Το μνημόνιο έχει τελειώσει μόνο κατά το θετικό του σκέλος, παρατήρησε ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης | φωτ. αρχείου
Επικαιρότητα

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας είναι το απόλυτο «delivery boy» των εταίρων

Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε έντονα επικριτικός τόσο για την παρουσία του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και για το πακέτο παροχών που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ. Τι είπε για τις εκλογές και τις προοπτικές της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή
Protagon Team

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα ως το απόλυτο «delivery boy» των εταίρων, κατηγορώντας τον ότι αδυνατεί ακόμα και σήμερα να παρουσιάσει ένα πειστικό και πάνω από όλα χειροπιαστό σχέδιο για την επομενη ημέρα των μνημονίων που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Σε συνέντευξή του στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι ο βίος της σημερινής κυβέρνησης δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τον Μάιο του 2019, παρά το πακέτο παροχών που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης – στη τελευταία του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εμφάνιση θεσμικά ως Πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Βενιζέλος και για την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγορώντας τον ότι μετέφερε τη μικροπρέπεια, τη μιζέρια και το μικροκομματισμό της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στο forum της Ευρωβουλής.

«Δυστυχώς», παρατήρησε,  «όλα επισκιάστηκαν από την εμμονή του κ. Τσίπρα να εμφανίζεται ως επικεφαλής μίας παράταξης, συγκρουσιακός, πολωτικός, διχαστικός, αναζητώντας πάντοτε έναν εσωτερικό εχθρό, και στην Ελλάδα στο πρόσωπο της αντιπολίτευσης αλλά και στην Ευρώπη στο όνομα κάποιων ιδεών, οι οποίες έχουν πολύ λίγους οπαδούς στην Ευρώπη».

Οπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Τσιπρας αδυνατεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο το οποίο να μπορεί να κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και να δώσει ένα κλίμα αισιοδοξίας και στη ΔΕΘ εμφανίστηκε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, με έναν κατάλογο παροχών.

Αλλα ακόμα και από πλευράς παροχών, καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι έκανε ένα αμάλγαμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και σε πολλά θέματα πήγε πίσω από νομοθετημένα ήδη μέτρα, τα οποία συνιστούν παροχές ή μάλλον αντιπαροχές, δηλαδή αντίμετρα, σε σχέση με τη θεμελιωδώς εσφαλμένη πολιτική του υπερπλεονάσματος.

«Δεν ξέρει τι θα κάνει με τις συντάξεις και έχει κάνει ένα αμάλγαμα των ήδη ψηφισμένων αντιμέτρων, παίρνοντας αντίμετρα που αφορούν το υπερπλεόνασμα και αντίμετρα που αφορούν την περικοπή των συντάξεων και όλα αυτά τα εμφανίζει ως ένα πακέτο παροχών, το οποίο δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, διότι δεν ξέρεις σε ποια λογική βασίζεται», τόνισε στη συγκεκριμένη αναφορά του.

Ειδικά για το ζήτημα της μη εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων,  ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας, παρατήρησε χαρακτηριστικά έχει  γίνει το απόλυτο ”delivery boy” χωρίς να διαπραγματεύεται τίποτα απολύτως με τους εταίρους και τώρα καθόμαστε και κοροϊδεύουμε ομάδες πολιτών ότι θα πάρουν το ένα και θα πάρουν το άλλο, χωρίς να τους λέμε από πού.

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε αποτυχημένη στο συνολό της τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, διότι, όπως είπε,  αποδεχθήκαμε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που ζητά να πετυχαίνουμε – παρότι έχουμε συσσωρευμένη ύφεση περίπου οκτώ ετών- μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, μεγάλα, 3,5% μέχρι το 2022 και μετά το 2022, μέχρι περίπου το 2060, πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,2%.

Γιατί, όπως επεσήμανε, όταν τα πρώτα χρόνια της εξόδου, «διεκδικείς να φτάσεις στο 2% πραγματικής ανάπτυξης και όταν όλο το πρόγραμμα βασίζεται μέχρι το 2060, όπως έχει συμφωνηθεί από την παρούσα κυβέρνηση με τους εταίρους, στην υπόθεση ότι η μέση ετήσια πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 1% έως 1,2%, εγκλωβίζεις τη χώρα σε μία προοπτική αναιμικής ανάπτυξης, σε μία προοπτική στασιμοχρεωκοπίας».

Όσον αφορά το τέλος των μνημονίων και τη λεγόμενη καθαρή έξοδο της χώρας, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι το μνημόνιο έχει τελειώσει μόνο κατά το θετικό του σκέλος -δάνεια με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο- την ώρα που όπως σημείωσε, δεν έχουμε πια τη δυνατότητα να μπούμε στην τελευταία φάση της ποσοτικής χαλάρωσης, έστω στην τελευταία φάση του περιβόητο QE,, αλλά ούτε και να έχουμε το λεγόμενο waver.

Το αποτέλεσμα, είπε,  είναι η χώρα να είναι εντελώς απροστάτευτη έναντι των αγορών  και ακόμα και το «μαξιλάρι» των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν πείθει .

Οσον αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σε όλες τις σοβαρές χώρες υπάρχουν τρεις πυλώνες ασφαλιστικού συστήματος, διότι «ο κάθε ασφαλισμένος, τα ενεργά του χρόνια, τα χρόνια που είναι εργαζόμενος και ασφαλισμένος, κάνει το κουμάντο του, ξέρει τι πληρώνει για κύρια ασφάλιση και τι θα πάρει ως κύρια σύνταξη, τι πληρώνει για την επικουρική του ασφάλιση και θα πάρει επικουρική ασφάλιση από ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα ή τι θα πάρει από ένα επαγγελματικό ταμείο ή από μία ιδιωτική ασφάλιση και άρα ποιο θα είναι συνολικά το ποσοστό αναπλήρωσης που θα έχει».

Επανέλαβε τέλος ότι ο νόμος Κατρούγκαλος δεν δίνει καμία λύση.  Ήδη τώρα, είπε,  «κατάλαβαν ότι η μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών από το νόμο Κατρούγκαλου οδηγούσε σε απόλυτο αδιέξοδο, διότι όταν έχεις ετήσιες απολαβές ως ελεύθερος επαγγελματίας και δεν σε ασφαλίζουν για τις απολαβές σου αυτές, έχεις φτάσει στο πλαφόν, δεν υπάρχει τέτοια κλάση, πώς είναι δυνατόν να πληρώνεις ασφάλιστρο για μια κατηγορία εισοδημάτων για την οποία δεν ασφαλίζεσαι;  Και αυτό», τόνισε, «λειτουργεί και ως αντικίνητρο για την παραγωγή ΑΕΠ, για την παραγωγή εθνικού πλούτου, διότι αν δεν έχεις κίνητρο να δουλέψεις, γιατί το φορολογικό και το ασφαλιστικό πλαίσιο δεν δίνει νόημα στη δουλειά σου και στο πρόσθετο εισόδημά σου, βεβαίως δεν δίνεις δουλειά ούτε στον διπλανό σου, δεν δημιουργείς θέσεις εργασίας, ευκαιρίες, κατανάλωση».