Για δεκαετίες αγωνιζόταν να βρει χρηματοδότες για το έργο της η Καταλίν Κάρικο, βιοχημικός από την Ουγγαρία, η οποία εργαζόταν πάνω στο RNA.
Η δικαίωση ήλθε πέρυσι όταν η έρευνά της έγινε η βάση για την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA για τον κορονοϊό. Και ακόμη περισσότερο τώρα, με την απονομή του βραβείου Breakthrough για το πρωτοποριακό έργο της.
Το βραβείο, που μοιράζεται με τον συνάδελφό της Ντρου Γουάισμαν, συνοδεύεται από το ποσό των 1,5 εκατ. δολαρίων, με το οποίο η βιοχημικός θα χρηματοδοτήσει την έρευνα στον τομέα της. Ενα τεράστιο ποσό για την ίδια, καθώς στην πανεπιστημιακή της καριέρα ποτέ δεν είχε κερδίσει πάνω από 60.000 δολάρια τον χρόνο, γράφουν οι Times.
Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα η Κάρικο εξέφρασε την ελπίδα τα εμβόλια mRNA (είναι η τεχνολογία των εμβολίων της Pfizer και της Moderna) θα χρησιμοποιηθούν και για άλλες ασθένειες, όπως η ελονοσία και η γρίπη. Θα μπορούσαν να έχουν χρήση και στη θεραπεία παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο καρκίνος.
Το έργο της και η πρακτική χρησιμότητά του φέρνουν την 66χρονη Καρίκο και στο κατώφλι των Νομπέλ.
«Διάβαζα, διάβαζα, διάβαζα…»
Οσο για τον αν νιώθει δικαιωμένη μετά το βραβείο έπειτα από πολλά χρόνια πενιχρών μισθών, η Κάρικο λέει ότι δεν το αισθάνεται έτσι: «Εγώ πάντα δούλευα και διάβαζα, διάβαζα, διάβαζα».
Το βραβείο Breakthrough έχει θεσμοθετηθεί από δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας όπως ο Σεργκέι Μπριν, ένας από τους συνιδρυτές της Google, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook και άλλους.