Το 2014 εικόνες από τον δορυφόρο Landsat έδειχναν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στο νησιωτικό σύμπλεγμα Danger της Ανταρκτικής. Τα νησιά αυτά είναι αρκετά μακριά και απομονωμένα από την παγωμένη ήπειρο για αυτό και δεν αποτελούσαν ποτέ σημείο που υπήρχε σταθερή τουλάχιστον παρουσία κάποιων ειδών του ζωικού βασιλείου. Για τον ίδιο λόγο τα νησιά αυτά δεν βρίσκονταν ποτέ στο ραντάρ της προσοχής των επιστημόνων και των ερευνητών.
Οι δορυφορικές εικόνες δεν ήταν ιδιαίτερα καθαρές και έτσι οι ειδικοί που τις μελέτησαν δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν τι ακριβώς δείχνουν. Η εκτίμηση που έκαναν ήταν ότι τα σημάδια που έβλεπαν στις εικόνες ήταν… περιττώματα πιγκουίνων. Ομως η ποσότητα των «σημαδιών» προκάλεσε απορίες αφού τα νησιά Danger δεν είχαν συνδεθεί μέχρι σήμερα με την παρουσία πιγκουίνων και σίγουρα όχι σε μεγάλο αριθμό.
Ετσι οργανώθηκε μια εξερευνητική αποστολή με επικεφαλής την Χίδερ Λιντς, καθηγήτρια οικολογίας του Πανεπιστημίου Stony Brook στην Νέα Υόρκη για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Smithsonian τα μέλη της αποστολής έμειναν έκπληκτα μπροστά στο θέαμα που αντίκρισαν. Τα νησιά Danger έχουν μετατραπεί σε μια τεράστια αποικία πιγκουίνων και πιο συγκεκριμένα πιγκουίνων της Αδελίας. Πρόκειται για ένα είδος που έχει διαπιστωθεί ότι δημιουργεί ιδιαίτερα δεμένες κοινότητες γεγονός που του επιτρέπει να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες καταστάσεις. Θεωρείται το είδος των πιγκουίνων που δείχνει να προσαρμόζεται καλύτερα από τα υπόλοιπα στις κλιματικές αλλαγές.
Στην καταμέτρηση που πραγματοποίησαν οι ερευνητές κατέγραψαν 751,527 ζευγάρια πιγκουίνων. Με απλά λόγια στα νησιά Danger ζουν αυτή την στιγμή 1,5 εκατ. πιγκουίνοι την ύπαρξη των οποίων αγνοούσαμε μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική όχι μόνο επειδή μέχρι στιγμής καταγράφονταν απώλειες στις αποικίες των πιγκουίνων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών αλλά και επειδή πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι τα συμπαθητικά θαλάσσια πτηνά δεν βρίσκουν πλέον καταφύγια ικανά να τους φιλοξενήσουν και να τους συντηρήσουν.
Ειδικά για τους πιγκουίνους της Αδελίας οι καταγραφές που είχαν γίνει μέχρι σήμερα έδειχναν ότι ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς και μέχρι το τέλος του αιώνα ο πληθυσμός τους θα έχει απώλειες της τάξης του 60%. Η ανακάλυψη αυτής της τεράστιας αποικίας αλλάζει τα δεδομένα και προσφέρει αισιοδοξία για το μέλλον όχι μόνο του συγκεκριμένου είδους αλλά και γενικότερα για τους πιγκουίνους.