Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - τώρα μιλάει με κολακευτικά λόγια για τον Αλ. Τσίπρα | EPA/HAYOUNG JEON
Επικαιρότητα

Τώρα ο Σόιμπλε υμνεί τον Τσίπρα: «Συμπεριφέρθηκε σαν statesman»

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών διατυπώνει θετική κρίση για τον έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά σε θέμα που αφορά την εξωτερική πολιτική
Protagon Team

Εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του στο Μακεδονικό αποδίδει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επισημαίνει κιόλας ότι αυτό έγινε παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών: «Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεμπλόκαρε τη σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός statesman. Ειδικά αφού υποχρεώθηκε να υποστεί την εσωτερική αντίδραση».

Η δήλωση περιλαμβάνεται σε αφιέρωμα της εφημερίδας Die Zeit στις ελληνικές εκλογές με τίτλο «Υπερβολικά επιτυχημένος για τους Έλληνες». Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί ότι «ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα του έξω από την κρίση, όμως οι ψηφοφόροι του δεν του συγχωρούν τα μέσα που μετήλθε».

Το άρθρο του Μίχαελ Τουμαν κάνει μια ιστορική αναδρομή από το 2015 ως σήμερα.

Ο συντάκτης θεωρεί ολέθριο λάθος την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάννη Βαρουφάκη, μιλάει για τον ενθουσιασμό των ερασιτεχνών που επικρατούσε στην αρχή στο Μαξίμου και κάνει ειδική μνεία στο «Οχι» που έγινε «Ναι» μετά το δημοψήφισμα.

Αναφέρεται στον «ερωτισμό της σύγκρουσης με την Ευρώπη» κατά την πρώτη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, το «νιετ» («όχι») της Μόσχας όταν η Αθήνα απευθύνθηκε στη Ρωσία για βοήθεια και την μετέπειτα αθέτηση των υποσχέσεων.

«Του Τσίπρα του είναι εύκολο να μιλάει αριστερά, όχι όμως και να ενεργεί αριστερά», επισημαίνει ο Τούμαν ενώ προσθέτει ότι «έμαθε γρήγορα και κατάφερε να εξαγάγει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από το μνημόνιο».

Προσθέτει ότι «ολοκλήρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξησε τους φόρους της μεσαίας τάξης, οδήγησε την χώρα του σε πλεονάσματα και αποκατέστησε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Το τίμημα όμως είναι βαρύ: χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η μεσαία τάξη εξαθλιώθηκε και 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα».