| ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Αναζητώντας τη χρυσή τομή ανάμεσα σε μέτρα και «κανονικότητα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως θιασώτης της ισορροπίας ανάμεσα στους αυστηρούς περιορισμούς που θα οδηγήσουν σε αναχαίτιση του δεύτερου κύματος και της διατήρησης μιας υποτυπώδους αίσθησης «κανονικότητας», προκειμένου οι πολίτες να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους
Protagon Team

Στο briefing της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πετσας ανέφερε ότι οι πολίτες έστειλαν πάνω από 1 εκατομμύριο SMS το βράδυ της Κυριακής για ατομική άσκηση και βόλτα κατοικιδίων. Στον «πρωινό καφέ», στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Τρίτης, θέμα συζήτησης ήταν η κίνηση στους δρόμους, θέμα που απασχολούσε και τις πρωινές εκπομπές των καναλιών. Είναι σαφές, τούτων δοθέντων, ακόμα και σε κυβερνητικούς επιτελείς ότι αυτό το δεύτερο lockdown σε καμία περίπτωση δεν είναι σαν το πρώτο, από πολλές απόψεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση αναζητεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στην τήρηση των μέτρων, ώστε οι περιορισμοί να κρατήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο, και τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, με δεδομένη την κόπωση, αλλά και τον εκνευρισμό πολλών πολιτών. Είναι εμφανές, άλλωστε, ότι υπάρχουν ρήγματα στην ομοψυχία της διαχείρισης του πρώτου κύματος: πολλοί διαφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ κάποιοι, λίγοι, αλλά περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν, φλερτάρουν ή ασπάζονται ψεκασμένες θεωρίες.

Η τελική συζήτηση για το πώς προχωράμε από εδώ και πέρα θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας, όταν θα υπάρχει και ένα επαρκές δείγμα, τόσο για την τήρηση των μέτρων, όσο και για την ανταπόκριση των πολιτών. Για παράδειγμα, από χθες «σφραγίστηκαν» οι διαρροές για τα ημερήσια στοιχεία από τα SMS, σε μια προσπάθεια να μη γίνεται συζήτηση επ’ αυτών. Άλλωστε, όπως έλεγε στο Protagon αρμόδιο στέλεχος, η γενική εικόνα παραπέμπει στις τελευταίες ημέρες του lockdown της άνοιξης, ενώ αυτή τη φορά υπάρχει αυξημένη κινητικότητα, τόσο λόγω της λειτουργίας των σχολείων, όσο και λόγω του μικρότερου ποσοστού της υποχρεωτικής τηλεργασίας.

Βεβαίως, υπάρχουν εισηγήσεις και για αυστηροποίηση ορισμένων μέτρων. Για παράδειγμα, με φόντο τα SMS, υπήρχε πριν από την ανακοίνωση του lockdown εισήγηση για διατήρηση του καθεστώτος απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 05:00, παράλληλα με την υποχρέωση αποστολής SMS. Εν τέλει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε στην υιοθέτηση αυτής της εισήγησης, σε μια προσπάθεια να μη δημιουργηθεί υπερβολική πίεση στους πολίτες. Δεν αποκλείεται η ίδια εισήγηση να επανέλθει στο τέλος της εβδομάδας, αλλά ο Πρωθυπουργός λέγεται ότι επιδιώκει να περάσει αυτή η περίοδος χωρίς υπερβολική πίεση στους πολίτες. Αν, πάντως, παρατηρηθεί κατάχρηση του SMS που υποκρύπτει και «παράθυρα» παραβάσεων, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια αυστηροποίηση τις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως θιασώτης της ισορροπίας ανάμεσα στους αυστηρούς περιορισμούς που θα οδηγήσουν σε αναχαίτιση του δεύτερου κύματος και της διατήρησης μιας υποτυπώδους αίσθησης «κανονικότητας», προκειμένου οι πολίτες να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους. Αλλωστε, οι περιορισμοί δεν θα αρθούν αυτομάτως με το πέρας του lockdown, το οποίο επίσης είναι ακόμη άγνωστο αν θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου. Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να διατηρηθούν «εφεδρείες υπομονής», προκειμένου να μην υπάρξει μέτωπο αντίδρασης σε κυβερνητικές αποφάσεις, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και την επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα.