Ο θάνατος του πρίγκιπα Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου, ενδέχεται να σηματοδοτήσει αλλαγές στη βρετανική μοναρχία λέει ρεπορτάζ των Financial Times. Πότε ακριβώς; Οταν τα πράγματα πάρουν τον αναπόφευκτο για όλους μας δρόμο τους, και η διαδοχή της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ανοίξει αυτό το καινούργιο κεφάλαιο για τον βρετανικό θρόνο.
Η βρετανική βασιλεία, ακόμη και όπως είναι σήμερα, κάπως αγκυλωμένη σε αναχρονισμούς, αγαπητός θεσμός είναι στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, αν κρίνει κανείς από την πάνδημη συμμετοχή στο πένθος, από την «ασταμάτητη παλίρροια των συλλυπητηρίων ευχών» όπως σημειώνει γλαφυρά το Μέσο του Σίτι.
Ενόψει της κηδείας του Φιλίππου, το Σάββατο, 17 Απριλίου, άνθη και συλλυπητήριες κάρτες αποστέλλονται καθημερινώς στο παλάτι από όλα τα σημεία όχι μόνο της Βρετανίας, αλλά ολόκληρης της Κοινοπολιτείας. Ωστόσο οι πολίτες «δεν βλέπουν πια τα πράγματα ακριβώς όπως οι πατεράδες και οι παππούδες τους». Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι η συγκυρία τοποθετεί δίπλα στον πριγκιπικό θάνατο την αποστασία του Χάρι, η οποία επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά με τη γνωστή συνέντευξη που παραχώρησαν πρόσφατα η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ και αυτός ο ίδιος. Το ζεύγος στάθηκε αφορμή να συζητηθεί τι εστί βασιλεία στην εποχή μας, πέρα από το φολκλόρ. Και οι γνώμες ορισμένων πολιτών με τους οποίους μίλησαν οι FT συγκλίνουν στο ότι ήρθε ο καιρός για αλλαγές στο Μπάκιγχαμ.
Η διαπίστωση είναι ότι οι μοντέρνες μητροπολιτικές κοινωνίες δυσπιστούν απέναντι στον βασιλικό θεσμό, ιδίως οι νεότερης ηλικίας πολίτες τους. Οι νέοι θέλουν τον εκσυγχρονισμό του, αφού και ο σεβασμός τους διαφοροποιείται από εκείνον των παλαιότερων γενεών. Το χάσμα, και ειδικά στο θέμα της βασιλείας, φάνηκε αυτήν την εβδομάδα και σε σχέση με τα… εικοσιτετράωρης διάρκειας αφιερώματα του BBC στη ζωή και στο έργο του Φιλίππου.
Από την ημέρα του θανάτου του, την περασμένη Παρασκευή, το μεγαλύτερο παραδοσιακό βρετανικό Μέσο δεν σταμάτησε τα ειδικά προγράμματα εις μνήμην του. Κάποιοι τηλεθεατές και ακροατές αγανάκτησαν, και ενοχλήθηκαν ακόμη και από την αναγγελθείσα τηλεοπτική κάλυψη της κηδείας. Οι διαμαρτυρίες για το στοχευμένο πρόγραμμα ήταν 109.741, λένε οι Financial Times, κάτι που συνιστά «τον υψηλότερο αριθμό διαμαρτυριών στην ιστορία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα».
Ενας πρώην υπουργός των «Νέων Εργατικών» του Τόνι Μπλερ, ο Κρις Μάλιν, παραδέχθηκε ότι ο μεταστάς «ήταν στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής για 70 χρόνια ή περισσότερο, και πρέπει να τον τιμήσουμε», ωστόσο τις εκπομπές τού BBC τις χαρακτήρισε «βορειοκορεατικού τύπου», προκαλώντας θόρυβο στα σόσιαλ μίντια της Βρετανίας.
Πάντως στις εκπομπές του BBC κυριάρχησε ο τόνος «ο Φίλιππος ήταν ένας ευρωπαίος κοσμοπολίτης», κάτι απολύτως συμβατό με τα χαρακτηριστικά της «πολυεθνικής εταιρείας» που υπήρξε το υπό το στέμμα βρετανικό κράτος. Δηλαδή, ο Φίλιππος ήταν η προσωποποίηση αυτών των αξιών της πολυφυλετικής Βρετανίας
Οι λεπτομέρειες της κηδείας
Η εφημερίδα The Telegraph έγραψε ότι ο Φίλιππος σχεδίασε ο ίδιος την κηδεία του, με «στρατιωτική ακρίβεια» μάλιστα, αφού ήθελε ακόμη και αυτή να μεταδίδει το μήνυμα ότι έζησε τα χρόνια του σεβόμενος και ενστερνιζόμενος τις «στρατιωτικές αξίες».
Τελευταία εικόνα για τις κάμερες, πριν από την είσοδο στον ναό και την τέλεση της διαρκείας 50 λεπτών νεκρώσιμης ακολουθίας, θα είναι η μεταφορά του φερέτρου επί οχήματος Land Rover Defender, ειδικά μετασκευασμένου για τον σκοπό αυτόν, κατά διαστήματα, από το 2003 μέχρι το 2019.
Τα εμβλήματα και τα διακριτικά του Φιλίππου, δηλωτικά της βασιλικής καταγωγής του από τον Οίκο της Δανίας και από τον Οίκο της Ελλάδος, θα εμφανιστούν και αυτά στην εκκλησία όσο η τετραμελής χορωδία θα ψάλει τα δέοντα. Κατά τη διάρκεια της κηδείας η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα στέκεται μόνη της, φορώντας υγειονομική μάσκα.
Μόνο τριάντα άτομα, κυρίως μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογενείας, θα παρευρεθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, και αυτό διότι στο Νησί εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί στις συναθροίσεις λόγω της πανδημίας. Και αυτοί θα φορούν υγειονομικές μάσκες. Και, βέβαια, θα είναι όλοι τους βωβά πρόσωπα, καθώς το πρωτόκολλο δεν τους επιτρέπει τη συμμετοχή στις ψαλμωδίες.
Η κηδεία και από την ΕΡΤ1
Ασφαλώς όλα τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα θα συντονιστούν με το BBC για την απευθείας κάλυψη της πριγκιπικής κηδείας (παρεκκλήσιο Αγίου Γεωργίου, Κάστρο Οιίνδσορ, 15:00 ώρα Βρετανίας). Στην Ελλάδα η ΕΡΤ1 ανέλαβε τη «ζωντανή μετάδοση», το Σάββατο 17 Απριλίου στις 16:45 το απόγευμα μέσω έκτακτης εκπομπής.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ:
Ο Φίλιππος σχεδίασε ο ίδιος τα της κηδείας του