Γενικά ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι κατά της βουλευτικής ασυλίας. Ειδικά, όταν πρόκειται για τον ίδιο, είναι υπέρ της βουλευτικής ασυλίας.
Ήταν Νοέμβριος του 2019, πριν από μόλις 11 μήνες, όταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, στη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατακεραύνωνε τους πάντες διακηρύσσοντας την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο και ζητώντας, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας.
Τον Οκτώβριο του 2020, ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε ενώπιον της Βουλής και επικαλέστηκε τη βουλευτική του ασυλία. Η υπόθεση αφορούσε τα περιβόητα πηγαινέλα του στην Αίγινα την εποχή της απόλυτης καραντίνας λόγω πανδημίας κορονοϊού την περασμένη άνοιξη (εδώ). Καθώς για τον πρώην υπουργό Οικονομικών είχε σχηματιστεί δικογραφία —και για παραβίαση των κανονισμών περί μετακινήσεων και για απείθεια κατά των λιμενικών αρχών στο νησί του Αργοσαρωνικού— πρώτα η υπόθεσή του πήγε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, στην οποία κατέθεσε υπόμνημα (εδώ) και έπειτα στην Ολομέλεια.
Η Βουλή αποφάσισε την Τετάρτη τη μη άρση της ασυλίας του κ. Βαρουφάκη, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία. Στην σχετική ψηφοφορία πήραν μέρος 293 βουλευτές: κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 282 βουλευτές, ενώ υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 11 βουλευτές. Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε και η αίτηση άρσης ασυλίας, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Αχμέτ Ιλχάν. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 295 βουλευτές: κατά της άρσης ασυλίας τάχθηκαν 286 βουλευτές, ενώ υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν εννέα βουλευτές.
Φυσικά το ΜέΡΑ25 συνεχίζει να λέει ότι η βουλευτική ασυλία πρέπει να καταργηθεί.