Ολες οι νέες γυναίκες στη Βρετανία έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης UN Women UK, η οποία επισημαίνει ότι τα περισσότερα θύματα δεν πιστεύουν ότι θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κακοποίησης.
Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 97%, στις ηλικίες 18-24 ετών, δήλωσαν ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά, ενώ 80% των γυναικών κάθε ηλικίας απάντησαν «ναι» στην ερώτηση αν έχουν παρενοχληθεί σε δημόσιο χώρο.
«Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν αρκεί απλώς να πούμε ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και δεν μπορούμε να το λύσουμε. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα», δήλωσε η Κλερ Μπάρνετ, διευθύντρια του βρετανικού παραρτήματος της οργάνωσης γυναικών του ΟΗΕ.
«Οι νεαρές γυναίκες πρέπει συνεχώς να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, προσπαθώντας να αποφύγουν σεξουαλική επίθεση, παρενόχληση ή αντικειμενοποίηση, ενώ οι μεγαλύτερες γυναίκες ανησυχούν αν βγουν από το σπίτι όταν είναι σκοτεινά, το βράδυ ή ακόμα και την ημέρα, τον χειμώνα», συμπλήρωσε η ίδια, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ελλειψη εμπιστοσύνης στις Αρχές
Ενα ακόμα ανησυχητικό συμπέρασμα της έρευνας, που έγινε σε δείγμα περισσότερων από 1.000 γυναικών, είναι η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης τους στην πρόθεση και την ικανότητα των βρετανικών αρχών να διαχειριστούν το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης: το 96% δεν κατήγγειλε το περιστατικό, ενώ το 45% είπε ότι δεν θα άλλαζε τίποτα αν το κατήγγειλε. Ανάμεσα στις γυναίκες που απάντησαν ότι αυτό που τους συνέβη δεν ήταν αρκετά σοβαρό για να το καταγγείλουν στην αστυνομία, ήταν πολλές που είχαν δεχθεί σωματική επίθεση σε δημόσιο χώρο, τις είχαν ακολουθήσει στον δρόμο ή ακόμα και εξαναγκάσει σε σεξουαλική πράξη.
Η οργάνωση συνέλεξε ιστορίες από 400 γυναίκες και απέστειλε ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση και τους δημάρχους, ζητώντας καλύτερα σχεδιασμένους δημόσιους χώρους, τη βελτίωση της διαδικασίας καταγγελίας τέτοιων περιστατικών και καλύτερη εκπαίδευση.
«Νομίζουμε ότι τα πάμε καλά στη Βρετανία, αλλά ξεχνάμε την έμφυλη βία που συμβαίνει καθημερινά στα σπίτια, ειδικά σε γυναίκες, σε μειονότητες και ομάδες στο περιθώριο», είπε η Μπάρνετ.
«Φεμιναζί»
Η Λόρα Μπέιτς, ιδρύτρια του προγράμματος «Καθημερινός σεξισμός», εξήγησε πως δεν την εκπλήσσει ότι οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά παρενόχλησης πιστεύοντας ότι δεν θα αλλάξει κάτι. «Αν μιλήσεις για την παρενόχληση των γυναικών στους δρόμους της Βρετανίας, μπορεί να καταλήξεις στην πρώτη σελίδα ενός ταμπλόιντ με τον τίτλο “Φεμιναζί” και να σε κατηγορήσουν ότι υπερβάλλεις, και έτσι οι νεαρές γυναίκες δεν πιστεύουν ότι θα τις πάρουν στα σοβαρά».
Σε μία άλλη έρευνα, για τη σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας, 52% των γυναικών είπαν ότι έχουν πέσει θύμα. Η μία στις πέντε που το κατήγγειλε, είπε ότι τίποτα δεν άλλαξε, ενώ σε ποσοστό 16% είπαν ότι το μετάνιωσαν, γιατί μετά η μεταχείρισή τους ήταν χειρότερη από ό,τι πριν.
«Στη ρίζα όλων αυτών είναι η κανονικοποίηση της ιδέας ότι το σώμα μιας γυναίκας σε δημόσιο χώρο είναι δημόσια ιδιοκτησία και ότι οι νεαρές γυναίκες απλώς πρέπει να το ανεχθούν. Πρέπει να διαλύσουμε αυτή την κανονικοποίηση μέσω της νομοθεσίας και κανόνων στα ΜΜΕ, αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα», τόνισε η Μπέιτς.