι, για αν δούμε το τελικό πακέτο», είπε συγκεκριμένα για να συμπληρώσει:

«Δεν νομίζω ότι στρώνει κανείς κόκκινο χαλί για την επιστροφή της τρόικας, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πανηγυρισμοί, αν υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου δεν δικαιολογούνται. Δικαιολογείται να υπάρξει ανταπόκριση στη λαϊκή εντολή, δηλαδή επιστροφή της χώρας στη φερεγγυότητα και στις αγορές. Οταν εμπλέκεσαι σε διαπραγμάτευση δανειστή-οφειλέτη, είσαι εκ των προτέρων χαμένος, το ζήτημα είναι πόσο, πολύ ή λίγο. Είχα πει, ότι οι συναντήσεις με την τρόικα είναι σαν το ραντεβού με το οδοντίατρο, θα πονέσεις, το ζήτημα είναι πόσο…».

Αναφορικά με τα σενάρια περί Grexit ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Το Grexit σήμερα θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας, ο μόνος δρόμος πλέον, είναι η έξοδος στις αγορές το Σεπτέμβρη του 2018. Είμαστε δοσομανής χώρα, δεν είμαστε κανονικό κράτος, πρέπει να ξεμπερδέψουμε το γρηγορότερο με τον διακρατικό δανεισμό».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα και παλαιότερα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το αφορολόγητο – είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν αν μειωνόταν το όριο– ο κ. Χρυσόγονος έκανε λόγο για φραστικές υπερβολές, «που ακούγονται εδώ και δεκαετίες, από όλες τις πλευρές της πολιτικής ζωής του τόπου».

Αναφορικά με τις εκλογές που προκάλεσε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χρυσόγονος ξεκαθάρισε: «Δεν συμφωνώ ότι κακώς προκλήθηκαν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, επ’ αφορμή της Προεδρικής εκλογής, αντιθέτως… Οι εκλογές εκείνες δημιουργούσαν διαπραγματευτική δυναμική για τη χώρα. Μην ξεχνάμε, ότι είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση πλεόνασμα 4,5%, που ήταν μη βιώσιμο. Η λαϊκή ετυμηγορία ήταν “όπλο” στη διαπραγμάτευση, απλώς στη συνέχεια, έπρεπε να είναι διαφορετική η χρήση του “όπλου”. Η προεκλογική εκστρατεία δεν ήταν ρεαλιστική. Δεν έπρεπε να έχει τοποθετηθεί ΥΠΟΙΚ ο Βαρουφάκης, έπρεπε να είναι από την αρχή ο Τσακαλώτος. Την ευθύνη για τον κ. Βαρουφάκη την πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παραδέχθηκε ο ίδιος ότι επρόκειτο για σοβαρό λάθος, αλλά μετά πήγε σε εκλογές και πήρε πάλι τη λαϊκή εντολή», κατέληξε ο κ. Χρυσόγονος.