Και οι τρεις υποβάθμισαν τον κίνδυνο της πανδημίας να κολλήσουν, μιλώντας για… μια απλή γρίπη.
Και οι τρεις αντιστάθηκαν σθεναρά στη χρήση μάσκας, υποστηρίζοντας ότι όσοι τη φορούν, το κάνουν με πολιτικά κίνητρα, για να τους αποδοκιμάσουν.
Και οι τρεις όμως τελικά νόσησαν από Covid-19.
Ο πρώτος, ο Μπόρις Τζόνσον, νόσησε για 15 ημέρες στα μέσα προς τέλη Απριλίου, ο Ζαΐχ Μπολσονάρο στις αρχές του Ιουλίου και εδώ και μερικές ώρες και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Και μπορεί οι δύο πρώτοι να ξεπέρασαν την αρρώστια –εύκολα ο Βραζιλιάνος, δυσκολότερα ο Βρετανός που μπήκε μέχρι και στην Εντατική– και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και με τον αμερικανό πρόεδρο, αλλά είδαν… αλλαγές στη στάση των πολιτών απέναντί τους, μετά την περιπέτειά τους αυτή.
Σε χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκεται ο Τζόνσον και το κόμμα του.
Τον Απρίλιο, όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, το 66% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η βρετανική κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός αντιμετώπιζαν την πανδημία «καλά», ενώ μόνο το 26% δήλωσε ότι είχε παράπονα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα YouGov.
Σήμερα, έξι μήνες μετά, μόλις 35% απαντούσε ότι η κυβέρνηση αποδίδει καλά, ενώ το 57% έλεγε ότι «τα πάει άσχημα».
Αυτό σημαίνει ότι ο Τζόνσον απώλεσε μέσα σε μισό χρόνια σχεδόν 31 μονάδες – μιλάμε για ρεκόρ πτώσης, που ίσως σημάνει και πολιτικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον.
Εκείνος που παρ’ όλες τις αντιξοότητες φαίνεται να τα πηγαίνει καλά είναι ο βραζιλιάνος πρόεδρος.
Τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης του Μπολσονάρο αυξήθηκαν αμέσως μετά τη νοσηλεία του, με τον ακροδεξιό ηγέτη να απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα, ακόμα κι αν η Βραζιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο απολογισμό νεκρών από τον κορονοϊό, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Το ποσοστό των Βραζιλιάνων που αξιολογούν ότι η κυβέρνησή του είναι «πολύ καλή ή καλή» αυξήθηκε κατά 40% από 29% τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ εκείνων που βλέπουν την κυβέρνηση ως «κακή ή πολύ κακή» μειώθηκε στο 29% από το 38% προηγούμενης δημοσκόπησης, καταδεικνύει η έρευνα των CNI/Ibope που δημοσιεύτηκε προ ημερών.
Αν και ο Μπολσονάρο έχει βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων από επαγγελματίες υγείας διότι υποτίμησε τη σοβαρότητα της πανδημίας και αντιτάχθηκε στην επιβολή λοκντάουν προκειμένου να μη διακόψει τη λειτουργία της οικονομίας, το 50% των ερωτηθέντων λέει ότι εγκρίνει τους χειρισμούς του στη διακυβέρνηση της χώρας, σε σύγκριση με 41% τον Δεκέμβριο.
Βέβαια, η δημοσκόπηση υπενθυμίζει ότι η δημοτικότητα του Μπολσονάρο αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό χάρη στην έκτακτη οικονομική βοήθεια που δόθηκε στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και εργαζόμενους στην άτυπη οικονομία που έχασαν τα εισοδήματά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το ποσοστό εκείνων που «δεν εγκρίνουν» την κυβέρνηση του Μπολσονάρο μειώθηκε σε 41% από 53% τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του βραζιλιάνου προέδρου καταγράφει επίσης άνοδο, με το 46% των ερωτηθέντων να λέει ότι εμπιστεύεται τον Μπολσονάρο, σε σύγκριση με 41% τον Δεκέμβριο.
Το ποσοστό όσων δεν τον εμπιστεύονται μειώθηκε σε 51% από 56% τον Δεκέμβριο.
Pew: Μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας ο Τραμπ και οι ΗΠΑ
Αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία φυσικά είναι η εικόνα των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ.
