Στιγμιότυπο από συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις τον περασμένο Φεβρουάριο | Twitter/Staikouras/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Χρησμός Σταϊκούρα για τον ESM – Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα στις τέσσερις πιο ευνοημένες

Θετικά τα νέα για την ελληνική οικονομία τόσο με βάση τα όσα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών όσο και με βάση τα όσα είπαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο
Protagon Team

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων πιο ευνοημένων κρατών από την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού. Ο Μάριο Σεντένο χειροκρότησε τη χώρα μας ως μια άλλη χώρα σε σύγκριση με αυτή που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια. Αυτά ήταν τα ωραία που ακούστηκαν στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist. Ομως ήταν μια αποστροφή της ομιλίας του Χρήστου Σταϊκούρα που ενδεχομένως να αποτελεί (πολιτική) είδηση.

Μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και πέρα από αυτή και υπερασπίστηκε με επιχειρήματα τις επιλογές της κυβέρνησης για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Εκτίμησε ότι το ελληνικό σχέδιο θα αποδώσει και επικαλέστηκε τα στοιχεία για την ύφεση 0,9% στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, ποσοστό που η Αθήνα περιγράφει ως ενθαρρυντικό, καθώς συγκρατήθηκε σε επίπεδα καλύτερα από τον μέσο όρο (-3,2%) της ευρωζώνης.

Ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας μίλησε και για το ενδεχόμενο χρήσης των κεφαλαίων του ESM. Επανέλαβε πως στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν σκοπεύει να δανειστεί από τον ESM, άλλωστε η χώρα μας θα βγει στις αγορές και πάλι, όπως έκανε με επιτυχία το τελευταίο διάστημα. Mε τα σημερινά δεδομένα η χώρα δεν χρειάζεται να προσφύγει στον ESM, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο για το μέλλον δεδομένου ότι τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα έως το 2022 (η πιστωτική γραμμή έχει ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκ. 2022), ενώ τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα ελκυστικά (σύμφωνα με ανάρτηση του οικονομικού διευθυντή του ESM, Κάλιν Ανεβ Γιάνσε, το επιτόκιο που θα πληρώσει μία χώρα, η οποία θα ζητήσει 7ετές δάνειο, θα είναι -0,07% με τα σημερινά δεδομένα).

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Είναι γνωστό ότι το πολιτικό κόστος από μία προσφυγή στα δάνεια του ESM είναι τεράστιο καθώς ο Μηχανισμός είναι συνδεδεμένος με τα μνημόνια. Είναι λοιπόν λογική η πρώτη άρνηση του κ. Σταϊκούρα. Αν όμως στο μέλλον κάνουν άλλες χώρες χρήση των δανείων αυτών, τότε μπορεί και η Ελλάδα να ακολουθήσει…

Κατά τα άλλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι η η Ελλάδα δεν θα τύχει ειδικής μεταχείρισης σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, αναφορικά με την διαδικασία στήριξης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Είπε μεν ότι μπορεί να υπάρχουν σχετικές διευκολύνσεις  αναφορικά με την παράλληλη απαίτηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, λέγοντας ότι μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στην Αθήνα να χρηματοδοτήσει μέρος αυτών από το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε από αυτό το πακέτο να χρηματοδοτηθούν δημοσιονομικά μέτρα, όπως αυτό της  μείωσης των φόρων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε,  η Ελλάδα θα μεταχειριστεί με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε χώρα της Ε.Ε τη χρηματοδότηση στήριξης» .

Οπως έχει ξεκαθαρίσει η Κομισιόν και επανέλαβε ο αντιπρόεδρός της, θα υπάρξει ένα «σχέδιο μεταρρυθμίσεων» στη βάση του οποίου θα εκταμιεύονται κεφάλαια στήριξης.

Ο Λετονός σημείωσε δε πως η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην πρώτη τετράδα των χωρών που θα λάβουν τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από την υπό έγκριση πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι, με βάση την πρόταση, η Ελλάδα δικαιούται 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ όπως είπε, η Ελλάδα θα έχει και έξτρα στήριξη αναφορικά με τις «μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα θα είναι οι περισσότερο κερδισμένες από την πρόταση της Κομισιόν.

Στιγμιότυπο από το διαδικτυακό event που διοργάνωσε ο Economist

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι η Ελλάδα γνώρισε βαθιά ύφεση την τελευταία δεκαετία, αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά για τη χώρα. Υπεραπέδωσε όχι μόνο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της οικονομίας της και να χρηματοδοτείται από τις αγορές. «Δεν είναι η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η πανδημία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα πίσω αλλά δεν θα τη ρίξει κάτω».