«Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο, που στη χώρα μας έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιληφθεί το μέγεθος του φαινομένου, ακολούθησε πολιτική που αποδυνάμωσε την κρατική παρέμβαση». Αυτό υποστήριξε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ύστερα από δυόμισι χρόνια και έπειτα από εκείνη την περιβόητη συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά και τη Σία Κοσιώνη, πριν από τις εκλογές του 2019, «επέστρεψε» στον ΣΚΑΪ, αυτή τη φορά για μια συνέντευξη στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι», με τους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.
Οπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε τον πειρασμό να επιτεθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «διαχειριστή της συμφοράς».
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι διαχειριστής της συμφοράς, κανονικός –είτε κυριολεκτικά, γιατί μόνο συμφορές έχουμε, είτε μεταφορικά. Ηρθε ως ο καλύτερος διαχειριστής, ο τεχνοκράτης, που έχει γνώσεις και έχει αποτύχει», είπε, επισημαίνοντας την κρίση της ακρίβειας αλλά και τους θανάτους της πανδημίας.
Ως προς την ακρίβεια, κάνοντας αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι όταν και αν επιστρέψει στην εξουσία, η ΔΕΘ θα παγώσει τα τιμολόγια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας με διαστάσεις μονιμότητας, που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε βαθμό που δημιουργεί σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό πρόβλημα».
«Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης», είπε και πρόσθεσε ότι «επί 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τον λογαριασμό του ρεύματος. Αντίθετα, μειώσαμε τον ΦΠΑ της ενέργειας στον κατώτατο συντελεστή το ’19». Ανέφερε ότι είμαστε μεταξύ των τριών πιο ακριβών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση, η ΔΕΗ θα ανακτήσει το «Δ» (δημόσια) στη λειτουργία της. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι. Πρόσθεσε ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέρα από το να υπάρξει και ισχυρή επιδοματική στήριξη, ενώ σχολίασε ότι «θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη αν είχαν επιλεγεί άλλες πολιτικές».
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ (800 ευρώ), ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης που δεν τη θέλει, αλλά ένα λόμπι ισχυρό επιχειρηματιών που είναι προσανατολισμένοι στην αύξηση του κέρδους και στη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Ο ίδιος είπε ότι προφανώς και θα στηρίξει αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, αν το αποφασίσει η κυβέρνηση. «Αυτό που λέω είναι πως είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε φοροελάφρυνση, αλλά αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι πολύ λίγα και για λίγους», προσέθεσε.
Σε πιο πολιτικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν… πρόλαβε να εφαρμόσει τα όσα υποσχόταν. Εμείς ως κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019 δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις. Δεν πρόλαβε να δει ο μέσος πολίτης αλλαγή στην τσέπη του, υποστήριξε και κάνοντας την αυτοκριτική για τις πολιτικές του το 2015-19, είπε:
«Επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα τη μεσαία τάξη και το πληρώσαμε, αλλά από την άλλη εμείς βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίζαμε το χρέος, στηρίζαμε τους αδύναμους».
Εκλογές και συνεργασία με Ανδρουλάκη
«Ζήτησα εκλογές στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ακριβώς μετά την αποκάλυψη για την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα, που διέψευδε τις αναφορές του Πρωθυπουργού ότι είναι το ίδιο να νοσηλεύεσαι μέσα και έξω από τις ΜΕΘ», είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για το τι άλλαξε και ζητά εκλογές.
«Ζητάμε εκλογές γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, την κοινωνική συνοχή. Επρόκειτο για μια κομβική μεταστροφή στη διαχείριση της πανδημίας από τον Πρωθυπουργό αυτό που ζούμε.
»Η κυβέρνηση έχει αποτύχει απολύτως στη διαχείριση της πανδημίας, είναι διαχειριστής της συμφοράς, έχει μεγάλη αδυναμία να τη διαχειριστεί», είπε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, εμφανίστηκε ανοιχτός για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνώνται με συστήματα απλής αναλογικής και κυβερνήσεις συνεργασίας, είπε.
«Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, η διαχωριστική γραμμή είναι από τη μία πλευρά αυτή που προτάσσει την κυριαρχία των αγορών και, από την άλλη, η πολιτική, που θέλει ένα ισχυρό ανθρώπινο κοινωνικό κράτος. Η δεύτερη άποψη εκφράζεται από τις προοδευτικές δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι δεν τον ανησυχεί η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής και σημείωσε: «Το μέτωπό μας είναι ο Μητσοτάκης, το έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, είμαι ανοιχτός σε συνεργασία».
Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Πολάκη ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις που διατυπώνει, ωστόσο είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις.
«Σε αρκετούς συντρόφους μου υπάρχει η άποψη ότι για να αντιμετωπίσεις ένα διεφθαρμένο κράτος, πρέπει να στήσεις αντίστοιχους μηχανισμούς. Διαφωνώ κάθετα. Αυτό είναι το γήπεδο του αντιπάλου. Οχι, δεν με εκφράζει αυτή η άποψη» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ΣΚΑΪ και μια μονομαχία με Μητσοτάκη
Σε ερώτηση γιατί παραμένει ο κ. Πολάκης στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι «θα ακούγονται όλες οι απόψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό κόμμα», ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να συζητήσουν «εδώ, στον σταθμό σας».
Η σχέση του κ. Τσίπρα με τον ΣΚΑΪ, εξάλλου, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα θέματα της συνέντευξης. Δεν έχει ξεχαστεί το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Κουμουνδούρου στο συγκεκριμένο κανάλι, επειδή τολμούσε να κάνει ρεπορτάζ για τη συμφορά στο Μάτι, ούτε και η πολυσυζητημένη προεκλογική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο κανάλι τον Ιούλιο του 2019 –«έδωσα τη “μάχη του ΣΚΑΪ”» έλεγε τότε.
Τώρα ο κ. Τσίπρας είπε:
«Οταν με προσκαλείτε, έρχομαι. Αργησα λίγο, αλλά δεν υπήρξε ποτέ επιλογή να μην έρθω» είπε σχολιάζοντας ότι έχει αρκετό καιρό να εμφανιστεί στον ΣΚΑΪ.
Σημείωσε για τον ΣΚΑΪ πως θεωρεί ότι έχει έντονη άποψη, αλλά είναι δικαίωμά του, όπως είπε. Σχεδόν όλοι οι σταθμοί διαμορφώνουν μια μεροληπτική στάση, συμπλήρωσε, δεν υπάρχει άλλη άποψη, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Ο ΣΚΑΪ έχει επιλέξει να λέει ότι έχει ταυτότητα και είναι δικαίωμά του», επανέλαβε.
«Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι υπάρχει ένα έλλειμμα πλουραλισμού, δεν το χρεώνω σε σας, είναι μεγάλη συζήτηση το πού χρεώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.