Ο νέος προέδρος της Τυνησίας κρατά τη σημαία της χώρας μετά την ανακοίνωση των exit poll | REUTERS
Επικαιρότητα

Τυνησία: Με ψήφους και ισλαμιστών και αριστερών εξελέγη ο νέος πρόεδρος

Ο 61χρονος Κάις Σαΐντ, μακριά από κόμματα και μηχανισμούς προβολής στα ΜΜΕ, κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό που αγγίζει το 77%
Protagon Team

Ενας συνταξιούχος καθηγητής του Δικαίου, μακριά από κόμματα και μηχανισμούς προβολής στα ΜΜΕ, εξελέγη την Κυριακή νέος πρόεδρος της Τυνησίας με ποσοστό που αγγίζει το 77%, οκτώ χρόνια μετά τη τη λαϊκή εξέγερση που σηματοδότησε την αρχή της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης.

Τα επίσημα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν ακόμη, όμως τα δύο exit poll φέρουν τον Κάις Σαΐντ να κέρδισε καθαρά στον δεύτερο γύρο τον επιχειρηματία των μέσων ενημέρωσης Ναμπίλ Καρουί.

Την εξήγηση ίσως δίνουν τα στοιχεία του ενός exit poll: το 90% των εκλογέων 18 ως 25 ετών επέλεξε τον συνταξιούχο πανεπιστημιακό. Τον ψήφισε πολύ χαμηλότερο ποσοστό -το 49,2%- μεταξύ των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Σαΐντ ψήφισαν τόσο ισλαμιστές όσο και αριστεροί, παρότι ο ριζοσπαστικός αλλά κοινωνικά συντηρητικός λόγος του δεν μοιάζει συμβατός με τις θέσεις κανενός από αυτούς τους δύο πολιτικούς χώρους.

«Δεν έκανα παραδοσιακές υποσχέσεις, ούτε έχω παραδοσιακό πρόγραμμα», πάντως «νέες ιδέες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα» και σε κάθε περίπτωση «εισήλθαμε σε ένα νέο στάδιο της ιστορίας της Τυνησίας», δήλωνε τον Σεπτέμβριο, μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον οποίο είχε κερδίσει παρότι αναμετρήθηκε με βετεράνους της πολιτικής.

Ο 61χρονος καθηγητής χαρακτηρίζει τη νίκη του «νέα επανάσταση».

Οι κοινωνικά συντηρητικές απόψεις που εκφράζει -υπέρ της θανατικής ποινής, εναντίον της ομοφυλοφιλίας, εναντίον της αναγνώρισης της ισότητας ανδρών και γυναικών στα κληρονομικά, μεταξύ άλλων- φαίνεται πως προσέλκυσαν αρκετούς ισλαμιστές.

Ο Σαΐντ προτείνει να καταργηθεί η Βουλή ως έχει και να αντικατασταθεί από μια «δημοκρατία των πολιτών», μικρά τοπικά συμβούλια που θα επιλέγουν αντιπροσώπους βάσει χαρακτήρα και όχι κομματικής ένταξης, ώστε κατόπιν να αναδεικνύονται περιφερειακοί και εθνικοί αντιπρόσωποι. «Η εξουσία πρέπει να ανήκει απευθείας στον λαό», λέει.