Οι ΗΠΑ δεν είναι Γαλλία, όπου ο Μιτεράν μπορούσε να προεδρεύει και να επανεκλέγεται ενώ ήταν βαριά άρρωστος. Η υγεία των υποψηφίων αμερικανών προέδρων – όπως βεβαίως και των ίδιων των προέδρων – είναι ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών. Καθένας προσπαθεί να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς και εκθέτει δημόσια τον ιατρικό του φάκελο, χωρίς να λείπουν τα περισσότερο ή λιγότερο κομψά υπονοούμενα για την κατάσταση του αντιπάλου.
Φέτος αναμετρώνται δύο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία υποψήφιους τις τελευταίες δεκαετίες. Είτε κερδίσει η 68χρονη Χίλαρι Κλίντον, είτε ο 70χρονος Ντόναλντ Τραμπ, οι σωματικές και οι ψυχικές αντοχές τους για να φέρουν σε πέρας την επίπονη τετραετή προεδρική θητεία θα μπουν στο μικροσκόπιο.
Η λιποθυμία της Χίλαρι Κλίντον, που την ανάγκασε την Κυριακή να φύγει από την εκδήλωση για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, αναζωπύρωσε τη φημολογία για την εύθραυστη υγεία της και έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει αν απαιτηθεί να ρίξει τους ρυθμούς με τους οποίους εργάζεται (ήδη ακύρωσε περιοδεία στην Καλιφόρνια) – αλλά και τους ρυθμούς με τους οποίους θα κληθεί να εργαστεί εφόσον εκλεγεί πρόεδρος. Η πνευμονία από την οποία αποκαλύφθηκε ότι πάσχει, δεν είναι απλό πράγμα για μια γυναίκα 68 ετών και κανονικά απαιτεί εβδομάδες ανάρρωσης.
Βούτυρο στο ψωμί του Τραμπ; Ο ίδιος έχει ήδη θέσει το ζήτημα της υγείας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Οταν, λοιπόν, ερωτήθηκε τη Δευτέρα, από δημοσιογράφο του Fox News, για το περιστατικό, φρόντισε να ευχηθεί περαστικά στην αντίπαλό του, ενώ πρόσθεσε πως θα δημοσιοποιήσει σύντομα λεπτομερείς πληροφορίες για τη δική του υγεία. «Ο βήχας ήταν πριν μία εβδομάδα οπότε υποθέτω πως και τότε ήταν η πνευμονία. Κάτι τρέχει. Απλώς ελπίζω ότι θα γίνει καλά και θα επιστρέψει στην κούρσα, και θα τη δούμε στο ντιμπέιτ», δήλωσε. «Νομίζω ότι η υγεία είναι ένα θέμα. Την προηγούμενη εβδομάδα έκανα εξετάσεις και όταν βγουν τα αποτελέσματα θα δώσω στη δημοσιότητα πολύ, πολύ ειδικά στοιχεία», τόνισε ο ίδίος.
Το αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την εκστρατεία, ακόμα και αυτήν την ίδια την προεδρική υποψηφιότητα, η ανθυποψήφιά του και τι μέλλει γενέσθαι σε μια τέτοια περίπτωση έχει και αυτό αρχίσει να διακινείται – προς το παρόν στις περιθωριακές ιστοσελίδες που συντηρούν καιρό τώρα τη φημολογία για τα προβλήματα που έχει η Χίλαρι. Οι συζητήσεις αυτές όμως δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν σε πιο συστημικά μέσα ενημέρωσης. Ηδη οι New York Times, μέσο φιλικό προς την υποψήφια, έσπευσαν να αναρωτηθούν «τι σημαίνει» η πνευμονία από την οποία πάσχει η Χίλαρι – μια μάλλον επιστημονική προσέγγιση του θέματος, αλλά στο τέλος είναι ευδιάκριτος ο υπαινιγμός για το πόσο ευαίσθητος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος της ηλικίας της απέναντι σε μια τέτοια ασθένεια.