Πριν από την πανδημία ήταν απλώς κακή, πλέον όμως είναι φρικτή, εξαιτίας της διαχείρισης του φονικού ιού από την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Pew σε περισσότερους από 13.000 ενήλικες που ζουν σε αναπτυγμένα κράτη, μεταξύ της 10ης Ιουνίου και της 3ης Αυγούστου, δείχνει ότι η διεθνής εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και τον πρόεδρό τους έχει καταποντιστεί σε όλα τα ζητήματα, αγγίζοντας τις ιστορικά χαμηλότερες επιδόσεις της χώρας σε αρκετές περιοχές του πλανήτη.
Στη (φίλα προσκείμενη) Βρετανία, θετική εικόνα για τις ΗΠΑ είχε το μόλις το 41% των πολιτών.
Στη Γαλλία, λιγότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είχε θετική άποψη για τις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό μόλις ξεπερνούσε το ένα τέταρτο στην περίπτωση των Γερμανών.
Τέτοιου είδους αντίληψη για τις ΗΠΑ είχε εμφανιστεί στις δύο χώρες για τελευταία φορά την εποχή της εισβολής στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι ο Τραμπ χαίρει της μικρότερης εμπιστοσύνης από όλους τους σημαντικούς παγκόσμιους ηγέτες.
Κατά μέσο όρο, το 16% όλων των συμμετεχόντων από τις 13 χώρες πιστεύει ότι ο Τραμπ «θα έκανε το σωστό για τις διεθνείς υποθέσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 23%, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ το 19%.
Οι πολίτες και των 13 χωρών συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ είχαν τη χειρότερη διαχείριση της πανδημίας.
Κατά μέσο όρο, μόλις το 15% θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει αντιδράσει σωστά στην κρίση.
Τη θετικότερη άποψη είχαν οι Ισπανοί, με το 20% να θεωρεί ότι η αντίδρασή τους ήταν σωστή.
Οι 13.000 ενήλικες που συμμετείχαν είχαν πολύ θετικότερη άποψη για τις επιδόσεις της δικής τους χώρας, του ΠΟΥ, της ΕΕ και, στις περισσότερες περιπτώσεις, της Κίνας.
Και όμως: η αύξηση των κρουσμάτων θα κάνει καλό στη δημοτικότητα κάποιων ηγετών
Τα ποσοστά αποδοχής κάποιων πολιτικών ηγετών (πρωθυπουργών και προέδρων) εμφάνισαν σε πρώτη φάση άνοδο εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά πως οι πολίτες τείνουν να συσπειρώνονται «γύρω από τη σημαία» σε περιόδους κρίσεων, κάτι που είχε γίνει αντιληπτό ήδη από τη δεκαετία του 1970.
Οι πολίτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν την τάση να νιώθουν πιο έντονο πατριωτισμό και να υποστηρίζουν τους ηγέτες τους σε εποχές εθνικής κρίσης, όπως πόλεμοι ή τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει σε διεθνές επίπεδο ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει επίσης στη διάρκεια μιας σοβαρής κρίσης δημόσιας υγείας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για τη δημοτικότητα 11 επικεφαλής κυβερνήσεων από διαφορετικές γεωγραφικά και πολιτισμικά χώρες (η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσά τους), καθώς επίσης 50 κυβερνητών πολιτειών των ΗΠΑ, στη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2020.
Διαπιστώθηκε ότι κέρδη στη δημοτικότητά τους –σε ορισμένες χώρες περισσότερο από ό,τι σε άλλες– είχαν ακόμη και ηγέτες όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς πριν από την πανδημία.
«Η πανδημία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα βοηθήσει μερικές εν ενεργεία κυβερνήσεις να κερδίσουν ξανά εκλογές», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Κάι Τσι Σαμ από τη Σιγκαπούρη.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη μελέτη, όταν έγιναν εκλογές στη Νότια Κορέα φέτος τον Απρίλιο, εν μέσω πανδημίας, το κυβερνών κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη Βουλή από το 1960.
Πόσο όμως μπορεί αυτό το φαινόμενο να διαρκέσει, είναι κάτι υπό διερεύνηση.
«Συλλέξαμε τα δεδομένα μας στη διάρκεια των πρώτων φάσεων της πανδημίας, συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στην ερώτηση σχετικά με το πόση διάρκεια μπορεί να έχει αυτή η επίδραση. Σαφώς δεν είναι κάτι που διαρκεί για πάντα, αλλά η διάρκεια μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως πόσο αποτελεσματικά ένας ηγέτης φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πανδημία», ανέφερε ο ψυχολόγος Τζόσουα Κόνραντ Τζάκσον από τη Βόρεια Καρολίνα.