Την Παρασκευή, στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στο Αμβούργο, ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα είναι μία ιστορική «πρώτη», από τις πιο σημαντικές συναντήσεις ενός αμερικανού και ενός ρώσου προέδρου εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας της πολιτικής συγκυρίας και λόγω της προσωπικότητας των δύο ηγετών. Η σύγκρουση στη Συρία, η μόνιμη κρίση για την Ουκρανία, οι κατηγορίες για τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές και τις υπόγειες σχέσεις ανθρώπων του Τραμπ με τη Μόσχα αναπόφευκτα θα τεθούν στο τραπέζι.
Η εφημερίδα Washington Post, η οποία ποτέ δεν χαρίστηκε στον Τραμπ, κάνει μία υπέρβαση και μέσω του κεντρικού της άρθρου απευθύνεται σε αυτόν με τρόπο θεσμικό και θετικό, με στόχο να του θέσει αυτά που κατά τη γνώμη της πρέπει να πει στον ρώσο ομόλογό του.
«Παρότι ο πρόεδρος Τραμπ αγαπά να στηρίζεται στο ένστικτό του η συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Αμβούργο απαιτεί προσεκτική προετοιμασία» αναφέρει η εφημερίδα. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου, Χέρμπερτ Ρ. Μακμάστερ, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι «δεν έχουμε καμία προετοιμασμένη ατζέντα» και ότι η συζήτηση θα αφορά «οτιδήποτε θέλει ο πρόεδρος να συζητήσει». Η Washington Post δεν κρύβει την ανησυχία της από αυτή τη διακηρυγμένη έλλειψη προετοιμασίας την οποία χαρακτηρίζει «ανέμελη και ριψοκίνδυνη». Παρότι πολλές από τις αποφάσεις του Πούτιν στη Ρωσία και στην εξωτερική πολιτική θεωρούνται από τους Αμερικανούς απαράδεκτες μία κατ’ ιδίαν συζήτηση των δύο ηγετών μπορεί να βοηθήσει να λυθούν παρεξηγήσεις, να ξεπεραστεί η δυσπιστία και οι λανθασμένες ερμηνείες που συχνά προκαλούν προβλήματα.
Η εφημερίδα καλεί τον πρόεδρο Τραμπ να αφήσει κατά μέρος τον ομολογημένο θαυμασμό του για τον δυναμικό χαρακτήρα του ρώσου προέδρου και να τον αντιμετωπίσει θέτοντάς του δύσκολες ερωτήσεις. Η συνάντηση, υπενθυμίζει, δεν αφορά το πώς θα γίνουν οι δύο άνδρες φίλοι αλλά επείγοντα ζητήματα. Η ατζέντα είναι πλήρης.
Η Washington Post ζητεί από τον Τραμπ να επιπλήξει τον Πούτιν για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Να κάνει σαφές στους Ρώσους ότι «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να το ανεχθούν. Τελεία». Ασφαλώς αυτό είναι δύσκολο για τον πρόεδρο ο οποίος ωφελήθηκε από τη ρωσική παρέμβαση και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα αλλά, σε κάθε περίπτωση, σε αυτή την πρώτη τους συνάντηση ο Τραμπ δεν πρέπει να διστάσει να είναι ακόμα και απότομος.
Δεν θα πρέπει να δεχτεί να παραδώσει στους Ρώσους τα δύο κτίρια που κατασχέθηκαν επί Ομπάμα γιατί οι Ρώσοι τα χρησιμοποιούσαν ως βάσεις για κατασκοπεία (πρόκειται για δύο φάρμες στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, ιδιοκτησία της ρωσικής κυβέρνησης τις οποίες οι ρώσοι διπλωμάτες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν για τις διακοπές τους).
Στο ζήτημα της Ουκρανίας η εφημερίδα συμβουλεύει τον αμερικανό πρόεδρο να επιδείξει αποφασιστικότητα. Η Ρωσία, σημειώνει, υποκίνησε μία ένοπλη εξέγερση και κατέλαβε την Κριμαία παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες. Πρέπει να κάνει απολύτως σαφές στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο ζήτημα των κυρώσεων για το ουκρανικό ζήτημα μέχρι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι επαφές για ειρήνη στην περιοχή.
Οι δυο ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν επίσης το ζήτημα της Συρίας με πρώτο σκοπό να αποφύγουν μία απευθείας σύγκρουση, παρότι ΗΠΑ και Μόσχα έχουν απολύτως διαφορετικά συμφέροντα και επιδιώξεις στην περιοχή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει τουλάχιστον να επιχειρήσει να πείσει τον Πούτιν να συμφωνήσει στην αναγκαιότητα μίας σταθερής κυβέρνησης χωρίς τον Ασαντ και να περιοριστεί η επιρροή του Ιράν στην περιοχή.
Επίσης ίσως θα ήταν χρήσιμο να προτείνει στον ρώσο ομόλογό του να ξεκινήσουν και πάλι απευθείας επαφές αμερικανών και ρώσων στρατιωτικών ειδικών όπως και να επαναλάβουν οι δύο χώρες τη συνεργασία τους για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου.
Ακόμα και στις πιο σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου – καταλήγει το editorial της Washington Post – οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ενωση επικοινωνούσαν. Η ίδια ανάγκη προβάλλει επιτακτικά και σήμερα. Μία συνάντηση ίσως ικανοποιήσει τη φιλοδοξία του Πούτιν να φανεί ως ένας παγκόσμιος ηγέτης. Ο πρόεδρος Πούτιν, κατά την Post, πάσχει από χρόνια υποεκτίμηση και αδυναμία κατανόησης της Δύσης και των ΗΠΑ και μόνον όφελος θα μπορούσε να προκύψει από μία συνάντηση μαζί του, εφόσον το μήνυμα είναι κατάλληλα προετοιμασμένο.