Αντίθετος σε «τάσεις χειραγώγησης, συμψηφισμού ή στοχοποίησης λειτουργών της Δικαιοσύνης» εμφανίζεται σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενώ θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να σχηματιστεί νέα κυβερνητική ή κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε περίπτωση που θα αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.
Είναι μια έμμεση, αλλά σαφής αναφορά στις παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, οι οποίες έχουν επισύρει την οργή δικαστικών.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος», ο κ. Βούτσης σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση Novartis επισημαίνει: «Εχω πει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ότι η ελληνική Βουλή και το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να την ενθαρρύνουν για να μπορεί έγκαιρα ακόμα και μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες του σημερινού Συντάγματος και του άρθρου 86 να διαλευκάνει και να τεκμηριώνει όλες τις υποθέσεις.
» Η εμπιστοσύνη αυτή δε μπορεί να είναι α λα καρτ και προφανώς διαφωνώ απολύτως με τάσεις χειραγώγησης, συμψηφισμού ή στοχοποίησης λειτουργών της Δικαιοσύνης, απ’ όπου κι αν αυτές οι νοοτροπίες επιβιώνουν ακόμα μέσα στο πολιτικό σύστημα».
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών και την περίπτωση σχηματισμού νέας κυβερνητικής ή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, απαντά: «Δεν μπορώ να το προδικάσω, όμως δεν το αποκλείω».
Ακόμη, επισημαίνει ότι «ο Πρωθυπουργός είναι πολύ σαφής ότι η παρούσα κυβέρνηση εργάζεται για να εξαντλήσει τον εκ του Συντάγματος προβλεπόμενο χρόνο της τετραετούς διακυβέρνησης».
Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημείωσε ότι θα δοθεί πράσινο φως για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως ρητά η Συμφωνία προβλέπει και ότι «θα γίνουν δυο διαφορετικές διαδικασίες και ψηφοφορίες σε σύντομο χρόνο».
Υπογραμμίζει όμως ότι «αποκλείονται απολύτως τα σενάρια που διακινούνται ότι θα ήταν δυνατό αυτή η δεύτερη ψηφοφορία να γίνει μετά από εθνικές εκλογές».
Σχετικά με τις καταγγελίες για την ανταλλαγή του Μακεδονικού με τις συντάξεις, ο κ. Βούτσης απάντησε: «Αλίμονο εάν η σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση μιας 25ετούς εκκρεμότητας που έχει δηλητηριάσει και εν μέρει αποσταθεροποιήσει την περιοχή, επαφίετο σε συγκυριακές ή οικονομικού περιεχομένου συναλλαγές και σε συμψηφισμούς».
Τέλος, για τις γερμανικές αποζημιώσεις τόνισε: «Εκτιμώ ότι στο τέλος του μηνά θα μπορούσε, με επισπεύδουσα την ελληνική κυβέρνηση, να έρθει το εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μου, πόρισμα το οποίο έχει ήδη εκπονήσει η αρμόδια επιτροπή στην Ολομέλεια και να αποφασιστούν οι κατάλληλες ενέργειες σε διπλωματικό, κοινοβουλευτικό και νομικό επίπεδο για τις διεκδικήσεις.
» Είναι οι αποζημιώσεις για τις πόλεις, τουλάχιστον 110 διαπιστωμένες -αλλά είναι πολλές περισσότερες-, εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, είναι τα αποτελέσματα του λιμού μετά από την αναγκαστική λεηλασία της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής για τα στρατεύματα της Βόρειας Αφρικής τότε, είναι οι κλοπές μεγάλων αρχαιολογικών ευρημάτων και βέβαια οι αποζημιώσεις που αφορούν στα θύματα των πολεμικών εμπλοκών».