Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην παρέμβασή του για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS | «Στέγη»
Επικαιρότητα

Τσιόδρας: Το HIV/AIDS λειτούργησε ως πυξίδα για τον κορονοϊό

Σε εκδήλωση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» στη «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση έκανε παρέμβαση ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε για το στίγμα που δημιουργούν οι ασθένειες και πόσο αρνητικές είναι οι συνέπειες που μπορεί να έχει
Γιάννης Δεβετζόγλου

Για τρίτη χρονιά στη «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν στο πλαίσιο του «Ι’m Positive» για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή, σε μία ανοιχτή συζήτηση, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή». Παρέμβαση έκανε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Η εμπειρία του καθηγητή με τον ιό HIV ξεκινάει με την ειδίκευση του σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ και ακολουθεί με τη μεταδιδακτορική του εργασία για τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με τη θεραπεία του HIV. Συνεχίζει με την επαγγελματική του διαδρομή ως καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και ειδικός σύμβουλος και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το στίγμα που είχε διαπιστώσει και στην αρχή της ιατρικής του σταδιοδρομίας ο καθηγητής, δημιουργείται τη συγχρόνως με τη στιγμή της διάγνωσης για τους οροθετικούς, κάτι που βλέπει να συμβαίνει και στην πανδημία του κορονοϊού, όπως είπε.

«Είναι πολλαπλές οι μορφές βίας που έχω δει αυτούς τους μήνες. Υπήρξε ξενοφοβία, που ήταν έντονη στην αρχή, όταν ο κορονοϊός ταυτίστηκε με αλλοδαπούς και θεωρήθηκε εισαγόμενος. Καταγράφηκαν επιθέσεις σε επαγγελματίες υγείας. Καταγράφηκε φυσική και λεκτική βία σε ασθενείς με κορονοϊό. Το στίγμα που υπάρχει σε αυτήν τη νόσο έχει ομοιότητα με αυτό που υπήρχε και στο AIDS» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, απεύθυνε παράκληση προς τους πολίτες και την πολιτεία να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές. «Το στίγμα εκθέτει τους ασθενείς σε απομόνωση και στέρηση της πρόσβασης στην περίθαλψη και τη θεραπεία» είπε.

Από τα δεξιά: Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και Λυδία Παπαϊωάννου

Την ίδια στιγμή μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του συνομιλητές σημεία από τη διδακτορική διατριβή του για τη λοίμωξη που τιμάται σήμερα παγκοσμίως, αλλά και την εμπειρία του με τις ατέλειωτες ώρες που διάβαζε τους τόμους των ιατρικών φακέλων των ασθενών με HIV/AIDS στις ΗΠΑ.

«Υπήρχαν γιατροί που είχαν εγκαταλείψει το επάγγελμα γιατί δεν άντεχαν να βλέπουν ασθενείς να μένουν χωρίς θεραπεία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «πιο σημαντικό έχει κατακτηθεί είναι το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην υγεία, στην πρόσβαση στα μέσα που την εξασφαλίζουν».

«Το HIV/AIDS λειτούργησε για όλους τους λοιμωξιολόγος ως πυξίδα, μας καθοδήγησε και σε αυτήν την πανδημία με τον κορονοϊό. Oλοι οι γιατροί που ασχολούμασταν με τον ιό αυτό όπως και με όλους τους ιούς και αισθανόμαστε οικογένεια με τους ασθενείς. Στόχος μας παραμένει η πρόσβαση στη διάγνωση και στη θεραπεία», συμπλήρωσε. «Με αλληλεγγύη, σεβασμό και πίστη στην επιστήμη, η ανθρωπότητα θα νικήσει και αυτόν τον ιό», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

«Ι’m Positive» 2020

Στο φετινό «Ι’m Positive», που προβάλλεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση την 1η Δεκεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα AIDS, πρωταγωνιστεί η αποδοχή, μέσα από πέντε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον HIV

Oι ηθοποιοί Μιχάλης Οικονόμου και Γιώργος Μακρής είναι ένα ομόφυλο ζευγάρι που ανοίγει τη συζήτηση για την υιοθεσία και την αναδοχή.

Ο Μάριος Ατζέμης, ένας οροθετικός, πρώην χρήστης ουσιών, μιλάει για την αποδοχή από την κοινωνία.

Ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς, που φυλακίστηκε και στοχοποιήθηκε από αρχές και ΜΜΕ λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, εμφανίζεται μαζί με τους γονείς του και μιλούν για τη δύναμη της αποδοχής από την οικογένεια.

Η Ερωφίλη Κόκκαλη μιλάει για την αποδοχή και τη συμπερίληψη σε έναν κόσμο που κερδίζεται μέσα από καθημερινές «μάχες» με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις.

Ο Ogundimu Olamide Olatunde, ένας Νιγηριανός που έφυγε από το σπίτι του επειδή είναι ομοφυλόφιλος και διώχθηκε από τη χώρα του επειδή εργαζόταν για την υποστήριξη ατόμων με HIV, μιλάει για το στίγμα στη δική του κοινωνία.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Αντώνης Καρκάς, Γιώργος Καρκάς, Μαρία Κανταρτζόγλου, Μάριος Ατζέμης, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Μακρής, Ερωφίλη Κόκκαλη, Ogundimu Olamide Olatunde και ο καθηγητής Παθολογίας–Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Συντονισμός συζήτησης: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Λυδία Παπαϊωάννου.