Μετά τα αλλεπάλληλα αιτήματα πολιτών να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο για να διαπιστώσουν εάν έχουν νοσήσει, ο καθηγητής για ακόμη μία φορά υπεραμύνθηκε των απόψεών του, λέγοντας ότι επιδημιολογικά δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση να υποβληθούν όλοι στο τεστ, ενώ ταυτόχρονα παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι «δεν αντέχει το σύστημα υγείας».
Πάντως, μέσα στον Μάιο αναμένεται να βγαίνουν στους δρόμους 500 συνεργεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σπίτια πολιτών, στην κατάλληλη επιδημιολογική φάση όμως, όπως κρίνεται από τα ιατρικά πρωτόκολλα.
«Ακριβώς μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι πρώτες μονάδες και στην επαρχία», τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να δούμε πώς προχωράει η νόσος στη χώρα μας.
«Για μία τέτοια στρατηγική με πολλά τεστ, θα πρέπει να υπάρχει και η ικανότητα του συστήματος», είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, ενώ σημείωσε ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου ακολουθούν την ίδια στρατηγική με εμάς. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις όπου υποβάλλονται όλοι σε έλεγχο, εάν για παράδειγμα βρίσκονται σε πλοίο ή καταυλισμό όπως έγινε πρόσφατα και στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ακόμα, ότι τα τεστ μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνα καθώς όταν για παράδειγμα κάποιος βρίσκεται σε περίοδο επώασης, τότε όλα τα τεστ θα βγουν αρνητικά. Συνεπώς, όπως υπογράμμισε, είναι αδύνατον να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα τα οποία νοσούν, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. «Είναι αδύνατον να ελέγχουμε 700.000 άτομα την ημέρα», είπε.
Πολύ καλύτερο από το τεστ είναι η φυσική απόσταση, επανέλαβε ο ίδιος για ακόμη μία φορά.