Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη | Alpha
Επικαιρότητα

Τσίπρας: «Θα δούμε» τι θα κάνουμε αν πει όχι η Γαλλία στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας

Ενας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγαλμένος από τα παλιά –που υπόσχεται νέα διαπραγμάτευση για συμφωνηθέντα χωρίς να ξέρει τι θα γίνει αν η άλλη πλευρά αρνηθεί– εμφανίστηκε στον Alpha. Κατά τα άλλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σφύριξε τη λήξη» της πανδημίας χωρίς να ακούσει τους επιστήμονες
Protagon Team

Ηταν ένας Αλέξης Τσίπρας βγαλμένος από το 2014. Οταν υποσχόταν ότι έχει όλες τις λύσεις, κατηγορούσε την κυβέρνηση για τα πάντα και φυσικά υποσχόταν επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα. Απλώς τώρα δεν είναι τα μνημόνια που δήθεν θα έσκιζε σε μια νύχτα καθώς «θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν», αλλά το σύμφωνο με τη Γαλλία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα το αλλάξει όταν ξαναέλθει στην εξουσία. Και αν πουν οι Γάλλοι «όχι». Ε, τότε «θα δούμε», η απάντηση, που θυμίζει πια ξεκάθαρα την περιπέτεια του 2015…

Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ το βράδυ της Τρίτης ήταν πάντως εφ’ όλης της ύλης. Δηλαδή γενική κριτική στην κυβέρνηση. Από την πανδημία ως τις δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για «μικροπολιτική σκοπιμότητα» στη στρατηγική του για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση «παρακάμπτει τους επιστήμονες» και «εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας» για τους εμβολιασμένους.

Εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «χάνεται περίπου ένα χωριό κάθε εβδομάδα» από τον κορονοϊό. Επανέλαβε ότι από τον Αύγουστο βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, και παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση «έχει σφυρίξει τη λήξη» της πανδημίας.

«Αν είχαν ουσιαστική ενίσχυση στο ΕΣΥ και ένα σοβαρό εμβολιαστικό πρόγραμμα, που να έπειθε τους πολίτες, δεν θα είχαμε αυτό το χάλι», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια καμπάνια που «δεν είχε στόχο να πείσει τους πολίτες» να εμβολιαστούν, αλλά «να αποτελέσει το όχημα προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποκτήσει ερείσματα σε μέσα ενημέρωσης».

«Πρέπει πρώτα-πρώτα να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι η πολιτική που ακολούθησε όλους τους προηγούμενους μήνες, η πολιτική τού να βαυκαλίζεται και να ωραιοποιεί μια πραγματικότητα, θέλοντας να πάρει τα εύσημα ότι νίκησε την πανδημία, ήταν αποτυχημένη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι στην όλη στρατηγική του «είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το μικροκομματικό, μικροπολιτικό όφελος».

Σε ερώτημα για τις επικρίσεις από τον κ. Μητσοτάκη ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση λέγοντας σε όλα «όχι», ο κ. Τσίπρας το αρνήθηκε, φέρνοντας ως παραδείγματα την πρότασή του για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Στις φυσικές καταστροφές, είπε ακόμη, «δεν βγήκα στα κεραμίδια όπως ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση, αλλά κατέθεσα προτάσεις».

«Πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να καταλάβει ότι έχει ευθύνες. Οταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα πήγαμε καλά, του το αναγνωρίσαμε, το πιστώθηκε. Οταν δεν πηγαίνει καλά, δεν πρέπει να το χρεωθεί; Φταίνε οι πολίτες, ο Τσίπρας, ο Πολάκης;» ρώτησε.

Τόνισε ακόμη ότι δεν άνοιξε πόλεμο με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά ζήτησε διερεύνηση για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και επιχείρησης χειραγώγησης της κοινής γνώμης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε ερώτημα γιατί δεν δέχεται εξεταστική από το 2015, απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, γιατί δεν έδωσε δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ ή σε δημοσκοπικές εταιρείες». Η πρόταση ήταν συγκεκριμένη, για τη λίστα Πέτσα που έδωσε χρήματα σε ΜΜΕ χωρίς κριτήρια, είπε. «Θέλει ο κ. Μητσοτάκης να εξεταστεί και άλλη εταιρεία; Να εξεταστεί. Θέλει και κάποια άλλη υπόθεση από το παρελθόν να ερευνηθεί; Να γίνει. Αλλά να πει συγκεκριμένα», είπε.

