Καθηγητής σε σχολείο στο Μπάτλι της Αγγλίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες γονέων μαθητών –στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι μουσουλμάνοι– επειδή έδειξε στην τάξη σκίτσο του Μωάμεθ.
Με νωπές τις μνήμες από τον φρικτό αποκεφαλισμό του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί από τζιχαντιστή, στο Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ, η βρετανική αστυνομία και η κυβέρνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα για την προστασία του άγγλου θεολόγου, το όνομα του οποίου δημοσιοποιήθηκε στα social media!
Ο 29χρονος καθηγητής φυλάσσεται μαζί με τη σύντροφό του και το μικρό τους παιδί σε άγνωστη τοποθεσία από αστυνομικούς, στο δυτικό Γιορκσάιρ, ενώ το σχολείο διεξάγει έρευνα για το περιστατικό. Το σχολείο ζήτησε συγγνώμη από τους μουσουλμάνους μαθητές και γονείς με ανακοίνωση του διευθυντή τους, Γκάρι Κιμπλ, λέγοντας ότι «έχει πλήρη συνείδηση ότι οι αναπαραστάσεις του προφήτη Μωάμεθ απαγορεύονται» και ότι η συγκεκριμένη εικόνα ήταν «άκρως απρεπής».
Σύμφωνα με την Telegraph, ένας ιμάμης στην τοπική κοινότητα, που αριθμεί 15.000 μουσουλμάνους σε σύνολο 50.000 κατοίκων, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, εξηγώντας στους διαμαρτυρόμενους γονείς ότι το σχολείο ζητεί συγγνώμη, αναγνωρίζει το «λάθος» του καθηγητή και τον έχει θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Σύμφωνα με το κανάλι Sky News, επρόκειτο για μια από τις περιβόητες γελοιογραφίες του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo που δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση τον Ιανουάριο του 2015 με αποτέλεσμα 12 νεκρούς.
Ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες των γονέων, που γίνονται έξω από το σχολείο, δεν είναι απλώς παράνομες και επικίνδυνες λόγω του κορονοϊού, αλλά και «απαράδεκτες», διότι «οι καθηγητές στα σχολεία είναι ελεύθεροι να εκθέτουν τους μαθητές τους σε αμφιλεγόμενα θέματα».
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο τόνισε ότι «τα σχολεία είναι ελεύθερα να χρησιμοποιούν εποπτικά μέσα, ακόμα κι αν αυτά είναι αμφιλεγόμενα ή προκλητικά».
«Κόκκινη γραμμή»
Η μουσουλμανική κοινότητα εξακολουθεί να δηλώνει «προσβεβλημένη» και ότι ο καθηγητής και το σχολείο του Μπάτλι «πέρασαν την κόκκινη γραμμή».
Την ώρα που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται για την τιμωρία του καθηγητή, μία τοπική μουσουλμανική φιλανθρωπική οργάνωση, που συνεργάζεται με το συγκεκριμένο σχολείο, δημοσιοποίησε στα social media το όνομά του, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας για την προστασία του.