Στην επόμενη ημέρα των εκλογών και στο ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας αντίστοιχου εύρους με τις ευρωεκλογές αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, αλλά και στη δυνατότητα του Αλέξη Τσίπρα να το αντιμετωπίσει.
Σε ερώτημα για τις εθνικές εκλογές είπε ότι «νιώθουμε άνετα, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε, αλλά γιατί έχουμε αποφύγει την βασική στρατηγική του ΚΙΝΑΛ, του Ποταμιού, και της ΝΔ, που είχε στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Από πουθενά δεν φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και αυτός διαχειρίστηκε μνημόνιο, θα έχει την πολιτική συνέπεια, που είχαν άλλα κόμματα που έκαναν το ίδιο».
Ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα υποστεί ήττα αντίστοιχη των ευρωεκλογών. «Ούτε είναι επιθυμητό, ούτε είναι εφικτό κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.
Όπως πρόσθεσε: «Νομίζω πως ο Αλέξης Τσίπρας, εάν ηττηθεί, που δεν το πιστεύω, θα είναι η πρώτη του ήττα μετά από επτά χρόνια και θα έχει όλη την ικανότητα να το αντιμετωπίσει, και εάν μετά από πολλά χρόνια αποφασίσει να αποχωρήσει υπάρχουν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει τόσα νέα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ο κ. Τσακαλώτος είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποτιμήσει το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε δημιουργηθεί και ότι δεν δόθηκε από την κυβέρνηση η έμφαση που έπρεπε στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, στην καθημερινότητα και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν για επτά χρόνια νίκες. Κάποιος κόσμος είπε “αρκετά”», πρόσθεσε ενώ εκτίμησε ότι «στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες όπως στη Λατινική Αμερική, κυρίαρχος πόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι το αντιπολιτευόμενο κόμμα αλλά κάποια ΜΜΕ.
Ακόμη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μετά τις εκλογές κυβέρνηση συνασπισμού με συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει σε κάποια χρόνια με την απλή αναλογική. Δεν μπορώ να σκεφτώ συνθήκες αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαμε να κάνουμε κυβέρνηση με τη ΝΔ και γι’ αυτό οι διαχωριστικές γραμμές είναι τόσο σαφείς».
«Δυνατό χαρτί η οικονομία»
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ότι «ήταν και είναι το δυνατό μας χαρτί με την έννοια ό,τι μας έλεγαν ότι δεν θα καταφέρουμε, το καταφέραμε»
«Το σημαντικότερο επίτευγμα είναι πως έχουμε ένα μοντέλο για την ανάπτυξη όπου τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις και ο κόσμος της εργασίας είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Δημιουργήσαμε μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε φοροελαφρύνσεις και το κοινωνικό κράτος. Βγήκαμε από το μνημόνιο, έχουμε τους βαθμούς ελευθερίας, έχουμε το διάδρομο που μας έδωσε η ελάφρυνση του χρέους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Από την άλλη πλευρά ο κόσμος δεν συγκρίνει πού ήταν και πού είναι αλλά πού είναι σε σχέση με τις ανάγκες που έχει. Περάσαμε δύσκολα χρόνια, με πιο δύσκολο το 2017, τότε που μας ανάγκασαν οι δανειστές να πάρουμε μέτρα και αντίμετρα, καθίσαμε με μεγάλη σεμνότητα να δούμε πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, και να προχωρήσουμε στα αντίμετρα, τα οποία ξεκίνησαν από το 2018», συμπλήρωσε.
Τέλος, σε ερώτημα για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2015, όταν το είχε προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφή για την ελληνική κοινωνία». Είναι άλλο μια έξοδος το 2010, που και τότε θα είχα αντίρρηση με την αντίστοιχη υποτίμηση και άλλο το 2015, όπου θα υπήρχε νέα υποτίμηση της τάξης του 15% του ΑΕΠ, η οποία θα ερχόταν να προστεθεί στο 24% του ΑΕΠ που είχε χαθεί ήδη, είπε.