«Η Νέα Δημοκρατία είναι ένας εσμός ακροδεξιών και πορφυρογέννητων που δεν επιθυμούσαν να κλείσει η συμφωνία» είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, λέγοντας ότι μας οδηγεί πιο κοντά στο τέλος της κρίσης και της επιτροπείας. Ωστόσο, όπως είπε, κύκλοι και στην Ελλάδα δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση στο κυβερνητικό έργο που, μεταξύ άλλων, σκοπεύει να αναδείξει τα σκάνδαλα και τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Οπώς είπε, «πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ αποκρούστηκαν οι πιέσεις για θεσμοθέτηση της εργοδοτικής ανταπεργίας και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων».
Παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι ούτε θα επιλέγαμε ποτέ εμείς να λάβουμε», πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση πέτυχε να υπάρξουν και ισοδύναμα αντίρροπα μέτρα που «θα αφορούν την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μετά τη Μάλτα «ανοίγει ο δρόμος επιτέλους και για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», γεγονός που «θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, ότι η κρίση είναι πλέον πίσω μας, τα καταστροφικά σενάρια αποτελούν παρελθόν και η οικονομία έχει κάθε εχέγγυο να αναπτυχθεί».
Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Κώστα Σημίτη λέγοντας ότι «μετά από πάνω από 10 χρόνια σιωπής εμφανίστηκε στον δημόσιο βίο, δείχνοντας να μην έχει καταλάβει τι έγινε επί πρωθυπουργίας του, ούτε το σύστημα που εξέθρεψε».
Τέλος, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019. «Ο ελληνικός λαός θα έχει το 2019 τη δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει την περίοδο της καταστροφής από το 2010 έως το 2014 και την περίοδο που θα χουμε καταφέρει μέσα από μάχες να βγάλουμε τη χώρα από το πρόγραμμα».
Με μικρές ενστάσεις και τη διαφοροποίηση 13 μελών της Κεντρικής Επιτροπής υπερψηφίστηκε η συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση στο Eurogroup της Μάλτας. Σε κείμενο, το οποίο δεν ετέθη προς ψηφοφορία, τα 13 μέλη εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή των αντίμετρων, ενώ ασκούν κριτική και σε υπουργούς όπως οι Ν. Τόσκας και Χ. Σπίρτζης
ΝΔ: «Ο ορισμός της προπαγάνδας»
«Ο κ. Τσίπρας αναλώθηκε σε μια ομιλία – ορισμό της προπαγάνδας σε πλήρη απόσταση από τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες», παρατηρεί η Ν.Δ.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν είπε «ούτε μια λέξη για τη φτώχεια που εξαιτίας του αυξήθηκε αυτά τα δυο χρόνια. Ούτε μια λέξη για την άγρια υπερφορολόγηση όλων των Ελλήνων και τη νέα μείωση των συντάξεων που ο ίδιος συμφώνησε. Ούτε μια λέξη για τους ανέργους που χάνουν την ελπίδα τους».
«Και όλα αυτά», συμπληρώνεται, «γιατί ο ίδιος επέλεξε τόσους μήνες να παριστάνει ότι διαπραγματεύεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Όλα αυτά γιατί η κυβέρνησή του αρνείται δογματικά τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία».
Σύμφωνα με τη ΝΔ, «ο κ. Τσίπρας εισπράττει όλο και περισσότερο την αγανάκτηση και την περιφρόνηση όλων των Ελλήνων».