Τέλος, για τις πρόωρες εκλογές επικαλέστηκε και το ότι υπήρξε Πρωθυπουργός λέγοντας: «Μπορώ να σας πω ότι ένας Πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές για δύο λόγους: Είτε γιατί είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει είτε γιατί βλέπει την κατάρρευση να έρχεται και πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά στο δεύτερο σενάριο».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, πάντως, είχαν οι αναφορές του κ. Τσίπρα στο αμυντικό σύμφωνο Ελλάδας – Γαλλίας, το οποίο ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ψηφίσει όταν αυτό ήρθε στη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι εφόσον επιστρέψει στην εξουσία θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους Γάλλους. Και στη δημοσιογραφική ερώτηση τι θα γίνει αν οι Γάλλοι αρνηθούν, απάντησε ένα… «θα δούμε!».

Ακολουθεί ο διάλογος του κ. Τσίπρα με τον κ. Σρόιτερ.

Τσίπρας: «Ελπίζω να μας ακούν και οι Γάλλοι. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα διεκδικήσω από τη Γαλλία, είναι να υπάρξει μια σαφής διευκρίνιση ότι θα σταθούν δίπλα μας με κάθε τρόπο και όχι ανακοινώσεις, ότι δεν περιλαμβάνεται η ΑΟΖ.

»Το δεύτερο πράγμα, ότι θα διεκδικήσω να υπάρξει μια αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα, διότι έχουμε φρεγάτες οι οποίες δεν κατασκευάζεται ούτε μία από αυτές ,ούτε ένα ευρώ δεν θα πέσει στην ελληνική πολεμική βιομηχανία. Τα ναυπηγεία μας θα μαραζώσουν, θα κλείσουν. Αλλά το πρώτο που θα επαναδιαπραγματευτώ είναι η κατασκευή των φρεγατών στην ελληνική πολεμική βιομηχανία.

Σρόιτερ: Κι αν δεν τα δεχθούν αυτά;

Τσίπρας: Το τρίτο που θα θέσω, ως κρίσιμο αίτημα, όχι ως αίτημα, ως διατύπωση κατηγορηματική, είναι ότι δεν έχουν δουλειά Έλληνες στρατιώτες στην εμπόλεμη ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής, στο Σαχέλ. Εκεί απ’ όπου η ίδια η Γαλλία σιγά σιγά, σταδιακά απομακρύνεται και όπου τα τελευταία 6 χρόνια είχαμε 53 φέρετρα Γάλλων στρατιωτών. Αυτό λοιπόν θα είναι de facto, η θέση μας. Και ας το γνωρίζει και η γαλλική κυβέρνηση, για την οποία εγώ περισσότερο από κάθε άλλον πρωθυπουργό, βρέθηκα δίπλα και ήμασταν με τον Ολάντ και με τον Μακρόν σε μια αγαστή συνεργασία.

Σρόιτερ: Ξέρετε καλύτερα από μένα ότι σε μια διεκδίκηση είτε πετυχαίνεις, είτε δεν πετυχαίνεις. Αν ακούσετε ένα όχι;

Τσίπρας: Σημαντικό είναι να το διεκδικήσεις όμως.

Σρόιντερ: Σωστό. Αλλά το σημαντικό πέρα από τη διεκδίκηση είναι και το δια ταύτα. Στο δια ταύτα;

Τσίπρας: Ας το διεκδικήσουμε εμείς και θα δούμε την απάντηση και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε, κύριε Σρόιτερ. Σε κάθε περίπτωση όμως, αντιλαμβάνεστε ότι η δική μας αντίληψη, δεν θα κοροϊδέψουμε τον ελληνικό λαό, η δική μας αντίληψη δεν είναι όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας “θα βάλω βέτο στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση“ και μετά να βγαίνει και να λέει “θα τιμήσω τη συμφωνία” που ήταν προδοτική».