«Οταν θρηνείς δεν φοβάσαι. Το πένθος δεν είναι παραδοχή της ήττας». Η ατάκα αυτή είναι από το τελευταίο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου του House of Cards και την ξεστομίζει ο Φρανκ Αντεργουντ (πρόεδρος των ΗΠΑ, για τους μη έχοντες γνώση) την ώρα που ανακοινώνει πως η χώρα του αρχίζει τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή.
Τι γίνεται, όμως, όταν δεν μπορείς να πενθήσεις; Οταν φοβάσαι να θρηνήσεις τα θύματα της τρομοκρατίας; Τι γίνεται όταν ακροδεξιοί skinheads κάνουν «ντου» σε ειρηνική διαδήλωση στη μνήμη των νεκρών και σε λίγη ώρα δακρυγόνα σκάνε από παντού;
Τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Κυριακής μαρτυρούν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος. Το μέγεθος της σύγχυσης που επικρατεί στην Ευρώπη αυτή την περίοδο και το βαθύ χάσμα μεταξύ των πολιτών φαίνεται ξεκάθαρα από το περιστατικό αυτό καθ’ αυτό.
Κόσμος –αρκετός κόσμος για να είμαστε ακριβείς- βρέθηκε σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία των Βρυξελλών για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας. Και μπορεί η ανακοίνωση της Αστυνομίας να μιλούσε για ακύρωση του… event, ωστόσο οι πολίτες που μαζεύτηκαν στην πλατεία του χρηματιστηρίου ήταν χιλιάδες. Δεν φοβήθηκαν νέο τρομοκρατικό χτύπημα, δεν σκιάχτηκαν από τον τρόμο για νέα επίθεση. Αντ’ αυτού, κατέκλυσαν την πλατεία και τη γέμισαν όλη με λουλούδια και κεριά. Είναι, εξάλλου, ο τρόπος που έχει κυριαρχήσει να τιμούμε τα θύματα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ωστόσο, τα όσα ακολούθησαν ήταν εκτός από απρόβλεπτα και ιδιαίτερα ντροπιαστικά.
Σχεδόν 400 άτομα μπήκαν στην πλατεία και τα όσα έγιναν δεν τιμούν κανέναν. Ιδιαίτερα τα θύματα των επιθέσεων
Πολυάριθμες ομάδες ακροδεξιών εισέβαλαν στην πλατεία και άρχισαν να γκρεμίζουν ό,τι είχαν χτίσει οι πολίτες των Βρυξελλών. Κλότσησαν τα αυτοσχέδια μικρά μνημεία, σκόρπισαν κασκόλ, λουλούδια και κεριά και άρχισαν να τα βάζουν με κόσμο που είχε απομακρυνθεί στα πλάγια της πλατείας και τους αποδοκίμαζε.
Και κάπου εκεί έγινε το αναμενόμενο. Επενέβη η Αστυνομία και τα όσα ακολούθησαν μπορείτε να τα φανταστείτε.
Τα όσα μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ ήταν ενδεικτικά του κλίματος, πριν και μετά το περιστατικό. «Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά ζεστή και χαρούμενη, μέσα το γενικότερο πένθος που επικρατεί όλες αυτές τις μέρες στην πόλη», δήλωσε ο Αντανμ Λίστον στο BBC. Ο Λίστον ήταν παρών στην πλατεία Μπουρς και πριν την… επέμβαση των ακροδεξιών και μετά. «Αναψαν καπνογόνα, φώναξαν συνθήματα κατά των μουσουλμάνων και υπέρ του Βελγίου», συμπλήρωσε.
Οπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, οι περισσότεροι από τους 400 ακροδεξιούς είναι ντυμένοι ομοιόμορφα και ορισμένοι εξ αυτών είχαν ντυθεί με ρούχα που επιτρέπουν να καλυφτούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους (κουκούλες και full face). Μάλιστα, οι Αρχές των Βρυξελλών κάνουν λόγο ξεκάθαρα για χούλιγκαν, οι οποίοι είναι γνωστοί στην Αστυνομία, ενώ δεν έλειψαν και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί.
Με βάση το NBC, 12 άτομα συνελήφθησαν μετά τη μάχη σώμα με σώμα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.