Επικαιρότητα

Βρήκαν την απάντηση στο μυστήριο με τον ενοχλητικό ήχο στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης

Επίσημες απαντήσεις από τους φορείς ζητούν οι κάτοικοι. Ο ήχος ξεκινά αργά το βράδυ και ακούγεται πιο έντονα μετά τις 2 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, φθάνει μέχρι μέσα στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να κοιμηθούν το βράδυ
Protagon Team

Στη λύση του μυστηρίου με τον ενοχλητικό ήχο που εδώ και εβδομάδες αναστατώνει κάθε νύχτα τους κατοίκους, στην περιοχή Μετέωρα Θεσσαλονίκης, φέρεται ότι κατέληξε η νέα αυτοψία κλιμακίου της ΕΥΑΘ στο υδραγωγείο της περιοχής.

Αμέσως μετά την αυτοψία στα Μετέωρα τα ξημερώματα της Τρίτης, στο υδραγωγείο της περιοχής, το κλιμάκιο μετέβη στη δεξαμενή στην περιοχή της Πολίχνης, όπου σύμφωνα με πηγές της ΕΥΑΘ, τις οποίες επικαλείται το ThessToday.gr, διαπιστώθηκε τελικά από πού προέρχεται ο ήχος.

Η πηγή του ήχου εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ. από τη διασταύρωση των οδών Κηφισίας με Ακροπόλεως.

Αφού έγιναν σχετικές δοκιμές στη δεξαμενή της Πολίχνης, 2 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έντασης του ήχου στα Μετέωρα, ο θόρυβος σταμάτησε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα.

«Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στη δεξαμενή ή θέμα παλαιότητας. Η έρευνα έδειξε ότι κάποιος μηχανισμός που δεν έκανε θόρυβο στην Πολίχνη, συντονιζόταν και ο ήχος μεταφερόταν μέχρι τα Μετέωρα, σε απόσταση δηλαδή 2 χιλιομέτρων. Κλείσαμε ουσιαστικά κάποιους μηχανισμούς και μειώθηκε η πίεση του νερού στην περιοχή. Θα παρακολουθήσουμε το φαινόμενο και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταλήξουμε 100% στο συμπέρασμα αυτό. Δεν θα προχωρήσουμε σε εκσκαφή ή αλλαγή μηχανήματος, καθώς είναι πρόβλημα συντονισμού. Θέλουμε να κοιμηθούν οι άνθρωποι και συνεχίζουμε την ίδια έρευνα μέχρι να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα», δήλωσαν πηγές της ΕΥΑΘ στο ThessToday.gr.

Σε δηλώσεις του στο ίδιο μέσο, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μέλφος, αποκλείει κάποιο γεωλογικό φαινόμενο ή τη σύνδεση του ήχου με τους σεισμούς που έγιναν πρόσφατα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

«Οφείλεται καθαρά στα τεχνικά έργα της περιοχής και στα δίκτυα που σχετίζονται με αυτά. Αν υπήρχε το ενδεχόμενο ενός τέτοιου φαινομένου δεν θα λειτουργούσε με χρονοδιακόπτη, ξεκινά στις 12 τα μεσάνυχτα και σταματά στις 5 τα ξημερώματα και σίγουρα θα είχαν εμφανιστεί οι συνέπειες», εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του ήχου με τους πρόσφατους σεισμούς στην περιοχή.

Στο ThessToday μίλησε και ο μηχανικός Κώστας Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι ο ήχος είναι κτυπογενής, χαμηλής συχνότητας, μεταλλικός, ακαθόριστης περιοδικότητας και εδαφομεταφερόμενος. «Και εφόσον είναι αντιληπτός εντός διαμερισμάτων, είναι και δομόφερτος και ίσως πιο ενοχλητικός λόγω του συντονισμού των ηχητικών κυμάτων που εγκλωβίζονται στον δομικό ιστό των κατασκευών. Ο ήχος ενδεχομένως να είναι προϊόν υδραυλικού πλήγματος, και δεδομένου του υδραγωγείου, το πρόβλημα προέρχεται από τις αντλίες και δίκτυο ανύψωσης πίεσης νερού λόγω της υψομετρικής διαφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι είναι λογικό να είναι έντονος τις μεταμεσονύχτιες ώρες, καθότι η κατανάλωση νερού είναι μικρότερη και η πίεση δικτύου μεγαλύτερη. Πρότεινε ως λύση σε κάποια από τις ώρες που εμφανίζεται το φαινόμενο, να διακοπεί η λειτουργία των αντλιών υδραγωγείου, να κλείσουν οι βάνες βρόγχου δικτύου και να διακοπεί η υδροδότηση στην συνοικία. Αν ο θόρυβος υποχωρήσει, θα πρέπει να ρυθμίσουν εκ νέου τις πιέσεις δικτύου και την λειτουργία των αντλιών.