Ο Αλέξης Τσίπρας ποζάρει με ύφος στον φακό του Reuters, στη φωτογράφιση που έγινε στο περιθώριο του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Andrew Kelly
Επικαιρότητα

Ο Τσίπρας ποζάρει στο Reuters – και μιλάει για επιστροφή στις αγορές

Συνέντευξη αλλά και φωτογράφιση (!) του Πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν. Τι είπε για το χρέος, την αξιολόγηση και τη... γραβάτα που θα φορέσει «αν η Ελλάδα λάβει ελάφρυνση του χρέους».
Protagon Team

Επειτα από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης και από τη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να περιγράψει μια πορεία ανάκαμψης της χώρας σε συνέντευξή του στο Reuters. Σε αυτή τη συνέντευξη, για τις ανάγκες της οποίας φωτογραφήθηκε σε διάφορες χαρακτηριστικές και μάλλον ασυνήθιστες για το προφίλ του πόζες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο θετικού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τη φετινή χρονιά και «μερικής» επιστροφής στις αγορές ομολόγων το 2017.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα έσοδα της κυβέρνησης και οι εισροές του τουρισμού είναι αξιοσημείωτα και πως η Ελλάδα είναι ικανή να καταγράψει ανάπτυξη από 0,2% ως και 0,4%, κατά πολύ μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της Eurostat, που έδειχνε συρρίκνωση στο 0,3% Σε ερώτηση για το αν η χώρα μπορεί να εκπληρώσει και την αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2017, που ανέρχεται στο 2,7%, απάντησε πως μέχρι τώρα έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις για το 2016 και το ίδιο αναμένει και για την επόμενη χρονιά. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως αυτή η πρόοδος εξαρτάται από το αν θα υπάρξει επιστροφή ξένων επενδύσεων.

Ο Πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του, ελπίζει πως στους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το οποίο έχει αποκλειστεί έως τώρα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Εάν συμβεί αυτό, εκτίμησε, θα μπορέσει τότε να γίνει δοκιμή του ενδιαφέροντος των αγορών για το ελληνικό χρέος . «Νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα, ότι είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων», σημείωσε.

Κοιτάζοντας από το παράθυρο της σουίτας όπου έγινε η συνέντευξη. Σχολίασε πως το δικό του δωμάτιο ήταν «πολύ μικρότερο, δίχως θέα» (REUTERS/Andrew Kelly)

Η Ελλάδα, η οποία έχει το μεγαλύτερο δανειακό χρέος στην Ευρωζώνη, έχει δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ πάνω από 175%. Ενα διόλου ευκαταφρόνητο εμπόδιο αποτελεί το εάν η ελάφρυνση του χρέους θα συμβεί πριν από τις γερμανικές εκλογές το 2017, σχολιάζει το Reuters. Η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, υπό πολιτική πίεση από την ευρωπαϊκή κρίση του μεταναστευτικού και εσωτερική εχθρότητα στις επαναλαμβανόμενες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, έχει μπροστά της την πρόκληση των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του 2017, αλλά δεν έχει δηλώσει ακόμα εάν θα είναι υποψήφια για τέταρτη φορά, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Ο Πρωθυπουργός φωτογραφήθηκε σε σουίτα ξενοδοχείου, ενώ σχολίασε πως το δωμάτιό του ήταν «πολύ μικρότερο και δίχως θέα». Φορώντας μπλε κοστούμι, δίχως γραβάτα, επανέλαβε χαμογελώντας πως θα φορέσει γραβάτα «αν η Ελλάδα λάβει ελάφρυνση του χρέους».

«Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν αφορά μόνο γραβάτες», συνέχισε. «Θα αλλάξει τη δυνατότητα μιας χώρας που έχει περάσει πολλά, να αποκτήσει πραγματικά μια σοβαρή οικονομική ανάκαμψη», υποστήριξε συμπληρώνοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά, άσχετα με τα εσωτερικά θέματα και τις εκλογικές διαδικασίες κάθε χώρας. Πρέπει να κοιτάξουμε τα κοινά ενδιαφέροντά μας και όχι τα προβλήματα του μικροπολιτικού επιπέδου».

Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αναμένει να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου ότι η πρώτη αξιολόγηση είχε καλύψει τα πιο ακανθώδη θέματα.

«Από εδώ και στο εξής, κάθε αξιολόγηση θα είναι καθοριστική, αλλά ευκολότερη από την τελευταία», είπε. «Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως κρίνει εφικτή μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο «πρέπει να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφερόμενος στη νομοθεσία και τις δικαστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τους νόμους της ΕΕ. «Δεν νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμβιβασμό στα θέματα αυτά», εκτίμησε.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα ήλπιζε σε ένα ξεκάθαρο σήμα από τους δανειστές της τον περασμένο Μάιο, ότι η κρίση είχε ξεπεραστεί, αλλά στην ουσία δήλωσαν ότι «διαφωνούμε με τα μέτρα του χρέους, περιμένετε μέχρι το τέλος του χρόνου». «Αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα», συμπλήρωσε. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας το κατανοούν αυτό και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δώσει λύση, ώστε να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση και η οποία μετά θα ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές».