Ενα μαγευτικό ταξίδι και ένα μικρό θαύμα για τους επιστήμονες. Η Νάγια, μία λύκαινα που θα κλείσει τα δύο έτη εφέτος τον Μάιο πέρασε από την Γερμανία και την Ολλανδία για να φτάσει στο Βέλγιο και να κάνει τους πάντες να ασχοληθούν μαζί της. Ο λόγος; Η Νάγια έγινε ο πρώτος λύκος που πέρασε τα σύνορα της χώρας της βορειοδυτικής Ευρώπης μετά από τουλάχιστον 100 χρόνια.
Το αποτύπωμα της λύκαινας δεν θα μπορούσε παρά να είναι… ματωμένο. Συγκεκριμένα, το σαρκοφάγο θηλαστικό σκότωσε δύο πρόβατα και τραυμάτισε ένα τρίτο στην βέλγικη πόλη του Μερχούτ κάνοντας τους αγρότες και τους εκτροφείς προβάτων να τρομοκρατηθούν. Από την άλλη, η άφιξη του λύκου, που παρακολουθείται μέσω ραδιοφάρου ένδειξης, στο Βέλγιο ενθουσίασε του ειδικούς προστασίας άγριας ζωής που καταγράφουν τον αυξανόμενο ευρωπαϊκό πληθυσμό λύκων.
Οι επιστήμονες έβαλαν τον πομπό στο ζώο ενώ βρισκόταν στην Δρέσδη της Γερμανίας. Η λύκαινα ταξίδεψε κατά μήκους των συνόρων της Γερμανίας με την Ολλανδία και πέρασε στο Βέλγιο στις 3 Ιανουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να πέρασε στο Βέλγιο ένας λύκος επίσης το 2011, αλλά η εμφάνιση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από ανάλυση DNA.
Ο Χιού Τζάνσμαν, ερευνητής του Πανεπιστημίου Βαγκενίνγκεν ανέφερε ότι οι αγρότες της περιοχής οφείλουν να γνωρίζουν ότι βρίσκονται στην ακτίνα της λύκαινας. «Αυτή η αύξηση στον αριθμό των λύκων θα συνεχιστεί. Οπότε δεν θα αποτελέσει είδηση η άφιξη και άλλων λύκων στην Ολλανδία ή το Βέλγιο αλλά το πόσο γρήγορα θα αυτή σημειωθεί» συμπλήρωσε ο Τζάνσμαν.
Αν και οι λύκοι κάποτε ζούσαν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, οι πληθυσμοί τους είχαν μειωθεί δραματικά εξαιτίας του αχαλίνωτου κυνηγιού, της εκβιομηχάνισης και της αστικοποίησης.
Το 1979, η Σύμβαση της Βέρνης αποφάσισε ότι οι λύκοι είναι ένα προστατευόμενο είδος, που είναι επίσης θεμελιώδες για τη «φυσική μας ευρωπαϊκή κληρονομιά». Από τότε, οι πληθυσμοί των λύκων ανέκαμψαν, και σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Λύκων, υπάρχουν σήμερα 13.000 λύκοι στην Ευρώπη.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος των παλιών φόβων και προκαταλήψεων απέναντι στα αρπακτικά ζώα παραμένει. Ενδεικτικά, η Φινλανδία προέβη στην αμφιλεγόμενη κίνηση να θανατώσει 55 από τους 290 γκρίζους λύκους της χώρας μεταξύ 2015 και 2016.
Η φινλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες γης θα μπορούσαν διαφορετικά να κυνηγήσουν παράνομα τους λύκους, συχνά για να προστατεύσουν τις κτηνοτροφικές μονάδες τους, αλλά οι οικολόγοι ανησυχούν για την καταστροφή του πληθυσμού των λύκων, καθώς και της γενετικής ποικιλότητας.