Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του για καθολικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών».
Με διαδοχικές δηλώσεις τους την Παρασκευή, ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο Δεκέμβριος και η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων να βρει τη χώρα ακόμα σε lockdown.
Γεραπετρίτης: «Θα βγούμε σταδιακά»
«Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε για τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρξει. Τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να είναι εκεί και η βασική στόχευση είναι απο 1η Δεκεμβρίου να βγούμε σταδιακά», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM 104,6», «θα αφήσουμε, όσο αντέξουμε, την πορεία και την αγορά να λειτουργήσει», εκφράζοντας την ελπίδα να «υπάρξει υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των μέτρων», αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης θα δουλέψει, [δεδομένου ότι] δούλεψε όπου εφαρμόστηκε, και θα παράξει αποτελέσματα».
Απαντώντας στο γιατί αποφασίστηκε τώρα η επιλογή του lockdown, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι «πάντοτε οι ειδικοί έχουν ως βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τρεις φορές την εβδομάδα έχουμε έναν αναλυτικό χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η γενικότερη τάση ήταν ότι ο ιός βρισκόταν στη δεύτερη φάση του χωρίς να υπάρχει εκθετική αύξηση. Η εκθετική αύξηση ήρθε στην Ελλάδα τις τελευταίες 5-6 ημέρες, με αποτέλεσμα να πιέσει και εμάς να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις».
Και «τις τελευταίες πέντε ημέρες, όταν αποφασίστηκε να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, υπήρξε 30-40% αύξηση σε κρούσματα-θανάτους-διασωληνώσεις και αυτό δεν ήταν άμεσα εξηγησιμο από τους ειδικούς, καθώς δεν μπορούσε να εντοπιστεί η πηγή».
Οπως επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, δύο ήταν οι επιλογές: «Η πρώτη να περιμένουμε πότε θα αποδώσουν τα μέτρα, αλλά ήταν υψηλού ρίσκου, γιατί θα στηριζόταν σε μια αβέβαιη παραδοχή. Επιλέξαμε τη δεύτερη επιλογή, να πάμε προληπτικά [σε lockdown] ώστε περιορίζοντας την κινητικότητα να πάμε σε περιορισμό της διασποράς».
Πλέον, είπε ο υπουργός Επικρατείας, «θα προσπαθήσουμε να αντέξουμε παλεύοντας με τον χρόνο μέχρι να υπάρξει το εμβόλιο», επαναλαμβάνοντας ότι «το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τον Ιανουάριο θα έχουμε τις πρώτες παρτίδες. Η λογική είναι ότι αν πάνε καλά τα πράγματα, τον Ιανουάριο θα έχουμε τις πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού».
«Τα 800 τα δίνουμε ενόψει Χριστουγέννων, αλλά…»
Για να βγούμε από το lockdown, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
«Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό, ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Με αυτό το κριτήριο», εξήγησε, «λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο».
Ερωτηθείς για την απόφαση του καθολικού lockdown, παρά τα όσα έλεγε ο ίδιος λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωσή της (ότι δεν ήμασταν κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο), ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι «θέλαμε να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν εκείνες».
«Ενας μικρός κυματισμός μετατράπηκε σε ένα κύμα και αυτό το κύμα πήγε να γίνει ένα τσουνάμι για να πνίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γι’ αυτό τον λόγο ο Πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να μην περιμένει το πώς θα πάνε τα μέτρα που πήρε την προηγούμενη εβδομάδα. Κινηθήκαμε άμεσα, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να τιθασεύσουμε μέχρι το τέλος του μήνα αυτό το κύμα που ήταν πολύ επικίνδυνο. Οπως φαινόταν από τις τελευταίες ημέρες και την αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε, μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε να γεμίσουν 150 ΜΕΘ μόνο από τα κύματα των τελευταίων ημερών» ανέφερε συγκεκριμένα και εξέφρασε την προσδοκία ότι «τα νέα μέτρα θα αποδώσουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια κανονικότητα προς τις γιορτές».
Γι’ αυτό, τόνισε, και το επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει όσο περισσότερους πολίτες γίνεται, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι. Εντός της ημέρας, αναμένονταν και οι ανακοινώσεις για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα.
Γώγος: Εξοδος από το lockdown μόνο αν πέσουν τα κρούσματα κάτω από 1.000
Για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000. Επίσης, το Rt πρέπει να πέσει κάτω από το 1, υπογράμμισε από την πλευρά του και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown.
«Δεν αποκλείεται η παράταση του lockdown, όμως οι 3 βδομάδες είναι σίγουρες και χρειάζονται οπωσδήποτε. Βλέποντας και κάνοντας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας πως κορονοϊός έγινε πιο μεταδοτικός και τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Μετά, εκτίμησε, θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων.