Τα χέρια σφίχτηκαν γερά, οι συμφωνίες για τις συνεργασίες έκλεισαν | Andrea Bonetti / SOOC
Επικαιρότητα

Νταβούτογλου: «Σημεία που θεωρείτε παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις»

Σε εφ' όλης της ύλης εξελίχθηκε η συνάντηση Νταβούτογλου – Τσίπρα στη Σμύρνη. Πέραν του Προσφυγικού και των εμπορικών σχέσεων, συζητήθηκαν το Κυπριακό, η ένταση στο Αιγαίο, οι εξοπλισμοί και το ενεργειακό
Protagon Team

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Σμύρνη. Στην ανανέωση και επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας που έχουν εδώ και χρόνια Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή στη γείτονα των παράτυπων μεταναστών που περνούν στη χώρα μας, κατέληξαν οι δύο πολιτικοί άνδρες.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ελληνοτουρκικής Συνεργασίας, που πραγματοποιείται από το μεσημέρι της Τρίτης, οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να υιοθετήσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που λαμβάνονται αυτό τον καιρό στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σημειωτέον ότι η συμφωνία για τους παράτυπους μετανάστες είχε ατονίσει στο πρόσφατο παρελθόν. Στη συζήτηση κυρίαρχο θέμα προφανώς και ήταν το Προσφυγικό, αλλά υπήρξαν διμερείς συμφωνίες σε θέματα τουρισμού, εμπορίου και συγκοινωνιών και σε επίπεδο ραδιοτηλεοπτικών μέσων και πιο αναλυτικά συμφωνία συνεργασίας ΑΠΕ με το πρακτορείο Ανατολού.

Τσίπρας: «Δεν είναι οι χώρες υπεύθυνες για το Προσφυγικό»

Ο έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Νταβούτογλου για την φιλοξενία στη Σμύρνη «το μπαλκόνι της Μικράς Ασίας προς το Αιγαίο» και υπογράμμισε το βάρος που συμβολίζει αυτή η ιστορική πόλη και που στη μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει την προσφυγιά και εικόνες γνώριμες, σε σχέση με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας και στο Αιγαίο.

«Η Σμύρνη είναι όμως και μια πόλη που συμβολίζει το εμπόριο και την αδελφοσύνη στο Αιγαίο», είπε και πρόσθεσε ότι «το σημερινό συμβούλιο, μας έδωσε την ευκαιρία για να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις μεταξύ μας σχέσεις».

«Αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε την έναρξη σύνδεσης αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας και Αγκυρας, συμφωνήσαμε σε μνημόνιο συνεργασίας με τη Σμύρνη και Θεσσαλονίκη. Συμφωνήσαμε επίσης να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον τομέα των σιδηροδρομικών συνδέσεων». «Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Σήμερα η Σμύρνη και τα παράλια της Τουρκίας και όλα τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Εκτυλίσσεται ένα απίστευτο δράμα ανθρώπων που φεύγουν κυνηγημένοι από τη χώρα τους για να σωθούν και γίνονται θύματα διακινητών. Εγώ και ο Αχμέτ δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή. Το πρόβλημα, αυτό θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασίας και εμείς θα συνεργαστούμε για να συμβεί. Θα πρέπει, όμως, να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία και παράλληλα να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε μεγάλη τεχνολογία οπλικών συστημάτων ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και, αλήθεια, τι θα κέρδιζε κάνεις μας, αν ο ένας στρεφόταν απέναντι στον άλλο;

Αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας. Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι το πρόβλημα για το προσφυγικό αλλά θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους αλλά δεν θα δεχθούμε τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που θέλουν μια καλύτερη ζωή γι’ αυτό και προωθούμε από κοινού έναν μηχανισμό μόνιμης οδού των προσφύγων, μια μόνιμη ροή προς τις χώρες της ΕΕ, παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων οδών. «Γι’ αυτό προωθούμε από κοινού μόνιμη ροή προς τις χώρες της Ε.Ε. ταυτόχρονα λαμβάνοντας μέτρα κατά των παράνομων μεταναστών».