Από την άλλη, τo Breitbart, μία από τις πιο «σκληρές» συντηρητικές αμερικανικές ιστοσελίδες, έσπευσε να επικαλεστεί δημοσιογράφο του MSNBC, o οποίος ανέφερε ότι το κεντρικό όργανο των Δημοκρατικών (η Εθνική Επιτροπή του κόμματος, DNC) ενδέχεται να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες για να εξετάσει την πιθανότητα αντικατάστασης της Χίλαρι! Και άλλα μέσα του ίδιου χώρου έβαλαν επίσης πιεστικά το ερώτημα: «τι θα γινόταν αν η υποψήφια ήταν περισσότερο ειλικρινής για την κατάστασή της;».
Οσον αφορά τα ονόματα που ακούγονται -και πάλι από μια πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων- είναι αυτά του υποψήφιου αντιπροέδρου Τιμ Κέιν, του Μπέρνι Σάντερς ή του νυν αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, αν και ο τελευταίος είχε σκεφθεί αλλά τελικά είχε αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος για το χρίσμα για προσωπικούς λόγους.
Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό -αν και εφόσον φτάσει ποτέ να υλοποιηθεί- δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Η τελική απόφαση είναι της υποψήφιας, αν και η DNC μπορεί να την «παρακαλέσει» να αποσυρθεί.
Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα στη Νέα Υόρκη θα αναζωπυρώσουν τις συζητήσεις – αν μη τι άλλο είναι μια αφορμή για να μάθουν περισσότερα οι Αμερικανοί για την πνευμονία. Μιλώντας στο Politico ο επί μακρόν σύμβουλος των Δημοκρατικών Τζέιμς Κάρβιλ παραδέχεται ότι ειδικά το θέμα της υγείας δεν θα φύγει από το προσκήνιο εύκολα.
Ζητήματα, όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της, που τόσο καιρό καταγράφονταν ως ποιοτικά χαρακτηριστικά στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν έμοιαζαν να έχουν τόση σημασία, βγήκαν και αυτά στο προσκήνιο. Οπως και η τρομερή μυστικότητα με την οποία περιβάλλει το επιτελείο της πολλές πτυχές της εκστρατείας της Χίλαρι, μυστικότητα την οποία αναγκάστηκε να άρει μετά τα όσα συνέβησαν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη.
Η Τζιλ Εϊμπραμσον στον Guardian επισημαίνει ότι για την υποψήφια είναι η ώρα να ακολουθήσει τον δρόμο της πλήρους διαφάνειας, παρά το ότι αυτό φαίνεται να είναι αντίθετο με τον χαρακτήρα της. Αυτό θα βάλει τέλος στην επίμονη υποψία ότι κάτι έχει να κρύψει από τους ψηφοφόρους και την κοινή γνώμη, υποστηρίζει η αρθρογράφος, πρώην διευθύντρια των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Και σημειώνει ότι σαν γυναίκα υποψήφια κρίνεται πιο αυστηρά, την ώρα που σε άλλες περιστάσεις απλά αφήνεται ο Τραμπ να λέει ψέματα.
Αλλα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι η αδιαθεσία ήταν μια ανθρώπινη στιγμή που πήρε διαστάσεις μέσα σε μια προεκλογική περίοδο που είναι σχεδόν έτοιμη να πέσει μέσα στη λάσπη. Η ώρα των debate πλησιάζει – το πρώτο είναι περίπου σε δύο εβδομάδες – και το να μετατραπούν αυτά σε αρένα είναι ένα από τα πολύ πιθανά σενάρια. Δεν είναι όμως και λίγοι εκείνοι οι πολιτικοί που σημειώνουν ότι αυτή η αιφνίδια ασθένεια της Χίλαρι μπορεί να αποδειχθεί το κομβικό σημείο αυτής της προεκλογικής εκστρατείας – και ίσως να σηματοδοτήσει το τέλος των προσδοκιών των Κλίντον για μια επιστροφή στον Λευκό Οίκο…