Καθώς η Ρωσία επιχειρεί με επιμονή στα ανατολικά της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της επίθεσής της, οι Δυτικές χώρες ανακοινώνουν αναβάθμιση της στρατιωτικής ενίσχυσης που παρέχουν στο Κίεβο – ορισμένες, μάλιστα, αποστασιοποιούμενες από τον ίδιο τον… εαυτό τους.
Πρώτη απ’ όλες και ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, η Βρετανία θα στείλει περισσότερα στοιχεία πυροβόλων. Την είδηση διέδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της, ο Μπόρις Τζόνσον, τη Μεγάλη Τρίτη και με επισημότατο τρόπο.
Η αιτιολόγηση της απόφασης της κυβέρνησης των Τόρις βασίστηκε ακριβώς στη «νέα φάση» του πολέμου που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας: «Αυτός ο πόλεμος θα μετατραπεί σε μία σύρραξη με όπλα Πυροβολικού, έτσι χρειάζονται υποστήριξη με περισσότερο Πυροβολικό, και αυτό θα τους δώσουμε πέραν των πολλών άλλων μορφών υποστήριξής μας» είπε επί λέξει ο Τζόνσον, αγορεύοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ενα άλλο σενάριο που εξετάζει η Βρετανία είναι να εφοδιάσει το Κίεβο με πυραύλους κατά πλοίων, όπως για παράδειγμα τους βρετανικούς Brimstone.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τζόνσον ανέφερε πως ένα από τα συστήματα που είναι στο τραπέζι είναι το συγκεκριμένο, αν προηγουμένως διαπιστωθεί ότι οι Brimstone είναι εφικτό να τοποθετηθούν στο πίσω μέρος οχημάτων.
Οι πύραυλοι Brimstone έχουν χρησιμοποιηθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη και τη Συρία και συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ταχέως κινούμενων στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα.
Τέλος εποχής στο Τόκιο
Από την άλλη άκρη του κόσμου, η Ιαπωνία αποφάσισε και αυτή να εισέλθει εμμέσως στον πόλεμο παρέχοντας την Ουκρανία drones επιτήρησης των εχθρικών κινήσεων στο πεδίο, αλλά και προστατευτικές στολές κατάλληλες για την αντιμετώπιση του πυρηνικού ή βιολογικού και χημικού πολέμου, ίδιες με αυτές που διαθέτει ο ιαπωνικός στρατός. Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Νομπούο Κίσι, μιλώντας με δημοσιογράφους στο Τόκιο.
Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή ιαπωνικών πολεμικών ειδών στο Κίεβο, τα οποία βέβαια χαρακτηρίζονται «αμυντικά» – τον προηγούμενο μήνα είχε ανακοινωθεί η δωρεά ενός φορτίου με κράνη και είδη καμουφλάζ. Αναβαθμίζοντας την προσφορά της, ιδίως με τα drones, η Ιαπωνία εγκαταλείπει την αυστηρή ουδετερότητά της που κατοχυρώθηκε με το μεταπολεμικό Σύνταγμά της. Ο Κίσι, θέλοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις, είπε ότι τα συγκεκριμένα drones «πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο».
Ως απάντηση στις προσφορές της προς τους Ουκρανούς, η Ιαπωνία δέχθηκε ήδη ρωσικές πιέσεις για το καθεστώς τεσσάρων νήσων που κατέλαβε ο Κόκκινος Στρατός τον Σεπτέμβριο του 1945, αφού μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει ακόμη υπογραφεί συνθήκη ειρήνης αλλά απλώς ανακωχή, και μάλιστα το 1956.
Καναδάς κατά θυγατέρων Πούτιν
Με τη σειρά του και ο Καναδάς επέβαλε τη Μεγάλη Τρίτη κυρώσεις στις δύο κόρες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών τις τελευταίες εβδομάδες. Οι καναδικές κυρώσεις αφορούν 14 «στενούς συνεργάτες» του Πούτιν, τις δύο θυγατέρες του, αλλά και τη σύζυγο και τη θυγατέρα του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι υπόλοιποι της λίστας είναι «ολιγάρχες» και μέλη των οικογενειών τους. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από το καναδικό υπουργείο των Εξωτερικών.
Στις κόρες του Πούτιν έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα μέτρα αυτά αφορούν δήμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση συναλλαγών και ταξιδίων. Κατά τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, οι συγγενείς του Πούτιν «είναι συνένοχοι των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και πρέπει να λογοδοτήσουν».