Είναι σταρ της ποπ στην πατρίδα του, αν και το όνομα Αντρίι Χλίβνιουκ δεν λέει και πολλά πράγματα στον δυτικό κόσμο. Τουλάχιστον έτσι διατείνονται τα διεθνή Μέσα, όπως και η ιταλική Repubblica (Φάμπιο Τονάτσι), τα οποία έπλεξαν το εγκώμιό του. Eνα τραγούδι του άκουσε στο web και ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ, του ιστορικού βρετανικού γκρουπ Pink Floyd, και ενεπνεύσθη – θέλησε και αυτός να καταγγείλει με τη σειρά του τη Ρωσία, αφού με τον ουκρανό ροκά είχαν συνεργαστεί το 2015 σε μία συναυλία στο Λονδίνο. Ο 42χρονος Χλίβνιουκ παράτησε κιθάρες και μικρόφωνα και φόρεσε τη στολή ενός εθελοντή αστυνομικού, πήρε το τουφέκι του, πήγε στο κέντρο του Κιέβου και κάτω από τον επιχρυσωμένο τρούλο του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας άρχισε να τραγουδάει. «Το τραγούδι μου είναι σαν το δικό σας ‘‘Bella Ciao’’, δεν είναι ασήμαντο, είναι ένα τραγούδι αντίστασης» είπε στον ιταλό συντάκτη. Και εκείνος έγραψε ότι, «όντως, ακούγεται παντού, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στα κινητά τηλέφωνα, στα σημεία ελέγχου, στα χαρακώματα».
Από πλευράς του, ο βρετανός γερο-ροκάς Γκίλμουρ είδε το σχετικό βίντεο στο Youtube και έπειτα από 28 χρόνια αδρανείας των Pink Floyd κάλεσε τον ντράμερ τους Νικ Μέισον για να ηχογραφήσουν το τραγούδι «Hey, hey, rise up», όπως και έγινε. Ο απεσταλμένος της Repubblica στο Κίεβο έγραψε ότι συναντήθηκε με τον Χλίβνιουκ σε κάποιο ξενοδοχείο. Ο σταρ κατέφθασε «με ένα γαλαζοκίτρινο αυτοκίνητο της αστυνομίας, το οποίο είχε στην πόρτα του ζωγραφισμένη μία νεκροκεφαλή». Του έκανε εντύπωση η εμφάνισή του: «Γυαλιά ηλίου, σκουλαρίκι, καπέλο τζόκεϊ, παντελόνι παραλλαγής, σακίδιο, το ασημένιο σήμα, το όπλο». Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να ανήκει σε ομάδα σεκιουριτάδων επιφορτισμένων με το έργο της ευταξίας σε ροκ συναυλία…
«Οταν εισέβαλε ο Πούτιν βρισκόμουν σε περιοδεία στις ΗΠΑ. Δύο μέρες νωρίτερα είχα γεμίσει το θέατρο της Μαριούπολης δίνοντας συναυλία. Δεν το σκέφτηκα στιγμή, επέστρεψα και εντάχθηκα στην αστυνομία του Κιέβου. Περιπολούμε την πόλη 24 ώρες, τις επόμενες 24 ώρες ξεκουραζόμαστε. Εχουμε στη διάθεσή μας τεθωρακισμένα οχήματα, τουφεκιοφόρους, ελεύθερους σκοπευτές. Την ημέρα που ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την πλήρη κινητοποίηση, ορκίστηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα φύγω από τη χώρα μου. Είμαι ροκ σταρ, θα μπορούσα να είχα πάει οπουδήποτε. Στο δρόμο με αναγνωρίζουν οι άνθρωποι και με ρωτούν: ‘‘Γιατί δεν είσαι στις Μαλδίβες;’’. Τους λέω ότι ξέχασα τα αεροπορικά εισιτήρια στο σπίτι επειδή έτρεξα να ενταχθώ στους εθελοντές. Βγάζουμε μια σέλφι και ύστερα πάω στα σημεία ελέγχου».
Αλλης φυλής Ινδιάνοι
Το τραγούδι που τραγούδησε στην πλατεία του Κιέβου ο ροκάς και το οποίο ενέπνευσε τον Γκίλμουρ και βρίσκεται φυσικά και στο web ήταν ένα παλιό αντισοβιετικό τραγούδι του 1921, που προπαγάνδιζε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Βάσει όσων είπε ο ροκάς, όποιος τώρα το ακούει στο Ιντερνετ χρηματοδοτεί τον ουκρανικό στρατό. Ο ιταλός ρεπόρτερ έδωσε την πληροφορία ότι ο Χλίβνιουκ πυροβολήθηκε στο πρόσωπο στις 26 Μαρτίου, και τραυματίστηκε. Είπε ότι όλη η μπάντα του έχει αφήσει τις καλλιτεχνικές ασχολίες της και τώρα καταπιάνεται με τον ειδικό, πολεμικό εθελοντισμό: άλλος είναι μάγειρας σε καταφύγιο προσφύγων, άλλος είναι πολεμιστής των παραστρατιωτικών ομάδων που έχουν συνταχθεί. «Ινδιάνοι από άλλη φυλή έχουν έρθει στο σπίτι μας για να πάρουν τη γη μας, τις γυναίκες μας… Θα τους σκοτώσουμε και θα ξαναρχίσουμε τη ζωή μας όπως και πριν».
Βέβαια η πρώην σύζυγος του ουκρανού ροκά δεν κινδυνεύει από τους γειτονικούς Ινδιάνους, αφού ζει στην Ιταλία μαζί με τον γιο τους. Εφυγαν μέσω Πολωνίας, οδικώς. Ο Χλίβνιουκ δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα παραστρατιωτικά σώματα που είναι ενταγμένα σε αυτόν μπορούν να αντέξουν «και άλλον έναν χειμώνα, και άλλη μία άνοιξη». Επίσης είπε ότι ο πόλεμος δεν θα αλλάξει την ιδέα που έχουν οι Ουκρανοί για τον ρωσικό πολιτισμό: «Δεν έχει νόημα, είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Δεν χρειάζεται να χτίσουμε πολιτιστικά τείχη, επειδή τέτοια δεν λειτουργούν. Το πολύ πολύ να διώξουμε όσους από τους σημερινούς καλλιτέχνες υποστηρίζουν το καθεστώς του Κρεμλίνου. Αλλά δεν είμαστε σε πόλεμο με τον Ντοστογιέφσκι ή με τον Πούσκιν, είμαστε σε πόλεμο με τον Πούτιν».