Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομιλούν μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες των χωρών των Δ. Βαλκανίων | Reuters
Επικαιρότητα

Βρυξέλλες: «Δωροδοκούν» τα Βαλκάνια για να τα ξεκόψουν από Ρωσία και Κίνα

Η Ε.Ε. θα στηρίξει οικονομικά έξι βαλκανικά κράτη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας με την προϋπόθεση όμως αυτά να μην στραφούν προς τη Μόσχα και το Πεκίνο
Protagon Team

«Μετά από έξι χρόνια αδιαφορίας, τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν επιτέλους το ενδιαφέρον της ΕΕ».

Αυτό αναφέρουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, μετά την προ ημερών ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια οικονομική βοήθεια ύψους 3,3 διs. ευρώ σε συνέργεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των πολιτών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Μια στήριξη που εκφράστηκε και την Τετάρτη το βράδυ από τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο τα τηλεδιάσκεψης κορυφής με τους αντίστοιχους ηγέτες των έξι βαλκανικών χωρών.

Σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις, οι 27 και η Κομισιόν υποσχέθηκαν σε Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία και Βόρεια Μακεδονία ένα «εύρωστο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή».

Η βοήθεια αποβλέπει στην κάλυψη των άμεσων υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών της πανδημίας COVID-19 καθώς και στην κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Οπως σημειώνει το Reuters, η Κομισιόν υπογραμμίζει την ευρύτερη και μακροπρόθεσμη στήριξη που θα παράσχει στα Δυτικά Βαλκάνια εντός του έτους με τη μορφή ενός Οικονομικού και Επενδυτικού Προγράμματος για την περιοχή.

«Εχουμε ειδική ευθύνη να συνδράμουμε σ’ αυτή την πανδημία τους εταίρους μας στα Δ. Βαλκάνια, καθώς το μέλλον τους βρίσκεται στην ΕΕ», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η ΕΕ κινητοποιεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο επιβεβαιώνοντας την ισχυρή αλληλεγγύη της. Μαζί θα υπερβούμε την κρίση και θα ανακάμψουμε. Και πέρα απ΄αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την περιοχή περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται στην πορεία προς την ΕΕ καθώς η ανάκαμψη θα είναι αποτελεσματική αν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε η ίδια.

Το ευρωπαϊκό πακέτο των 3,3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ανακατανομή 38 εκατ. ευρώ από το Εργαλείο Προενταξιακής Βοήθειας για άμεση στήριξη του υγειονομικού τομέα, όπως ατομικό προστατευτικό υλικό, μάσκες και αναπνευστήρες, 389 εκατ, ευρώ για τις ανάγκες κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης και 455 εκατ. πακέτο οικονομικής επανενεργοποίησης, σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, Περιλαμβάνει επίσης πρόταση για μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 750 εκατ. ευρώ και 1,7 δισ. βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Και, φυσικά, το πλουσιοπάροχο αυτό «πακέτο» έρχεται με σαφείς όρους και προϋποθέσεις που τα έξι κράτη πρέπει να τηρήσουν ρητώς και απαρεγκλίτως.

Οπως, λόγου χάρη, να μην στραφούν προς τη Μόσχα και το Πεκίνο, που εδώ και λίγους μήνες εμφανίζονται… γενναιόδωρα προκειμένου να θέσουν κάποιες χώρες στη σφαίρα της επιρροής τους.

Λόγου χάρη, η Σερβία και η Βοσνία υποδέχτηκαν στα τέλη Μαρτίου φαρμακευτικό υλικό και ομάδες γιατρών τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ρωσία, προκειμένου να τους συνδράμουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οπότε τα καλά λόγια και τα 3.3 δισ. ευρώ στέλνονται με ένα μήνυμα προς τις χώρες αυτές ώστε να μην αρχίσουν ξανά να δέχονται «δωράκια» πάσης φύσεως από την Μόσχα και το Πεκίνο.

Δεν είναι επίσης τυχαία η προ ωρών παρέμβαση, μέσω του Ρolitico, της Ναταλί Τότσι, συμβούλου του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Τότσι επισημαίνει ότι «η πανδημία έχει οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση τα κράτη των Βαλκανίων σε συγκεκριμένα θέματα», προσθέτοντας ότι «η Κίνα εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να αυξήσει την επιρροή της, στέλνοντας και διαφημίζοντας τη βοήθεια προς τις χώρες αυτές, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία συνεχίζει να έχει παρουσία στην ευρύτερη περιοχή».

Η Τότσι σημειώνει ότι «η πανδημία αποκάλυψε το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στη συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας με νόημα την «ανάγκη της Ε.Ε. να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να αδράξει την ευκαιρία ώστε το νέο γεωπολιτικό πεδίο να βρει τα Δυτικά Βαλκάνια κοντά στις Βρυξέλλες και όχι προς την Ανατολή».