Αυτοψία στις περιοχές που μολύνθηκαν από την πετρελαιοκηλίδα πραγματοποίησε Τρίτη κλιμάκιο των στελεχών του λιμένα του Ρότερνταμ που ήλθαν στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.
Οι Ολλανδοί παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρόβλημα με την πετρελαιοκηλίδα στην Α’ πλαζ Αλίμου παρουσία των δημάρχων Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη.
Οπως είπαν χαρακτηριστικά «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και σε τέσσερις ημέρες», τουλάχιστον στη παραλία Αλίμου όπου βρίσκονταν,η παραλία «θα μπορούσε να αποδοθεί και πάλι στους χρήστες της». Πρόσθεσαν ότι εάν υπήρχαν ειδικά μηχανήματα, αυτό θα μπορούσε να γίνει και εντός της ημέρας.
Το κλιμάκιο του Ρότερνταμ παρέδωσε την αναφορά του και τις προτάσεις του στους αρμόδιους.
Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης ευχαρίστησε τον δήμο του Ρότερνταμ και τα στελέχη του για την αλληλεγγύη που επέδειξαν και υπογράμμισε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των ακτών της Αττικής. Επίσης, τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων, όπου ζητηθεί, θα συντρέξει με εθελοντές για να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τέλος, ο δήμαρχος Αλίμου σημείωσε ότι η πολιτεία δεν πρέπει να εφησυχάσει και πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να αποδοθούν οι ακτές και πάλι στους χρήστες της.
«Ως τη Γλυφάδα η βαριά ρύπανση»
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα την Τρίτη σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός είπε ότι σε περίπου 20 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η απάντληση από το βυθισμένο πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ».
«Η διαρροή από το πλοίο έχει περιοριστεί κατά 99% και με το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζεται οποιαδήποτε πιθανότητα να επεκταθεί εκτός» είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ εκτίμησε ότι σε 15-20 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η απάντληση.
Οπως ανέφερε η βαριά ρύπανση εκτείνεται μέχρι τη Γλυφάδα και «από κει και πέρα οι περιοχές είναι αρκετά καθαρές και πολύ καθαρές».
Επανέλαβε πως σε 20-30 μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα της ρύπανσης και σημείωσε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχουν ρύποι στη θάλασσα και θα μπορέσει να δοθεί έμφαση στα βράχια και στις παραλίες για καθαρισμό.
Στην Περιφέρεια, όπως επισήμανε, γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά που διατίθενται προς πώληση, τα οποία δεν προέρχονται από τον Σαρωνικό. Σχετικά με την ποιότητα του νερού, δηλαδή πότε θα είναι κατάλληλο για κολύμβηση και ψάρεμα, θα αποφασιστεί με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρώσουν οι επιστημονικοί φορείς.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ανέφερε ότι «μόλις ολοκληρωθεί η μάχη και φθάσει στο τέλος της μπορούν διερευνηθούν τα αίτια και να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες». Επανέλαβε μάλιστα ότι «αυτή τη μάχη την δίνουμε πλάι πλάι με τον κ. Κουρουμπλή», ο οποίος, όπως είπε, του έχει αναθέσει τμήμα του συντονισμού και του οποίου τις οδηγίες ακολουθεί.