Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζει τα νεότερα δεδομένα για τον κορονοϊό | ΕΡΤ
Επικαιρότητα

Τσιόδρας: Σε ποια θερμοκρασία πεθαίνει ο ιός – πόσο μειώνεται η μεταδοτικότητα το καλοκαίρι

Και άλλα καλά νέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Σε υψηλές θερμοκρασίες ο ιός πεθαίνει πολύ πιο γρήγορα από ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη
Protagon Team

Νεότερα δεδομένα για τον χρόνο που μπορεί να ζήσει ο κορονοϊός σε υψηλές θερμοκρασίες παρουσίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας του υπουργείου Ασφάλειας των ΗΠΑ που επικαλέστηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η «δύναμη» μετάδοσης και ο χρόνος ζωής του κορονοϊού σε επιφάνειες, αναμένεται να μειωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Από την εν λόγω μελέτη προκύπτουν δεδομένα που αφορούν την αντοχή του ιού στη θερμοκρασία και την υγρασία. Σύμφωνα με αυτά ο κορονοϊός:

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον και αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, όπως είχε τονίσει την Παρασκευή.

Δεν υπήρξε τοποθέτηση όσον αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία ή την υπεριώδη ακτινοβολία και αν αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν συνδυαστικά να μειώσουν τη μετάδοση του ιού.

Με βάση μαθηματικές εκτιμήσεις, προβλέπεται ότι μπορεί να μειωθεί η μετάδοσή του το καλοκαίρι περίπου 20%.

«Αλλά, αυτό το 20% μπορεί να οδηγήσει στη γένεση σημαντικών επιδημιών, εάν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας σε μία χώρα», έσπευσε να ενημερώσει ο κ. Τσιόδρας.