«Θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν φοβόμουν τη μόλυνση από την “πασοκοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ένα χαρακτηριστικό σχόλιο για το ενδεχόμενο ιδεολογικής μετατόπισης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά από το tvxs.gr, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι: «στο ερώτημα σας αν φοβάμαι να μην μολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την “πασοκοποίηση” σας απαντώ ότι θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσω μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στο ΣΥΡΙΖΑ για γίνει μέρος της “κανονικότητας” ενός συναινετικού δικομματισμού. Τους φόβους μου βέβαια τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας, όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».
Οπως είχε διευκρινίσει ο ίδιος προηγουμένως, «“πασοκοποίηση” για μένα αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία όσο την ξέρω με τον όρο “pasokification”, είναι η μετάλλαξη ενός κόμματος από κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, σε κόμμα της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Αυτή η μετακόμιση σήμαινε εκτός των άλλων και εγκατάλειψη των κοινωνικών της εκπροσωπήσεων και αναζήτηση νέων στο πάνω μισό της κοινωνικής πυραμίδας. Τα εγκαταλελειμμένα κοινωνικά στρώματα αναζητούν συνήθως άλλες πολιτικές εκπροσωπήσεις με συνέπεια την εκλογική συντριβή των κομμάτων που εγκατέλειψαν».
Σχολιάζοντας, δε, τη δήλωση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ότι «θέλουμε την λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλουμε τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ», ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «ο Πάνος αναγνωρίζει τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ χάρη στην οποία έγινε το κραταιό κόμμα της μεταπολίτευσης και ταυτόχρονα του χρεώνει τον λαϊκισμό, με τον οποίο έριξε χαμηλά τον δείκτη πολιτικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας».
Τέλος, ο πρώην υπ. Οικονομικών δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση.
«Νομίζω ότι το πρόβλημα που πραγματικά αντιμετωπίζουν τα σημερινά κόμματα δεν λύνεται με το να ψηφίζουν περισσότεροι άνθρωποι για τον πρόεδρο αλλά με το να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων αλλά και στην υλοποίηση τους. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη κινήσεων εντυπωσιασμού», απάντησε συγκεκριμένα.