Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας | REUTERS/M Agung Rajasa/Antara Fot
Επικαιρότητα

Τρόμος στην Τζακάρτα

Επίθεση ενόπλων που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος με βόμβες σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας άφησε πίσω της επτά νεκρούς
Protagon Team

Τρομοκρατική επίθεση με πολλαπλές εκρήξεις, πυροβολισμούς και ένοπλη σύγκρουση των δραστών από την Αστυνομία σημειώθηκε την Πέμπτη στη Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, με απολογισμό επτά νεκρούς (οι πέντε ήταν δράστες) και 20 τραυματίες. Η επίθεση σημειώθηκε σε κεντρική περιοχή της πόλης, με στόχο καφετέρια, κοντά σε εμπορικό κέντρο και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το προεδρικό μέγαρο.

Οι δράστες έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, παραδέχτηκε εντέλει η κυβέρνηση που έσπευδε εξαρχής να απορρίψει -όχι όμως απόλυτα- κάποια σχέση με ισλαμιστές εξτρεμιστές. Πρόσφατα, η μουσουλμανική μεν αλλά κατά βάση κοσμική Ινδονησία, είχε γίνει στόχος απειλών από το Ισλαμικό Κράτος και για το λόγο αυτό λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό εξτρεμιστικών ομάδων.

Τα περιστατικά της επίθεσης

Οι δράστες -που ήταν 10 με 14 , εκ των οποίων κάποιοι βομβιστές αυτοκτονίας- επιτέθηκαν με βόμβα κατά ενός καταστήματος Starbucks, ενώ ένα άλλο άτομο κινήθηκε προς αστυνομικό φυλάκιο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Τρεις αστυνομικοί χτυπήθηκαν από τα πυρά, αναφέρουν οι Αρχές. Για λόγους ασφαλείας η Starbucks έκλεισε μέχρι νεοτέρας όλα τα καταστήματά της στη Τζακάρτα.

Η επίθεση των ενόπλων εξελίχτηκε σε συμπλοκή με αστυνομικές δυνάμεις. Η περιοχή αποκλείστηκε από τεθωρακισμένα οχήματα και βαριά οπλισμένους άνδρες.

Κοντά στο σημείο της επίθεσης βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, όπως και ένα κτίριο του ΟΗΕ. Κάποια άλλα κτίρια γραφείων εκκενώθηκαν άμεσα.

Μετά την άφιξη αστυνομικών δυνάμεων διεξήχθη εκκαθαριστική επιχείρηση που τελείωσε γύρω στις 10:00 (ώρα Ελλάδας), περίπου τρεις ώρες από το πρώτο βομβιστικό χτύπημα.

Τα θύματα είναι πέντε ένοπλοι, και ακόμη ένας Ινδονήσιος και ένας Καναδός. Οι τραυματίες είναι 20, εκ των οποίων ένας Ολλανδός είναι βαριά  και χρειάστηκε η μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Δύο από τους δράστες συνελήφθησαν ζωντανοί, κάποιοι όμως πιθανόν έχουν διαφύγει.

Λόγω του περιστατικού ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο διέκοψε ταξίδι στην κεντρική Ιάβα και επέστρεψε στην πρωτεύουσα. Μίλησε για τρομοκρατικές ενέργειες και κάλεσε τους συμπολίτες του να μην φοβούνται τέτοιου είδους επιθέσεις.

Μιλώντας στο Reuters όσο το περιστατικό ήταν σε εξέλιξη, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ινδονησίας απέκλεισε -αλλά όχι κατηγορηματικά- το ενδεχόμενο να πρόκειται για άτομα που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος. «Σίγουρα πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι σχετίζεται με την ISIS», είπε.

Αργότερα, ο αστυνομικός διευθυντής της Τζακάρτα υπήρξε σαφής: η επίθεση έγινε από ομάδα που σχετίζεται με την ISIS ενώ κατονόμασε και έναν Ινδονήσιο ο οποίος είχε βρεθεί (και μάλλον εξακολουθεί να βρίσκεται) στη Ράκκα της Συρίας, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ινδονησία είχε δεχτεί απειλές από το Ισλαμικό Κράτος ότι είναι στο στόχαστρό του, ενώ πρόσφατα στην χώρα έχουν εξαρθρωθεί πυρήνες τζιχαντιστών

Στο παρελθόν πάντως στην Ινδονησία είχαν χτυπήσει ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες, ενώ πρόσφατα είχαν υπάρξει απειλές από το Ισλαμικό Κράτος κατά της (επίσης ισλαμικής) Ινδονησίας. Οι αρχές ασφαλείας είχαν προβεί μάλιστα σε συλλήψεις υπόπτων που θεωρούν ότι σχετίζονται με εξτρεμιστικές ομάδες.

Το 2002 είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση στο Μπαλί με στόχο τουρίστες, η οποία προκάλεσε πάνω από 200 θανάτους, οι περισσότεροι τουριστών.

Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το ΙΚ και Ινδονήσιους (υπολογίζονται σε 150-200) που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών. Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα ήταν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton.

Το περιστατικό έρχεται μόνο δύο ημέρες μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι (στην πλειονότητά τους γερμανοί τουρίστες) και άλλοι 15 τραυματίστηκαν. Αναφορές αξιωματούχων μιλούν για συλλήψεις υπόπτων που σχετίζονται με εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες, ενώ ο δράστης φέρεται να είναι Σύρος.

Την απερίφραστη καταδίκη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών: «Εκφράζουμε», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «τη θλίψη μας για το αποτρόπαιο αυτό γεγονός και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ινδονησίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».