Εκτίμησε ότι η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στέλνει μήνυμα σε μετανάστες που προέρχονται από τρίτες χώρες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη.

«Συζητήσαμε για το Κυπριακό, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασα στον κ. Νταβούτογλου με ειλικρίνεια την ανησυχία της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος και το λέω πως αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Αχμέτ Νταβούτογλου: Μοιραζόμαστε τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «πολύ σημαντικές συνομιλίες», ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω του Προσφυγικού, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί συχνά με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του για μία νέα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών έκανε λόγο για αποφασιστικότητα να προωθηθούν μέτρα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης. Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν, εξάλλου, την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Αγκυρας – Αθήνας. Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, ενώ εξέφρασε τη θέλησή του να συνεχιστούν οι εκατέρωθεν επενδύσεις, σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο. Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, την επομένη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, τα αίτια της οποίας πηγάζουν στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να λυθούν. Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους για το προσχέδιο της ΕΕ, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως την Τρίτη έγινε μια φονική επίθεση κατά την οποία δύο Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και μπορούμε και καταλαβαίνουμε πως το ισλαμικό κράτος δεν έχει καμία σκέψη για εκεχειρία γι’ αυτό και εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Χθες στη Σύνοδο Κορυφής ελήφθησαν αποφάσεις. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι όταν βλέπουμε πτώματα παιδιών στις ακτές της χώρας μας γι’ αυτό και πρέπει να βάλουμε τις πλάτες μας όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους.

Το πλήθος των μεταναστών στα στρατόπεδα στην χώρα μας αυξάνεται συνεχώς γι’ αυτό και συζητήσαμε με την ΕΕ για 10.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στην Ευρώπη και επίσης το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων που έχουμε αιτηθεί από τη Γερμανία θα είναι μια έξτρα βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Πρόκειται για τις ζωές αθώων ανθρώπων και δεν πρόκειται να εκμεταλλευτούμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους».

Παραβιάσεις, παραβάσεις και casus belli

Ερωτηθείς για τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις ο κ. Νταβούτογλου είπε πως «μπορεί οι δύο χώρες να έχουν πολλά ζητήματα ανάμεσά τους, αλλά μπορούμε και τα συζητάμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο.

Οι εχθρικές πολιτικές δεν μας προσέφεραν τίποτα αλλά, αντιθέτως, μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα. Δεν αφήνουμε τα άλλα θέματα στην άκρη τώρα που συζητάμε για το Προσφυγικό. Οσον αφορά στις εναέριες παραβιάσεις, για εσάς τα σημεία που φαίνονται παραβιάσεις δεν είναι για εμάς και αντιστοίχως το ίδιο ισχύει και για εσάς. Χωρίς να παίρνουμε το ρίσκο για οποιοδήποτε λάθος που “Θεός φυλάξοι” μπορεί να συμβεί, στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης. Για το casus belli δηλώνω επίσημα πως η Τουρκία δεν έχει καμιά στρατηγική επίθεσης στην Ελλάδα και το ίδιου ελπίζω ισχύει για την Ελλάδα. Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως τo casus belli είναι ένα κατάλοιπο μιας άλλης εποχής.

Οι (φιλικές) λεπτομέρειες μιας ομιλίας

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τον τούρκο ομόλογό του «φίλο Αχμέτ», τον ευχαρίστησε δύο φορές για τη στάση του και αναφέρθηκε στο Αιγαίο τουλάχιστον 3 φορές με τη φράση «η θάλασσά μας».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επίσης ευχαρίστησε τον έλληνα ομόλογό του, τον οποίο αποκάλεσε «αξιότιμο Αλέξη Τσίπρα» δύο φορές και δήλωσε ότι έδειξε αποφασιστικότητα να λυθούν τα προβλήματα του Κυπριακού και του Αιγαίου.