Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά άσκησε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Οπως είπε, η κυβέρνηση κινείται με το «βλέποντας και κάνοντας» κατηγορώντας την ότι δεν έχει στρατηγική.
Σχολιάζοντας τον διπλωματικό πυρετό για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «αν είναι αληθές, να το χαιρετίσω, είναι θετικό να υπάρξει» και συμπλήρωσε πως «πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν, να πάμε στο διεθνές δικαστήριο». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση».
Την ίδια ώρα, έθεσε το ερώτημα αν υπήρξαν ανταλλάγματα για την απόσυρση του «Oruc Reis» και την έναρξη των διερευνητικών, σχολιάζοντας «μακάρι αυτό να το έκανε από μόνος του ο Ερντογάν». Μάλιστα, διερωτήθηκε για το περιεχόμενο της «συμφωνίας» στο Βερολίνο και σημείωσε ότι το μείζον ερώτημα είναι «αν η ατζέντα των διερευνητικών, θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016».
Ερωτηθείς για την πανδημία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει ενδεχόμενο δεύτερο lockdown, απάντησε ότι «θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε όμως ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε τον χρόνο που του έδωσε ο κόσμος με τη στάση του για να ενισχύσει το ΕΣΥ και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανακοινώνεται ότι μένουν μόνο 22 κλίνες ΜΕΘ αδιάθετες στην Αττική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η πρόταση που καταθέσαμε, πέρα από το ότι είναι κοστολογημένη, ακουμπά στις δυνατότητες που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Αν η κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις που καταθέσαμε από τον Μάρτιο με τα δύο προγράμματα Μένουμε Όρθιοι σήμερα η ύφεση θα ήταν χαμηλότερη», επέμεινε ο κ. Τσίπρας.
Είπε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε χθες είναι αναγκαίες, γιατί, πρώτον, διασώζουν την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και, δεύτερον, γιατί σε κρίσιμες στιγμές αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να ξοδέψει γιατί αν δεν το κάνει κινδυνεύει να βουλιάξει η ζήτηση και η προσφορά. Σημείωσε ότι η απάντηση είναι πως ναι, μπορούν να ξοδευτούν τώρα χρήματα, γιατί υπάρχουν και γιατί υπάρχει και πρόσβαση στις αγορές. «Δεν είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, έχουν άλλο πολιτικό σχέδιο», είπε για την κυβέρνηση, θέτοντας το ερώτημα τι νόημα έχει να διατηρηθούν τα «πυρομαχικά» αν είναι να έχει διαλυθεί η οικονομία εν τω μεταξύ. Υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι τα «πυρομαχικά» να χρησιμοποιηθούν για διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις που θα έχουν αντέξει, «αυτή είναι η ανοσία αγέλης».
«Δεν μου επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου να ζητήσω εκλογές»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και γιατί ο ίδιος δεν ζητάει κάλπες, αφού η κυβέρνηση, κατά την άποψή του, τα πηγαίνει τόσο άσχημα.
«Αν δεν ήμασταν σε συνθήκες πανδημίας, αν δεν ήταν τόσο κρίσιμες οι συνθήκες, τότε μπορεί και να ζητούσα. Ωστόσο δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές του κόμματός μας, σε συνθήκες που αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί να ζητήσω εκλογές. Οι αρχές μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν. Είμαστε εδώ, καταθέτουμε τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας αλλά έχω μία αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και στη χώρα», απάντησε
Παράλληλα όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη και αιφνιδιασμό τυχόν επιλογή του κ. Μητσοτάκη να πάει σε πρόωρες εκλογές, «γιατί αυτό θα συμβεί από τη δυσκολία αντιμετώπισης των προβλημάτων που διογκώνονται εξαιτίας της πολιτικής του».
Σημείωσε δε ότι οι εξελίξεις υποχρεώνουν το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να ξεπεράσει την περίοδο «αναστοχασμού» και «αυτοκριτικής» μετά την ήττα των 9 μονάδων στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Μάλιστα, αναφερόμενος στο γιατί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση δεν έχει κοινωνικό αντίκτυπο και δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ειδών και ειδών έρευνες και μετρήσεις. Υπάρχουν έρευνες που παραγγέλνονται για να διαπιστώσεις τις τάσεις κοινωνίας και αυτές που παραγγέλνονται για να διαμορφώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις που έδειχναν στην προηγούμενη φάση της πανδημίας ότι ο ελληνικός λαός συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της απώλειας της ανθρώπινης ζωής από την πανδημία, σήμερα δείχνουν ότι οι τάσεις αλλάζουν με ραγδαίο τρόπο».