Επικαιρότητα

«Βγαίνουν τα κουκιά»; Δύο σενάρια για ποσοστά και έδρες σε εκλογές με απλή και ενισχυμένη αναλογική

Μπορεί οι εκλογές να απέχουν 20 μήνες αλλά στα κομματικά επιτελεία, καθώς και στο Μέγαρο Μαξίμου, ήδη κάνουν τους σχεδιασμούς τους και μετρούν την αριθμητική της κάλπης. Υπάρχει περιθώριο για τη λεγόμενη «προοδευτική» κυβέρνηση; Τι θα συμβεί με τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ ανάλογα με το ποιος θα γίνει αρχηγός;
Protagon Team

Την περασμένη Τρίτη, στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους βουλευτές ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και να πάψουν να ασχολούνται με τα της επανεκλογής τους από τώρα —«όταν λέω ότι “οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023”, το εννοώ. Σας το λέω για να κάνετε τον προγραμματισμό σας» ήταν η φράση που του αποδίδεται.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκλογικοί σχεδιασμοί. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε πρόσφατα στον στόχο επίτευξης αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές —που διεξάγονται με απλή αναλογική και για να επιτευχθεί το 150+1 έως τότε «χρειάζεται δουλειά», όπως είπε— αλλά και στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή κάλπες». Η δε αναφορά του, στη συνέντευξη στο Mega την προηγούμενη εβδομάδα, σε «κουκιά που δεν βγαίνουν» για τους σχεδιασμούς περί «προοδευτικής κυβέρνησης», δείχνει ότι στη ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν το νου τους τόσο στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά όσο και στην αριθμητική.

Αυτήν την αριθμητική ανέδειξαν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» σε ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου. Η ανάλυση γίνεται με βάση τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας, από την GPO στα τέλη του (δύσκολου έως και τραυματικού) για την κυβέρνηση καλοκαιριού, και προσδιόριζε την πρόθεση ψήφου στο 35,4% για τη ΝΔ, στο 24,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο 6,4% για το Κίνημα Αλλαγής, στο 6% για το ΚΚΕ, στο 4,1% για την Ελληνική Λύση και στο 3% για το ΜέΡΑ25. Η δε αναγωγή επί των εγκύρων έφερνε τη ΝΔ στο 40,2%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28,4%, το Κίνημα Αλλαγής στο 7,5%, το ΚΚΕ στο 7%, την Ελληνική Λύση στο 4,8% και το ΜέΡΑ25 στο 3,5%.

Βέβαια αυτά τα ποσοστά αποτελούν μια βάση μόνο για εκτιμήσεις, καθώς στο μεταξύ μεσολάβησε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά και η δραματική αλλαγή του παιχνιδιού στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και η βελτίωση των δημοσκοπικών επιδόσεων της ΝΔ σε κάποιες άλλες μετρήσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση όμως παράγει κάποια συμπεράσματα για το πόσα πιθανότατα θα είναι «τα κουκιά» μετά τις επόμενες εκλογές (της απλής αναλογικής) και πώς στις επόμενες (με την ενισχυμένη αναλογική).

Είναι ενδιαφέρον ότι με 40,2% η ΝΔ θα αριθμεί 132 βουλευτές —χάνει 26 έδρες σε σχέση με αυτές που κατέκτησε στις εκλογές του 2019 (με μικρότερο ποσοστό 39,85%, εξέλεξε 158 βουλευτές). Ο δε ΣΥΡΙΖΑ με 28,4% θα αριθμεί 94 βουλευτές, οκτώ περισσότερους απ’ όσους εξέλεξε το ’19 με ποσοστό 31,53%. Το Κίνημα Αλλαγής εκλέγει 24 βουλευτές (από 22 που εξέλεξε με 8,1% στις τελευταίες εκλογές), το ΚΚΕ 23 (από 15, με 5,3%), η Ελληνική Λύση 16 (από 10 με 3,7%) και το ΜέΡΑ25 11 (από εννέα το ’19, όταν πήρε ποσοστό 3,44%).

Αρκούν για τη λεγόμενη «προοδευτική» κυβέρνηση; Αν προσθέσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΚΙΝΑΛ το σύνολο είναι 129 βουλευτές. Μόνο με το ΚΚΕ υπάρχει μια εκδοχή με 152 βουλευτές, αλλά αν η πρώτη πρόσθεση ανήκε στο φάσμα της θεωρίας, η δεύτερη ανήκει στην επιστημονική φαντασία. Από την άλλη η ΝΔ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κίνημα Αλλαγής —θα αριθμούν, με αυτά τα ποσοστά, 157 βουλευτές, όμως ο κ. Μητσοτάκης το έχει ξεκαθαρίσει: αυτοδυναμία ή νέες εκλογές.

Στις ιδιαίτερα πιθανές δεύτερες εκλογές, με τα ίδια ποσοστά (αυτά της δημοσκόπησης της GPO), η ΝΔ εκλέγει 160 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 78, το ΚΙΝΑΛ 20, το ΚΚΕ 19, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου 13 και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη 10.

Είναι προφανές ότι δύο είναι τα σημεία-κλειδιά.

Το ένα είναι η αντοχή της ΝΔ στην κυβερνητική φθορά. Γι’ αυτό και από την κυβέρνηση δίνουν συνεχώς έμφαση στην οικονομία όπου τα αποτελέσματα τα νιώθει ο πολίτης στην τσέπη του, προσπαθώντας παράλληλα να προσπεράσουν τις αστοχίες και τις αποτυχίες στη διαχείριση της εξαιρετικά φονικής τελευταία πανδημίας της Covid-19.

Το δεύτερο είναι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η εκλογή κάποιων συγκεκριμένων υποψηφίων στην αρχηγία ενδέχεται να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά, ιδίως αν πρόκειται για εκείνους που φλερτάρουν ανοιχτά ή κρυφίως με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι δηλαδή άλλο ένα ΚΙΝΑΛ που θα συσπειρώσει και «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους και άλλο ένα ΚΙΝΑΛ που θα κάνει κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους να κοιτάξουν προς την κυβερνητική παράταξη, όσο το «αντί-ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομο» παραμένει ισχυρό.

«Σε ό,τι αφορά τις κιναλίτικες διεργασίες, νεοδημοκρατικά στελέχη εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν προϋποθέσεις ώστε να απελευθερωθεί περισσότερος χώρος στο Κέντρο για τη ΝΔ, είτε αναδειχθεί αρχηγός με σκληρό αντιδεξιό προφίλ είτε όχι, και θέλουν να δείχνουν προς τα έξω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να απειλείται με μεγαλύτερο πρόβλημα “για αυτό επιλέγει εξαρχής στρατηγική ήττας”», γράφει στην ανάλυσή της η δημοσιογράφος των «Νέων».