Στη διάρκεια των τελευταίων 300 χρόνων, το Καφέ Φλοριάν στη Βενετία, έχει σερβίρει πλήθος διασημοτήτων, από τον Γκέτε και τον Τσαρλς Ντίκενς έως τον Κλαρκ Γκέιμπλ και τον Αντι Γουόρχολ και άπειρους τουρίστες που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 15 δολάρια για έναν καπουτσίνο, ζωντανή μουσική και την υπέροχη θέα.
Το καφέ στην πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι το παλιότερο στην Ιταλία και ίσως και στον κόσμο ολόκληρο. Λόγω του κορονοϊού όμως, κινδυνεύει να κλείσει, καθώς οι τουρίστες έχουν εξαφανιστεί από την χιλιοτραγουδισμένη πόλη.
Τα ιταλικά ταχυδρομεία γιόρτασαν τα 300 χρόνια του καφέ την περασμένη Τρίτη, εκδίδοντας ένα συλλεκτικό γραμματόσημο, την ώρα που οι καρέκλες του ήταν η μία πάνω στην άλλη, μπροστά στις κλειστές του πόρτες στην έρημη πλατεία.
Κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του.
«Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα κλείσουμε για πάντα», είπε ο Μάρκο Παολίνι, διευθυντής της επιχείρησης στην οποία ανήκει το Φλοριάν, σε τοπική εφημερίδα. «Η πλατεία του Αγίου Μάρκου έχει νεκρώσει».
Το καφέ άνοιξε στις 29 Δεκεμβρίου του 1720, με την ονομασία Alla Venezia Trionfante (Η Βενετία θριαμβεύτρια), από τον Φλοριάνο Φραντσεσκόνι, όμως γρήγορα οι ντόπιοι άρχισαν να το αποκαλούν με το όνομα του ιδιοκτήτη.
Καθώς ήταν ένα από τα λίγα καφέ της πόλης, όπου επιτρέπονταν οι γυναίκες, έγινε στέκι του Τζάκομο Καζανόβα.
Εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1800, οι Βενετοί, παρακινούμενοι από τον Λόρδο Βύρωνα, αποφάσισαν να διώξουν τους αυστριακούς κατακτητές τους, ενώ στην επανάσταση του 1848, μετατράπηκε σε νοσοκομείο για τους τραυματίες.
Πίνοντας τον καφέ του με τους φίλους του, στο τέλος του 19ου αιώνα, ο Ρικάρντο Σελβάτικο ίδρυσε την Μπιενάλε, την μεγαλύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο.
Πλέον, το Φλοριάν είχε κάνει επέκταση και είχε ανακαινισθεί σε στυλ μπαρόκ με ζωγραφισμένα ταβάνια, επιχρυσωμένους καθρέφτες και κόκκινους πολυτελείς καναπέδες.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, προστέθηκαν ζωντανή μουσική και τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.
«Κανείς ταξιδώτης δεν μπορεί να ξεχάσει τα άπειρα τραπέζια και τις καρέκλες, που απλώνονται σαν λίμνη στην πλατεία», έγραφε ο διάσημος συγγραφέας Χένρι Τζέιμς, όπως επισημαίνουν οι Times, σε αφιέρωμά τους.
Για τους σύγχρονους επισκέπτες, το καφέ είναι ένα από τα αξιοθέατα της Βενετίας. Αρκετά ακριβό για ένα μέσο βαλάντιο, καθώς η σοκολάτα κοστίζει 11,5 ευρώ, το πρωινό του Καζανόβα 45 ευρώ και το brunch, 60 ευρώ.
Οι πελάτες πληρώνουν πέντε ευρώ έξτρα για την ορχήστρα, που παίζει ιταλικά και αμερικανικά ποπ τραγούδια περασμένων δεκαετιών.
Το καφέ πάντως, αγαπούν και οι γλάροι, οι οποίοι συχνά ορμούν στα τραπέζια και αρπάζουν σάντουιτς και γλυκά. Οι σερβιτόροι ντυμένοι με λευκό σακάκι, δίνουν καλύμματα από δίχτυ για να σκεπάζονται τα πιάτα.
Οι τελευταίοι 10 μήνες της πανδημίας έχουν αποδειχθεί πολύ δύσκολοι ακόμα και για ένα από τα πιο πετυχημένα καφέ του πλανήτη. Το Φλοριάν δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του, καθώς μόνο το νοίκι κοστίζει 712.000 ευρώ τον χρόνο! Από αυτά, τα 210.000 ευρώ πηγαίνουν στο ιταλικό κράτος.
Ενώ οι ιδιοκτήτες του ακινήτου συμφωνούν να μειωθεί το ενοίκιο, η κρατική εταιρεία ακινήτων επιμένει να πληρωθεί το πλήρες ποσό.
Τα 70 άτομα προσωπικό βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
Καθώς το Φλοριάν είχε κέρδη πέντε εκατ. ευρώ το 2019, δεν δικαιούται κρατικών επιχορηγήσεων και επιδομάτων. Επίσης, στις μεγάλες πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2019, που κάλυψαν τη Βενετία, επωμίστηκε εξ ολοκλήρου το κόστος του καθαρισμού και της αποκατάστασης των ζημιών.
Ο Παολίνι εκτιμά ότι το 2020, οι ζημιές θα πλησιάσουν τα επτά εκατ. ευρώ. «Αν κλείσουμε, δεν θα εξαφανιστεί μόνο ένα καφέ, αλλά θα κλείσει ένα κεφάλαιο της ευρωπαϊκής πολιτισμικής ιστορίας.
Μία αχτίδα ελπίδας για τη Βενετία, γενικότερα, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την απουσία τουριστών, είναι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G20, που θα γίνει στην πόλη, τον Ιούλιο.
Οι αρχές αποφάσισαν να αναβάλουν έως τον Ιανουάριο του 2022, την επιβολή ημερήσιου φόρου ύψους 10 ευρώ για κάθε τουρίστα, που θα ξεκινούσε τον Απρίλιο.